kurjakbb
Član
Hvala,znaci dugujemJa sam,tj supruga skidala smolu i garez sa stakala,onim sredstvom za rernu.Mozda moze i tebi pomoci.![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hvala,znaci dugujemJa sam,tj supruga skidala smolu i garez sa stakala,onim sredstvom za rernu.Mozda moze i tebi pomoci.![]()
Zavisi od kotla,izolacije,prozora,...Koliko, otprilike je potrebno peleta za kucu od 120 kvadrata za jednu grejnu sezonu
To mu dodje skuplje od zemnog gasa.Zavisi od kotla,izolacije,prozora,...
Ja potrošim oko 60-70 kg dnevno na 200 m2 sve PVC prozori i 5 cm izolacija samo moram jos da izolujem tavan za sledecu zimu i biće super
Postavio sam tabelu na prethodnoj strani, 2,5kg kvalitetnog drvenog, ili 2,8kg agro peleta, zamenjuje jedan kubni metar zemnog gasa, i to kada se loži u peći namenjenoj za određeni energent.
1m3 zemnog gasa ~44 din
2,5kg drvenog peleta = od 45 do 60 din
2,8kg agro peleta = od 41 do 47din
Nije baš tako.
Kada se lože bale, iskorišćenost peći je manja, oko 60% (a ne kao kod peleta 80%), tako da je potrebno oko 3,5 kg sojine slame (a ne 2,8 ) da zameni 1m3 gasa. Bala za loženje nesme biti jako nabijena, tako da je teška 8-10kg.
3,5kg sojine slame (baliranje (30din-bala) + radna snaga + prevoz + najlon za pokrivanje = 45din/bali) = 16 do 20 din
Ipak je grejanje na bale od sojine slame ubedljivo naj jeftinije, više nego duplo jeftinije nego na gas ili pelet.
Ova računica je i kod mene. Dok sam se grejao na gas, potrošio sam oko 2500 m3 gasa za sezonu (fasadna peć Nectra), a sada potrošim oko 1200 bala sojine slame za sezonu (peć na bale bez akumulatora toplote).