Grejanje na pelet

Niko ti ne garantuje da je to bukov pelet 100%. Tebi bi onda bila priblizna cena kostanja grejanja po sezoni. S tim sto je na pelet poluautomatizovano.

Ko kaze da je jeftinije nego na drva i ugalj taj laze sebe i sve ostale kojima prica. A ako cemo bas za konfor onda je plin zakon pa tek onda pelet. Govorim iz licnog iskustva. Trenutno trosim oko 90 kg na dan za oko 250 kvadrata.

Ja sam na 50kg za 200m2 kompletno izolovane kuće,nova stolarija sa termo prekidom,držim temperaturu na 25c.,noću pada do 20c.

E braćala gleda se tv u pokošulji i bos a kad ides spavat pokrivaš se sa ćebencetom...

Mislim da bi bila prava investicija kupiti tu masinu(mislim na ovu sto je Ratko postavio).Vreme grejanja na pelet tek dolazi.

A ta ,što je uzela zlatnu medalju u Hanoveru,jako puno::novac:: više mi se sviđa ova Janova samo da vidimo kako radi,ne sumnjam ako je ok da će se majstor baciti u serijsku proizvodnju.

Na soju najjeftinije ubedljivo , ubacim dve bale u kotao , nastelujem kotao na 90 stepeni i miran 5-6 sati zavisi od hladnoce

1000 bala soje da pobaliram i doteram nije me kostalo preko 10 000 din

toliko me kosta grejanje za kucu od 200 kvadrata ( unutrasnjih dimenzija prostorija) godisnje

termo glave nastelovane na 22 stepena tako da je temperatura uvek konstantna

Svuda mi je pvc uglavnom, ( od 11 prozora 8 je pvc a ova 3 su drveni ali dobro dihtuju) pola kuce cigla ipo cekonjic a druga polovina naboj cerpic ili sta vec pa opsiveno ciglom, zid je 60+ cm a i blize 70 , cim mi bude metar pri ruci bas cu izmeriti.

Znam kad sam ugradjivao klimu da ljudi nisu mogli da veruju koliko je debeo zid, nisu imali dovoljno duzine na onoj burgiji pa su nastavak montirali i tako jedva probusili , kazu nastavak prvi put kod mene koristili

Poslednja izmena od urednika:
Prosle zime sam radio u fabrici za proizvodnju peleta,koja vazi da pravi najkvalitetniji bukov pelet u kraju. Kupci dolaze iz svih krajeva Srbije plus izvoz za Italiju. E kod njih je maksimalno 30% bukove piljevine. Zbog toga ko vam kaze da proizvodi 100% bukov pelet,znajte da vas laze.
Inace ovde je cena 160 evta/tona,a van sezone moze da se kupi i za 150 evra.
Poznajem dosta ljudi koji koriste i kazu zadovoljni su mada je cena veca nego grejanje na drva. Dosta njih imaju vikendice na Tari i koriste po potrbi,znaci ne greju svaki dan i dobra stvar tih kotlova na pelet je mogucnost dugorocnog zadavanja temperature.
da li neko koristi kombinovane kotlove pelet/drvo?

U mom mestu ima desetak koji se "greju" na pelet i ja sam bio zagrejan za taj sistem mada posle prve posete domacinstvu koje se greje na pelet ja sam odustao a i oni su posle dve tri godine.. ima komsija uveo predprosle godine i greje trenutno oko 50 kvadrata oni su bracni par u penziji a resto familije u austriji i oni osete kad treba da kupe 10 tona jer kad dodje familija u zimu onda greju 350 kvadrata, hteo sam da kazem da su oni tu maksimalno tri nedelje u sezoni grejanja, svaki dan greju u sezoni 50 kvadrata a potrose vise od 8 tone, drugi komsa ima neki mali kotao bas za pelet pedeset evrica za pet dana i komsinica pali grejalicu da dogreje spavacu sobu sad na ove minuse nisam pitao koliko greju ali oni kazu nema izolacije kuca pa je to zbog toga.. Dobre strane su me privukle za pelet na primer higijena, manje potrebne energije za usluzivanje kotla i vise nista a odustao sam zbog cene peleta tada je bio 200 e tona ovi kod nas kupovali pre sezone sleper po 160 ili 170 evra ovaj mi kaze sto sam bio da gledam da je trosio oko 1500 eura za drva i ugalj a pelet 2500 pa ide nekad i vise, drugo gorionik i spremnik mesni ventil i razna elektronika plus 2500 eura, kod nas cesto nestaje struja i napon je ispod 200 volti a ovaj sistem cini mi se nemoze bez struje a trenutni sistem na drva i ugalj pomocu baj pasa radi i bez struje znaci jaci konvertor i akumulatori jaci su sigurno preko 1000 eura ili smrzavanje posto nemam izolaciju od stiropola.. mozda ce ovo sto sam napisao nekom i da koristi..

Poslednja izmena:
Vidis druze,nije bas sve tako kako si napisao...ja imam vec trecu godinu,i mislim da je cenovno isto kao da grejes na cvrsto gorivo,mada ja grejem na agro pelet,koji je 120 evra tona..ja i da grejem na cvrsto gorivo,svakako bi morao da kupim bar jednu zmajevku sapurina,koja kosta oko 150 evra kod nas,a trenutno ne znam da li ih neko i prodaje,onda treba bar 8 tona susenog uglja,po otprilike 100 evra tona to je oko 800 evra,a da n e racunamo da umest tih nekih 8 dobijes samo 7,ako ne i manje...da kupim drva nekih 20 kubika,toliko sam trosio kad sam imao kamine,to je oko 8oo evra,plus secenje oko 300 din po kubiku,pa kad slozis jedva bude 16 iili 17 kubika...i svugde me izadje oko 1000 evra po sezoni...

Poslednja izmena od urednika:
vidis druze,nije bas sve tako kako si napisao...ja imam vec trecu godinu,i mislim da je cenovno isto kao da grejes na cvrsto gorivo,mada ja grejem na agro pelet,koji je 120 evra tona..ja i da grejem na cvrsto gorivo,svakako bi morao da kupim bar jednu zmajevku sapurina,koja kosta oko 150 evra kod nas,a trenutno ne znam da li ih neko i prodaje,onda treba bar 8 tona susenog uglja,po otprilike 100 evra tona to je oko 800 evra,a da n e racunamo da umest tih nekih 8 dobijes samo 7,ako ne i manje...da kupim drva nekih 20 kubika,toliko sam trosio kad sam imao kamine,to je oko 8oo evra,plus secenje oko 300 din po kubiku,pa kad slozis jedva bude 16 iili 17 kubika...i svugde me izadje oko 1000 evra po sezoni...
Gde uzimas agro pelet?Jel to pelet od sojine slame,ili neka kombinacija?

Nazad
Vrh