kurjakbb
Član
Hvala,znaci dugujemJa sam,tj supruga skidala smolu i garez sa stakala,onim sredstvom za rernu.Mozda moze i tebi pomoci.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hvala,znaci dugujemJa sam,tj supruga skidala smolu i garez sa stakala,onim sredstvom za rernu.Mozda moze i tebi pomoci.
Zavisi od kotla,izolacije,prozora,...Koliko, otprilike je potrebno peleta za kucu od 120 kvadrata za jednu grejnu sezonu
To mu dodje skuplje od zemnog gasa.Zavisi od kotla,izolacije,prozora,...
Ja potrošim oko 60-70 kg dnevno na 200 m2 sve PVC prozori i 5 cm izolacija samo moram jos da izolujem tavan za sledecu zimu i biće super
Postavio sam tabelu na prethodnoj strani, 2,5kg kvalitetnog drvenog, ili 2,8kg agro peleta, zamenjuje jedan kubni metar zemnog gasa, i to kada se loži u peći namenjenoj za određeni energent.
1m3 zemnog gasa ~44 din
2,5kg drvenog peleta = od 45 do 60 din
2,8kg agro peleta = od 41 do 47din
Nije baš tako.
Kada se lože bale, iskorišćenost peći je manja, oko 60% (a ne kao kod peleta 80%), tako da je potrebno oko 3,5 kg sojine slame (a ne 2,8 ) da zameni 1m3 gasa. Bala za loženje nesme biti jako nabijena, tako da je teška 8-10kg.
3,5kg sojine slame (baliranje (30din-bala) + radna snaga + prevoz + najlon za pokrivanje = 45din/bali) = 16 do 20 din
Ipak je grejanje na bale od sojine slame ubedljivo naj jeftinije, više nego duplo jeftinije nego na gas ili pelet.
Ova računica je i kod mene. Dok sam se grejao na gas, potrošio sam oko 2500 m3 gasa za sezonu (fasadna peć Nectra), a sada potrošim oko 1200 bala sojine slame za sezonu (peć na bale bez akumulatora toplote).