Herbicidi u kukuruzu

Dragane ja se bas ne razumem u korove, ali uglavnom su sirokolisni i prizemni, a takodje i jedna vrsta prednjaci pa moguce je da je taj sto si rekao.

Sad sam trenutno u apoteci i nude mi mezatron cena 2600 din za 250 ml, kazu da je ista aktivna materija kao calisto?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ne nosi ga on bas najbolje,pogotovu sto je veliki poponac.Ja bi ti pre preporucio Laudis,mislim da ga bolje skida od ostalih,ali nisam 100% siguran jer ga 2-3 godine nisam koristio.

Ne znam sta da radim. Lose je posadjen, pa mi se ne radi sa skupim sredstvima, a s druge strane zao mi je da raste u korov i izgubim i to sto sada ima.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Laudis je dobar ko leba i skida većinu širokolisnih, zubaču isto zaustavi, ali ne i poponac, a i meni se čini da je to poponac na slici. S druge strane, Monsoon Active ti suzbija poponac, tako bar piše na njihovom sajtu.

Isao sam da slikam korov.

Svratio sam i do druge parcele gde preovladjuju tri korova, pa taman da iskoristim dok ste dobre volje da vas pitam i za to. :osmeh:

Na sajmu kad sam bio prošle nedelje, dok sam šetao video sam neke časopise- Ratarski glasnik. I zainteresovao sam se i kupio tri časopisa. I čitam, gajenje kukuruza u stresnim uslovima- korovi.
Nije da će nam trebati, ali šta mislite o ovome- Termičko suzbijanje korova plamenom - Flame weeding

Evo našao sam i neki snimak i link sa slikama od par dana (nedelja) kasnije, kako je to podneo kukuruz:

http://carolyncaresblog.com/2013/07/10/after-the-burn-a-follow-up/

Na kraju, postavlja se pitanje koliki bi bili troškovi ove zaštite od korova, i šta bi izašlo pozitivno a šta negativno?

Nisu prikazali kasnije pred kraj vegetacije kako izgleda taj kukuruz što je spaljen, ili prinos s nje, a ovo je blagi užas kao da je oprskan totalom .

Mislim da ovde fale zastitne ploce, poput onih za secerne repu za kultiviranje.Bez njih naravno da ce i kukuruz osetiti plamen.

Kako onda da spale korove u samom redu? To je poenta, da su stavili zastitne ploce onda mogu i ospartati ne treba im plamen.

Ne znam, juče sam i ja saznao za ovaj način suzbijanja korova, pa reko da podelim sa vama. Nije mi nimalo simpatičan, ali je bar zanimljivo.

E sad, priča mi deda, 50., 60-tih godina je izlazio poljoprivredni Bilten, sa slikama i tekstom kako su Ameri radili ratarstvo. Kaže za ovo termičko suzbijanje nije znao, ali kaže da je prve, primitivne prskalice video u tom biltenu; suzbijali su korove vrelom vodom. Grejali su vodu u buretu, ugljem valjda, da bi stalno bila vrela, umesto dizni su imali samo izbušene cevi kroz koje je voda curela između vrsta. Jedino što ne mogu da nađem nijednu sliku tih prvih prskalica.

Kukuruz je pretrpeo ogromne materijalne gubitke od tog njihovog plamena. Ali prezivece, list u tociru mu je zdrav:ideja:

Imam jednu njivu koju sam prskao sa Monsun aktivom pre 10 dana kada je kukutruz bio u fazi 4-5 listova. Ta njiva ima dosta sirka koji je bio nekih 20-30cm visine sto semenski sto rizomski. Sitan sirak je izgoreo a onaj krupniji je malo pozuteo i tako sugavo kao da ce da se opravi ne znam ni sam. Dozu sam isao maksimalnu i jos preko toga stavio sam na ta tri ipo lanca nekih 3,8 litara monsuna. Sad mi je kukuruz 6-7 list ali taj me sirak muci. Dal da cekam jos ne znam koliko treba da se savlada taj jacu sirak dal da oprskam jos jednom sa necim ne znam ni sam sta da radim :sta:

Nazad
Vrh