Hladnjače za voće

Ja sam iz Cacka ,imam velike podrumske prostorije koje bi bile bas pogodne za hladnjacu , i voleo bi ako mozes svratis da se dogovorimo da pogledas na starom putu za Kraljevo i da vidimo proracun...

dobro vece svima,
odavno nisam posecivao forum jer, znate i sami, sezona je uveliko pocela pa terenski rad ne dozvoljava cukaranje po internetu. svejedno ako zelite neki konkretan odgovor mozete poslati zahtev na friziderdzija@gmail.com posto mi to direktno dolazi na mobilni. potrudicu se da svima odgovorim u najkracem roku.
pozz Vlade

Ako neko ima pri ruci nesto o mini hldnjacama od 25 do 50-ak tona....koliko, gde i kako napraviti....neka mi pusti ....da ne guglam...HVALA

Pitanje za Friziderdziju, interesuje me cena sledece stvari.Hladnjaca sa 4 komore, 2 komore su 10x7m i 2 komore 8x7m visina plafona 8m.Tu jos ima jedan hodnik za manipulaciju odnosno ulaz u te komore.
Konkretno me interesuje cena samo konstrukcije hladnjace bez masinskih i elektro radova, znaci paneli su poliuretanski 100mm a plafon je 120mm.Znaci svi gradjevinski radovi celicna
konstrukcija, beton, paneli i sve sto ide uz to.Pa ako mi se svidi vasa cena da nikne ta hladnjaca :).

Srdacan pozdrav.

Da li je moguce da je ova tema mrtva na ovom forumu?
Narocito sto ima nekih najava o mogucim subvencijama.
Da li neko zna nesto o tome?

ja bi bas voleo da znam nesto o tome posto ja vec imam jednu malu hladnjacu a neznam ni da je koristim sta na koliko stepeni treba rashladjivati

Moze li neko da mi odgovori koliko energije (struje) trosi jedna hladnjaca do 100 t za cuvanje voca? Pozz

kanda zamrla tema. baš kad bih nešto da priupitam.., naime pre neki dan drugar i ja dobavili motor Dorin od 5,5 KWh i pripadajući kondenzator. isparivač se traži. e sad pitanje bi bilo, koja zapremina hladnjače bi bila optimalna za tih Dorinovih 5,5 kilovata? hteli smo da prepravimo jednu garažu od 50tak kubika, pa jedan kao polupodrum od 60, i na kraju će biti nešto kao nadstrešnica do one garaže. pitanje je sad koju zapreminu dati ovom motoru da ladi? ladilo bi se voće za prodaju na zelenjaku. ajd možda neko ima takav kompresor pa ako može iz prve ruke.

Moj je dorin 9,6kw i tera 90m3 isparivači su 9.1kw,temperatura od0-2 stupnja celzijevaca vlaga 95%

• Like
Reagovanja: Lug
Gotova je puštena u pogon i već puna:osmeh:
zewz.jpg

rbol.jpg

k447.JPG

sd1v.jpg

xg05.jpg

xyc5.jpg

kako si postigao toliku vlaznost?
Ispod isparivača se nalazi velika posuda dosta visoka 1 metar dtane oko 250 litara,u nju izlazi kondezat kada otapa isparivač a sam isparivač nije uza panele nego je odvojen 1 metar od panla i na stropu je montiran.
Gajbe su slagane na štafle tako da ima protok zraka sa strane odozdo sama hladnjača je visoka 3 metra i ima dosta mjesta a isparrivači su 9.1 kW i veliki ventilatori dižu i uzimaju vlagu iz posude.
Kada su bile kupane u kalciju,vinobranu su bil vlažne gajbe pa je onda bila momentalno vlaga 93-95% sada nakon 20-tak dana je 85-86% i ne spušta se a temperatura je na 2.5 metra 2.5 stupnja a na podu 0.5 stupanja strruja zraka je na 1 stupanj
Još uvijek polako unosim u nju voće,ali je sutra full puna.

Nemam drugu temu pa cu postaviti ovdje.

Interesuje me na koji način da se jabuke i kruške ostave na čuvanje preko zime da što duže traju?
Imam podrum i tavan, nisam koristio nikakva hemijska sredstva, dosada sam ostavljao u gajbama u podrumu. Jabuke mogu trajati čak i do februara (ako baš rode te godine), ali pola jabuka a i isto tako i krušaka vremenom istrule i propadnu.

Ima li iko ikakva iskustva i savjete kako da se to dobro i što duže očuva?

Iskopiracu ono što sam našao na netu. Ima li iko iskustva sa ovim i je li efikasno?

-----
Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Stoga ovdje prenosimo recept dr. sc. Ive Krpine za pripremu takve otopine objavljen u emisiji „Vikend u voćnjaku“ na Radio Sljemenu (88,1 MHz).

Za pripremu otopine potrebno je:

• 10 litara vode
  • 0,4 kg kalcijeva klorida
  • 20 g vinobrana
  • 10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)

Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.
-----

Daj sliku pune, lepse je gledati!
Ne mogu se okrenuti unutra ipak su gajbe visoke 2.5 metra,a mjesta samo malo oko ulaza

- - - - - - - - - -

Najvažnijea kod čuvanja jabuka je da su ubrane ranije i da su tretirane folijarrno kalcijem minimalno 3 puta.
Kada se uberu da prođe što manje vremna da se ohlad na manju temperaturu nemora to biti hladnjača i što manje svijetla u tamnom prostoru s puno vlage i nekom stalnom temperaturom ne višom od 15 stupnjeva.vlažiti prostor i ubacivati novi zrak a stari izbacivati van to se obavi ventilatorima a najbolje ujutro kada je tempratura zraka što niža a vlaga visoka.

sredstvo

Ne mogu se okrenuti unutra ipak su gajbe visoke 2.5 metra,a mjesta samo malo oko ulaza

- - - - - - - - - -

Najvažnijea kod čuvanja jabuka je da su ubrane ranije i da su tretirane folijarrno kalcijem minimalno 3 puta.
Kada se uberu da prođe što manje vremna da se ohlad na manju temperaturu nemora to biti hladnjača i što manje svijetla u tamnom prostoru s puno vlage i nekom stalnom temperaturom ne višom od 15 stupnjeva.vlažiti prostor i ubacivati novi zrak a stari izbacivati van to se obavi ventilatorima a najbolje ujutro kada je tempratura zraka što niža a vlaga visoka.

OK.
A šta je "tretirane folijarrno kalcijem"?

Je li se to ima negdje za kupiti?

OK.
A šta je "tretirane folijarrno kalcijem"?

Je li se to ima negdje za kupiti?
Ovako to znači da sam ja moje jabuke i kruške prskao preko lista(folijarno)naravno mješao sam i fungicide i insekticide,ali samo odvojeno gnojiva jer neka nisu kompatibilna i može doći do neželjenog efekta rubne paleži lista ili blokade drugih hranjivih elemenata.Prskao sam 6 puta kalcijem jabuke i 3 puta kruške sve ukupno sam potrošio 40 litara kalcija PROCALL http://www.fitopromet.hr/proizvodi/gnojiva/procal/7-38.html to bi u lovi izašlo 300 eura.
Ima i jeftinijih varijanti Yara http://www.agromais.hr/dopunska-gnojiva.html koja su isto učinkovita ali u njima se primjer ne smiju kupati jabuke poslje berbe za skladištenje jer kalcij mora biti sam.

Ima li ko ovde iskustva sa čuvanjem konzumne šljive u hladnjačama. Kod nas na Jugu Srbije Danska vlada i ministarstvo poljoprivrede finansiraju podizanje hladnjače, obične ili ULO. Mene interesuje zna li ko kako se čuva konzumna šljiva ( imam čačnsku lepoticu i stenlej) u hladnjače, tj. da li samo u ULO hladnjače može da se čuva šljiva koja bi se kasnije koristila za konzum. Je li neko uopšte video npr. šljivu koja je bila u ULO hladnjači kad se iz nje izvadi, kažu da je sveža kao kad je ubrana ali u mom kraju takvih hladnjača još uvek nema. Naravno te hladnjače su jako skupe, da li stvarno zbog toliko većeg utroška materijala ili se prodaje tehnologija ne znam ali me interesuje vrede li toliko ili da se opravljam na običnu hladnjaču ?

Nazad
Vrh