Herbicidi u kukuruzu

Upravo odradjen "triplex".Prvi put 1l. Siran pa drugi put 1l. Talisman-to je trebao biti SPLIT-sirak i dalje ko prihranjen, i sada 2l.Nikosava,povrsina 1ha. na jesen rezultati(ili ranije)

Presejavao sam u subotu 1 kj pa sam mislio sutra da ga prskam totalom kad odem danas do njive on 70% izasao napolje, posto ima dosta sirka da li smem da ga prskam sa nikosulfuronom ako je kukuruz mali... ili da sacekam 5-6 dana kad se uvrsti i onda da ga prskam...

Presejavao sam u subotu 1 kj pa sam mislio sutra da ga prskam totalom kad odem danas do njive on 70% izasao napolje, posto ima dosta sirka da li smem da ga prskam sa nikosulfuronom ako je kukuruz mali... ili da sacekam 5-6 dana kad se uvrsti i onda da ga prskam...
Prskaj ali idi 1/3 doze,a posle 10-ak dana kada malo odvrkne i poraste idi sa 2/3 doze,reseno ce biti...

- - - - - - - - - -

Da li neko ima iskustva mogu li uz monsoon active da ubacim ureu kao folijarnu prihranu?
Slobodno...i nemoj da stedis,na 440 litara ako je u pitanju puna prskalica komotno mozes 7-8 kg otopljene uree da sipas i da ne brines,mada mislim da moze i dosta vise ali to ne mogu da ti tvrdim posto nisam radio

@Boki Vl
Pazi sa nikosulfuronom dok je mali kukuruz. Jednom prilikom zastitar mi je rekao da pre treceg lista ne prskam. Zasto je tako ne znam, ali sam upamtio taj podatak.

Jel na ovo mislis?
motika1_1353320709_670x0.jpg

Poslednja izmena:
Protiv sirka ne pomaze ni motika, jedino da kompletan rizom iz zemlje iskopas i ostavis na suncu da crkne:osmeh:

Sirak mi je 20-ak cm,ima i rizomskog i iz semena,ugusio kukuruz,sa cime prskati?Kukuruz je 5-6 lista,hvala

Ja sam kod mene primetio rezistentnost sirka na nikosulfurone. Prosle godine sam redovno prskao, sa malo jačom dozom, i nije ništa osetio, malo izgubio boju ali je junački nastavio sa vegetacijom. Pošto je kukuruz bio već u 15 listu najmanje a mala njiva, pola ha, uzmem ja ručnu prskalicu i udri po sirku, opet sa nikosulfuronom, sa 3 puta jačom dozom :haha: efekat 20%. Ove godine na toj njivi je pasulj, sirka kao na takmičenju. Juče je dobio panteru 8dl na pola ha. Nadam se da će ga pantera ošinuti.

Neko spomenu kombinaciju Calisto i Cordus, kako se pokazala i sta mislite da li je pametno koristiti samo onaj okvasivac koji su naveli u uputstvu ili moze bilo koji:sta:

Ja bih mogao za uskolisne korove da preporucim i Grid 75, solidno moze da zadrzi i cak malo potisne i pirevinu, a skida i dosta sirokolisnih korova.Inace uopste nije ni toliko skup, dva Ha se isprska za 3500 din.

Vec ste pisali za calisto da ide 150ml/h, na sajtu proizvodjaca pise od 0.25kg/h-0.3kg/h i da su to ustvari vodorastvorljive granule. Da li je to ustvari isti o kejem vi pisete. Nikad nisam radio calistom, ali sada imam potrebu za njim. Kukuruz je u 8 listu, a uglavnom ima sirokolisnih korova. Ovde kod nas ljudi slabo kupuju skupe herbicide, pa ako moze neka preporuka za alternativu calistu, naravno jeftinija.

To je onaj kukuruz sto sam hteo da presejavam, u pitanju je NS640. Izasao je nekih 80% pa zbog toga bih radio jeftinijim sredstvom.

Slika je od pre 4 dana, pa mozda nema jos uvek 8 listova :osmeh:

On je tu negde izmedju 6 i 7 lista, ali ako ne odradim prskanje u naredna dva-tri dana zbog kise, taman ce izaci na 8.

Nazad
Vrh