Dobrodošao,dobro je da neko ko se razume u rashladnu tehniku bude ovde sa nama.
Evo oa početak bi mogao malo da nas posavetuješ šta bi za nas male voćare sa 1-5 ha bilo najoptimalnije da napravimo i koje bi rashladne uređaje prporučio,malo o ceni,novo-polovni,održavanje....itd.Mene konkretno interesuje za Jabuku.
Gledajuci sta sve ima po terenu, sta iskustvo kaze, sta nauka kaze, sta finansije dozvoljavaju mozemo razglabati ovde 5 dana bez prestanka. obicno su to komore od 100-120 m3 zapremine do oko 250 m3. e sad oko uredjaja: ima sve i svasta na trzistu i uvek je bilo, kao i za sve, koliko para toliko muzike. ima dosta priucenih majstora koji rade na principu'' video sam da ovo radi solidno pa ako napravim i ja isto tako trebalo bi da bude dobro'. treba obratiti paznju na kvalitet (renome) proizvodjaca i ne dozvoliti da vam neko prica price tipa: e ovo ja najbolje sto postoji itd. treba gledati uslove garancije, naravno cenu, cenu rada tog sistema (potrosnju struje) i sistem kao celinu. nemojte nasedati na pricu kako je neki kompresor bolji od drugog, te ovo je sr*nje a ovo sto ja nudim je vrh i slicno. ako vam neko kaze da je kompresor ili neka druga komponenta najvaznija u sistemu njega odmah odbacite jer taj ne gleda sistem kao celinu. cesto se moze naci primer da neki sistem radi kvalitetnije sa nekim jeftinijim komponentama koje su sastavljene postujuci pravila nauke i struke nego neki sa skupim koji je sastavljen zbrda-zdola.
konkretno za vas je komora oko 150 m3 i uredjaj sa oko 11-12 Kw rashladne snage koji radi na dt=5-6K, i naravno nov.
polovnjaci znaju da budu jeftini u pocetku, a posle...........
nema vise na trzistu zapada kvalitetnih polovnjaka kao sto je bilo. jednostavno rasprodalo se, a sada tim trziztem u evropi vladaju rusi sa kojima se ne mozes takmiciti. pricam vam iz sopstvenog iskustva jer sam ja uvozio polovnjake pre 4-5 godina.
znaci novo, sa proracunom (analizom), garancija MINIMUM 1 godina
---------- Poruka napisana u 19:16 ---------- Prethodna poruka je at 18:43 ----------
Slazem se sa Talianu.
Mene interesuje hladnjaca 100-200 tona jabuka.
pitanje je suvise uopsteno. trebali bi da imamo vise detalja tipa jedna ili vise komora, gotov objekat ili treba nov da se pravi, otkupno mesto ili za sopstvene potrebe...........................
''hladnjaca 100-200 tona''= kamion nosivosti 10 ili 20 tona= solas mercedes 35'ak ili sleper actros 1846 sa TK SLX 400
da ne zatrpavamo temu i da se ne bavimo marketingom tipa ''e, zovi ovoga ili onoga'' jer mislim da je to protivno pravilima sajta a i reklami prostor se placa, javite se na privatnu poruku sa konkretnijim zahtevom
---------- Poruka napisana u 19:26 ---------- Prethodna poruka je at 19:16 ----------
friziderdzija dobro dosao na forum.
Tvoje znanje ce dobrodocice clanovima.
Pisi malo vise o hladnjacama , na sta bi svako ko planira izgradnju trebao da obrati paznju gde moze da ustedi a sta ni slucajno nesme da izostavi.
hvala svima na dobrodoslici. koliko pitanja za samo jedan dan, tesko da mogu svima da udovoljim.
hladnjaca kao i svaki drugi gradjevinski objekat i termotehnicka instalacija ima i suvise detalja da bi stalo u jedan post. predlazem da pricu podelimo u celine kao sto su izolacija, pod, vrata, isparivaci, kompresori(agregati) itd pa da obradjujemo teme jednu po jednu.
ako neko ima neki konkretan zahtev ili problem drage volje cu da uradim analizu i da dam predlog sta bi valjalo uraditi. proizvodjaci, modeli , cene..... to cemo da pisemo na privatnim porukama jer ipak je to marketing a cilj ovog foruma je, ako se ne varam, obrazovanje i razmena iskustava a ne promovisanje pojedinih firmi i pojedinaca.