Gume

Ne stedi se ni na upravljacu tj spone,kugle.... Na gumama mozes da ustedis,tako sto neces kupiti trajal! E sad polovne gume... Tu mozes imati srece a i ne moras. Ali polovne protektirane gume e to je cist gubitak ako ih kupis!

Ja sam prosle godine isao na optiku trapa do sad presao nekih 7 000km i nigde ni milimetra razlike u jedenju,niti vuce ma ide kao pravi auto.

Svake godine jednom sigurno na optiku.Kakvi su nam putevi i kvalitet rezervnih delova čudi me da ne otpadnu točkovi sa kola.

To si apsolutno u pravu. Kočnice, spone, krajnice, kugle, seleni...to se mijenja čim se osjeti najmanji znak habanja (bar ja tako radim). Sa Trayal nemam iskustva, ali sam čuo da ne valjaju. Što se protekta tiče, to je isto prilično loše, mada ima i to da se nadje dobro. Zet je mom ocu donio 4 protekta (zimske, sa zvjerskom šarom, ono kao da je za vožnju po čistom ledu pravljeno) iz Njemačke, tamo je radjen protekt (baza je bila Mišelin zimska guma). Otac ih vozi 6 godina na Passatu i ne pokazuju ni najmanji znak zamora ili trošenja, i dan danas su sposobne na snijegu ili ledu uzbrdo kao i kad su prvi put montirane. Vidio sam doduše i jako loše domaće protekte (radjene ovdje u BiH), to je haos čisti, ne vjerujem da je one gume moguće balansirato, do te mjere su nepravilnog oblika.

Što se puteva tiče, to je posebna priča. Rupe, kolotrazi, izbočine...pretovareni šleperi unište nov asfalt za godinu-dvije, a onda kao što kažeš, samo gledaj kad će točak da otpadne. Zato i treba kontrolisati špuru, prednji trap, gume...Ja vrlo često, obično jednom mjesečno, skoknem do tehničkog pregleda (tamo gdje sam osiguran, mogu besplatno da pregledam auto) i pogledam kočnice i prednji trap na pločama za razvlačenje. Tako mogu da predusretnem svaki mogući problem (sem onih akutnih naravno :) )

Cudo , lupis i prezivis .
Miselin energis uz temperamentnu voznju 40 000 kilometara i slust , miselin stavlja veliki procenat sirove gume da bi bolje prijanjale uz podlogu i samim tim se trose brze
Polovne gume starije od 4 godina su se vec ukrutile i njih necu ni da komentarisem .
Sava kranj ESKIMO na 15 000 su ostale 7mm dubine sare Sava TRENTA 3 na 4000 i zimi i leti ko nove idalje preko 12mm o tvrdoci guma necu komentarisati Izuzetno meka guma i kvalitetna , trosese al staces od kad koristim Savine zimske gume neznam sta su lanci narocito ove TRENTA 3 a na njima sam tovario i celih 40 djaka vestaka .
Mogu da pohvalim i matador u A klasi ZNACI 1 ugradnja u automobile , presao sam 50 000 sa njima i ostale da ih prodam nekom kao polovne

Ovde svi govorite o različitim automobilima (različite težine) različitim širinama guma i različitim vozačima.
Nije svejedno...

mislim da ce ovu zimu ici polovnjaci neki. kupiti negde dve zimske polovne a za dogodine cemo videti. da sam zaposlen ja bi to lako resio al ovako je tesko... hvala svima na trudu, pozz :)

Ma da su putevi dobri nebi se to tako habalo,kad opicis u rupu gledas dal ces prvo kod majstora ili stomatologa.

Ovde svi govorite o različitim automobilima (različite težine) različitim širinama guma i različitim vozačima.
Nije svejedno...

Naravno, to je činjenica. Svako je iznosio svoja iskustva sa ovim ili onim, pa se iz toga ipak može nešto zaključiti. Nekome je možda Sava, Trayal ili Tigar dobar, meni se lično Sava i Tigar pokazale jako, jako loše. Treba zapamtiti da danas ima i mnogo fušeraja i da se ne isporučuju gume istog kvaliteta na sva tržišta. Maloprije sam baš gledao u moju "servisnu knjižicu" gdje bilježim šta sam kad radio na autu, sa onim polovnim Mišelin sam prešao 46.000km i nešto sitno, relacija je uglavnom Ugljevik-Tuzla-Sarajevo-Doboj-Banja Luka-Bijeljina, dakle mnogo brdske vožnje. Auto je inače Fiat Bravo 1.2 16V sa 80KS.

@mzupunski

Znam kako ti je, i ja sam bez posla. Moje mišljenje je da je bolje uzeti neke očuvane polovne (OBAVEZNO gledaj DOT broj da vidiš koliko su stare, starije od 5-6 godina nemoj uzimati) nego nove koje dosta koštaju a obično ne valjaju.

Zorancile je 100% upravu,svaki auto ima svoju tezinu i ima svog vozaca.Posto imam vise auta,tacnije 5 komada o gumama mogao bih da davim celo vece.Kad imam para za nove gume(RETKO) kupujem iskljucivo protektirane gume u Bosni ili kod nas kad se nadje.Ja sam sa njima prezadovoljan.Na askoni naprimer nikad nisam imao iste gume na svim tockovima,sve razlicite i sare i dimenzije i navozao sam se po celoj Srbiji.E sad razliciti su auti,naprimer moji Fordovi eskorti 1.8D su ubice guma i akumulatora.Motor kao od brega odvaljen postavljen malo ispred prednje osovine pa kad naduvam gume na 2 bara one i dalje kao palacinci.Opterecenje na prednjim tockovima vece nego na 560 sa duplom vucom i svim tegovima:osmeh::ppozdrav:

Zaboravih reci da mi je eskort pojeo ravnomerno prednje Tigar sigura gume za neverovatnih 7000km.Ostali samo dugmici:haha:

ja na svom imam ljetne michelin pillot primacy i one su prosle nekih 57 000 km jos uvijek imaju ripnu preko 4 mm ali cu ih slijedece godine vjerojatno mijenjati zbog starosti mada jos uvijek imaju odlicno ponasanje i na mokrom i na suhom ali su postale prebucne. za zimu imam Goodyear UG7+ kupljene prosle godine i gume su jednostavno nejvjerojatne sto se tice ponasanja i na snijegu i na ledu, samo podatak da sam na prvom snijegu otisao na prazno parkiraliste da isprobam da li mi radi ABS jer se u normalnoj voznji na cesti po snijegu velicine 4-5 cm uopce nije ukljucivao . Savu (eskimo s3) sam imao jednom i nikad vise , prve godine se jos dobro ponasaju druge kako tako a trece su jednostavno za smece bez obzira na istrosenost. Oznaka M+S nije za ljeto zima vec blato i snijeg (mud and snow) , a inace i skoro najlosija zimska guma se bolje ponasa u zimskim uvjetima od najbolje ljetne , i po nekim pravilima kad temperature ne prelaze 7 *C bilo pozeljno staviti zimske gume. guma je jedna od najvaznijih komponenti na autu po pitanju sigurnosti jer nije svejedno dali ces u slucaju potrebe stati nakon 40 ili 60 metara.

kod nas je zabranjeno imati razlicite gume na istoj osovini, a kako cesto idem van drzave morao sam imati sve cetiri iste (takav je bio zakon u sloveniji ) ali je prosle godine to promijenjeno tako da i kod njih sad moras imati na istoj osovini iste gume.

Poslednja izmena od urednika:
Ma Sava i Tigar su nula od gume ja imam na svome autu trenutno tigar i nisu nista na predjenih 15 000 km na coskovima po gotovu ko obrazi a jos gore su Sava Eskimo s3 a prije njih sam imao Fulda gume koje su odlicne sa njima sam presao oko 40 000 km tj dvije zime i na krajju sam ih zamjenio jer su vec ostarle!!!! Bolje su polovne gume neke dobre marke (Michellin, Goodyear, Fulda, Continental , Firestone Brogestone)

Која је ово гума, дијагонална, радијална или w?
2qvytqa.jpg

Imam sledeću ponudu:
12,4-28 Trayal sa montažom,cena 17650,00...
Pomenutu dimenziju ne mogu da nađem ispod 20-ak hiljada,od drugih proizvođača...
Da prihvatim ponudu?:sta:

Ja stvarno neznam da li se trayal pokvario u zadnjih 7 godina pošto toliko dugo nisam kupovao njihove gume ,ali što sam ja uzeo za traktor 14.9 - 28 ( pre 7 godina) ,ja sam prezadovoljan i tada su bile daleko jeftinije od drugih.O trošenju da nepričam samo da kažem kad sam danas išao kod čoveka da uslužno berem kukuruz ,gleda traktor i pita jesam li prošle godine kupio gume ,e tako izgledaju.E sad da li sam ja naišao na neke ekstra pojma nemam.

Kod mene na imt533 su Trajal Best 12.4 evo 6-ta godina....jako se dobro pokazale...sto je najvaznije ne pucaju sa strane...

Nazad
Vrh