Grejanje na pelet

u banatskom novom selu.ima tri vrste,cista sojina slama,mesavina sojine i zitne slame,i cista zitna slama,a peletiraju i pileci stajnjak..http://www.kupujemprodajem.com/Agro-pelet-15433567-oglas.htm?filter_id=57265353
Eee,to sam ja planirao i da pravim,al sam cuo da se agropelet lepi na zidove peci i da pravi problema.Bas me interesuju tvoja iskustva.Koliko cesto cistis,koliko ima pepela i kako si generalno zadovoljan?

vidis druze,nije bas sve tako kako si napisao...ja imam vec trecu godinu,i mislim da je cenovno isto kao da grejes na cvrsto gorivo,mada ja grejem na agro pelet,koji je 120 evra tona..ja i da grejem na cvrsto gorivo,svakako bi morao da kupim bar jednu zmajevku sapurina,koja kosta oko 150 evra kod nas,a trenutno ne znam da li ih neko i prodaje,onda treba bar 8 tona susenog uglja,po otprilike 100 evra tona to je oko 800 evra,a da n e racunamo da umest tih nekih 8 dobijes samo 7,ako ne i manje...da kupim drva nekih 20 kubika,toliko sam trosio kad sam imao kamine,to je oko 8oo evra,plus secenje oko 300 din po kubiku,pa kad slozis jedva bude 16 iili 17 kubika...i svugde me izadje oko 1000 evra po sezoni...

Sad cu da ti docaram, vidim da si sa sela i ja sam pa bi bar trebalo da imas sapurinu kod nas je zovu tuluz, ja to u kotao stavljam samo kad nekad podpaljujem kotao se ne podpaljuje svaki dan cisto da se zna, sumu verovatno nemas ja je imam pa mi je to malo jeftinije zbog toga nemam trideset hektara obradive nego 7, testeru takodje imam i benzinske i elektricne, kuca je 240 kvadrata plus kotlarnica 20 i u njoj je preko 20 stepeni, ugalj je kostolacki i cena mu je sa dostavom oko 4300 dinara za tonu kupimo oko 10 do 12 tone zavisi od dostavljaca, drva neznam posto ne merim ali potrosimo sigurno oko 20 metra za kotao, prosle godine zbog poplava i kasnjenja uglja sam morao da dokupim drva placao sam po 25 eura metar posto su privatnici trazili za taj suseni, zlatni ugalj kakav je vec 60 eura i vise za tonu i to ne kupujem vise.. kostaju i drva da se donesu iz sume ali to ne racunam neka bude 20 metara po 25 eura 500 eura 10 tona po 36 eura 360 i kikindu sapurine vise ne potrosim sigurno moze da bude samo manje to ti 50, pakovanje sibica 200 dindzi struja za pumpu 500dindzi to ti sve ukupno 920 eura mada zbog ovih drva to je znacajno manje, u kuci je konstantna temperatura tako da ti je to ta racunica pvc su skoro svi prozori i nemam izolacije osim na jednom zapadnom zidu i nesto vune na tavanu. ovaj sto je trosio 2500 evrica na pelet greje slicnu kvadraturu koja je jako bitna kod krajnje cene grejanja, tvoj gorionik i ona spirala kad se podpaljuje trose oko 500 wati samo struje koja je obavezna, napisi koliko prostora grejes i kakva je izolacija, taj pelet sto ti koristis je slabiji od drvenog peleta i ima vise pepela tako da trosis vise kolicinski u odnosu na ove drvene koje prodaju kod nas, voleo bih i ja da se ne prasimo pepelom da ne cepamo drva i ugalj i voleo bih da si u pravu ali mislim da nisi..

Da dodam jos nesto posto ovaj forum citaju dosta ljudi koji planiraju nesto da bi smanjili troskove grejanja, moj Prijatelj je kupio sve osim kotla i radijatora znaci gorionik elektroniku, spremnik, termo glave, ventile, termostate ma svasta i presao na pelet, da bi smanjio izdace koje ovo grejanje ima(cena i potrosnja) resio da kupi peletirku i da proizvodi bar za sebe pelete. Krenuo da mesa sve i svasta da bi taj pelet licio na nesto valda slamu kukuruz nesecam se sta je sve stavljao a da treba i secka za to.. napravi pelet od slame kao glavne komponente i sta se desi taj gorionik nije za bio pelete nego samo za drvene i stace kupuje ih opet kaze kad uzima van sezone vrlo mala razlika u ceni, bolje nego da se zeza da pravi, to mi je on prico ne stojim iza ovoga ali izgleda treba drugciji gorionik nije jedan za sve pelete..

Poslednja izmena:
Druze ja zemlje nemam,pa moram da kupujem sapurine,kod nas najeftiniji ugalj oko 60 evra,neznam tacnu cenu,ali tu je negde...kubik bagrema oko 4300 din,meni dodavac peleta trosi 0,25 kw i to samo kada dodaje pelet,ventilator ima mislim 100 vati a ja nemam grejac koji potpaljuje,vec non stop gori kod mene...i izadje mi malko vise sezona nego tebe,ako jos ti sam seces drva,onda kad zaracunas dnevnice,itd tebe izadje vise...vec sam pisao da grejem oko 180.190 kvadrata,samo pvc stolarija,

- - - - - - - - - -

Eee,to sam ja planirao i da pravim,al sam cuo da se agropelet lepi na zidove peci i da pravi problema.Bas me interesuju tvoja iskustva.Koliko cesto cistis,koliko ima pepela i kako si generalno zadovoljan?
Pepela ovaj iz bns nema nesto puno..od 10 vreca nakupi se 1 pepeljara,i rastresit je,kad sam imao od soje prve godine,lepilo se na pec dosta,i pepeo nije bio rastresit,vec se pravila sljaka,ali to je problem kako je slama izbalirana,od koje se pravi pelet,u toj mora da je bilo vise zemlje prilikom baliranja,pec detaljno cistim dva do tri puta za sezonu.a pepeo otprilike svaki treci dan,ja sam prezadovoljan.

Poslednja izmena od urednika:
Svima koji se greju na pelet ili čvrsto gorivo toplo preporučujem da kupe kondezacione kotlove na gas.

Jedino grejanje na bale prihvatam kao jeftiniju soluciju

Pepela ovaj iz bns nema nesto puno..od 10 vreca nakupi se 1 pepeljara,i rastresit je,kad sam imao od soje prve godine,lepilo se na pec dosta,i pepeo nije bio rastresit,vec se pravila sljaka,ali to je problem kako je slama izbalirana,od koje se pravi pelet,u toj mora da je bilo vise zemlje prilikom baliranja,pec detaljno cistim dva do tri puta za sezonu.a pepeo otprilike svaki treci dan,ja sam prezadovoljan.
Koja ti se kombinacija peleta od onih nabrojanih pokazala najblja?

Cene su iz 2013, ali možete uporediti potrošnju i iskorišćenje energenta, pa vidite šta vam je naj jeftinije
16845-grejanje1.jpg

Da odgovorim na pitanje agro peleta.

On zahtjeva gorionik koji donosi masu odozdol ili sa strane. Kod mene u peći pelet dolazi sa strane, gorionik je na cca 30 cm visine, i kada pelet izgori, nova masa koja dolazi ga gura i pepeo spada dolje, u pepeljaru.
Drveni pelet ima 1-2 %, a agro pelet ima 6-7 % pepela. Jednom dnevno (u mom slučaju) odem i pročačkam pepeo, a svaki drugi dan iznosim pepeo iz peći i sipam pelet u spremnik. Mi peć ne gasimo, radi 0-24.
Šljaka se stvara pri sagorijevanju svakog agro peleta zbog slame, bila to pšenična, sojina slama...

LP

Trenutno 70kg dnevno.25c i dalje održavamo,ostalo peleta pa sigurno za još jendu ovakvu sezonu,sledeće godine ću nešto minimalno da nabavim :osmeh:

Jel mi zna neko objasniti,kakva je i kolika razlika izmedju tog gasnog kondenzacionog i obicnog gasnog kotla.Imam centralno,koje radi samo na gas.Mesecna potrosnja gasa mi je bila oko 600m3,sto po trenutnoj ceni izadje cca 30000.Poslednjih 5 godina se grejem na alfa plam kamine i trosim za sezonu oko 90000.Razlika mi je drasticna.

Jel mi zna neko objasniti,kakva je i kolika razlika izmedju tog gasnog kondenzacionog i obicnog gasnog kotla.Imam centralno,koje radi samo na gas.Mesecna potrosnja gasa mi je bila oko 600m3,sto po trenutnoj ceni izadje cca 30000.Poslednjih 5 godina se grejem na alfa plam kamine i trosim za sezonu oko 90000.Razlika mi je drasticna.

Najmanje 30% i to sa sanitarnom vodom,što znači da bi se račun za struju prepolovio.

Znam da nisam u pravoj temi,ali treba mi pomoc!
Cime da ocistim loziste od one smole koja se lepi na zidove???
Negde sam cuo da ne treba mehanicki cistiti da se ne osteti lim. Prevrnuh citav net i ne nadjoh nista korisno...

Sto se tice kondenzacionog kotla imam ga i ja,usteda je 20-30 % u odnosu na konvencionalni.Kuca koja se greje nema nikakvu izolaciju...

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh