Grad i protivgradna odbrana

Kod nas u kraju neće više da rade na stanicama i ono stavrno za 4 hiljade da budeš na čiviluku u sezoni stvarno je malo.Još nudili i meni ja odbio
 
Kimi prijatelju, mojne očajavaš, u pitanju je samo nesporazum.

Naime, ti tvrdiš da protivgradne rakete nisu dovoljno efikasne i tvrdnje potkrepljuješ apstraktnim i neuporedivim pozivanjem na Olandiju, Švabiju, Čehiju...

A mi tvrdimo: zabole nas i za Olandiju i za Švabiju, Srbija država mora da ima efikasnu protigradnu odbranu pa makar i termonuklearnim projektilima.

Olanđani za Olandiju, Srbi za Srbiju. A ti Kimi bolje da nam pričaš o efikasnim odbrambenim sredstvima mimo osiguranja.
 
Ja bih dodao da mene ne interesuje osiguranje za mojih pet-šest drveta u dvorištu. Nemam nameru da to osiguravam. Treba mi protivgradna odbrana da mogu voćke da mi rode a ne da idem u prodavnicu da kupim plod natopljen domaćim i 'stranjskim' otrovom. Ne tražim ni da protivgradna odbrana uništi ceo gradonosni oblak samo da ga svede na normalnu veličinu koju biljka može da preživi npr. veličine manje od zrna graška....
 
Zašto je otišla predaleko? priča se o protivgradnoj odbrani i svako može da ima svoje mišljenje.
 
Kimi je naveo primer kako je to reseno na zapadu svidjalo se to nama ili ne.Ja mu verujem i njegovu strucnost ne osporavam.Od koristi je velikoj vecini clanova foruma,a to sto se nekome prognoza ne svidja,ili ima suprotno misljenje,ne daje za pravo da ulazi u polemiku i vredjanje.To necemo dozvoliti.Podjite od sebe,da ne sebicno delite svoje znanje i onda vas neko proziva iz oblasti u kojoj ste strucnjak.
 
Nemojmo preterivati, sa Kimijem su u polemiku ušli pristojni ljudi i na pristojan način.

Njegov stav jeste meritoran, prvenstveno iz razloga što će verovatno sličan stav izneti i savremena srpska struka kada ova tema dođe na red za ozbiljnije razmatranje u Narodnoj Skupštini, a doći mora u najskorije vreme.

Ni naš stav, iako ne u potpunosti definisan, nije ništa manje meritoran. Jer Srbija to smo mi, zajedno i sa Vama i sa Kimijem.

Polemika će svakako pomoći u definisanju seljačkog stava na zadatu temu.

Na ad hok argument da Olandija ne sprovodi protivgradnu zaštitu i mi možemo potegnuti argument da Tunis, za razliku od Turske, ne štiti zasade urmi od prolećnih mrazeva. Potezanje rešenja dalekih i klimatski nesličnih zemalja kao jedinih i najboljih rešenja nas nigde neće odvesti.
 
Poslednja izmena:
Upravo sam to i hteo da kažem, bukvalno prepisivanje od evropskih zemalja u ovom slučaju nije opravdano. Imamo drugačije klimatske uslove i mnogo više grada nego Olandija:) što sam i dokumentovao sa ovom mapom (str.55).
U polemiku vrlo rado ulazim kada mislim da sam u pravu ili kada mislim da neke stavove treba braniti. Mislim da ovde polemika nije zabranjena. Vredjanja ovde nije bilo osim ako si mislio na ono skrivanje u mišju rupu, što mogu da pripišem povredjenom profesionalnom ponosu pa i da oprostim.
 
Mislim da preventivno treba da se osigura sve sto moze, na zapadu je sve osigurano tako da nije neki veliki problem ako ubije grad sve se to brzo sredi, nije tacno da tamo nema oluja, naprotiv ima ih puno i dosta su mocnije nego nase oluje.Nama je problem trula drzava sve to kilavo deluje,neznamo kada ce biti isporucene rakete,neznamo ko ce da puca dal vojska,policija ili zemljoradnici.Dotakli smo dno.Kimi je u pravu sto se osiguranja tice i to 100% tako to izgleda u normalnim zemljama ali mi smo dosta slabi,jednostavno posle velikih oluja nemozemo da se opravimo dugo godina.pre par godina cuo sam da u nekim zapadnim zemljama osiguravajuce kuce finansiraju odbranu od grada, neznam detalje gde je to tacno jer me nije zanimalo.Mi moramo imati odbranu od grada samo iz razloga sto smo nerazvijena zemlja,siomasna i naravno ta odbrana moze da bude korisna ponekad, nikada nemoze ni da naskodi nekom jecem supercelijskom sistemu ali moze da ublazi posledice i da spasi neke odredjene povrsine.
 
Naravno da treba da se osigurava svako ko može i misli da treba ali je glupo odreći se protivgradne odbrane kada je to najeftiniji način preventive protiv štete od leda. Osiguranje nije preventiva štete nego prelivanje novca u deo pogodjen štetom što su dve potpuno različite stvari. Osiguranje ne može da pokrije nedostatak robe ili promene na tržištu usled nedostatka robe.
Bilo bi interesantno uporediti sredstva koja se daju osiguravajućim kućama u odnosu na ona koja se izdvajaju na protvgradnu odbranu, možda neko zna??
 
Poenta price je da drzava na sebe preuzme finansiranje protiv gradne odbrane,dok osiguranje ne zazivi.Svi bi normalno osigurali da imaju poverenja u osiguravajuce kuce.Drzava je ta,koja ima instrumente da natera osiguravajuce kuce da ispostuju obecano.Mozda i subvencionisanje osiguranja.Sto da ne.U svakom slucaju,nije do nas,vec do drzave (ako je realno ima) i osiguravajucih kuca.
 
pre par godina cuo sam da u nekim zapadnim zemljama osiguravajuce kuce finansiraju odbranu od grada


E baš to i mi pričamo Željko.

Ako nema protivgradne odbrane cene osiguranja odoše u nebesa. Interes je i seljaka i osiguravača da efikasna zaštita postoji.

Ali postoji i mogućnost interesa osigurača da zaštite nema. Maksimiziraće se dobit na štetu seljaka. Ne treba biti preterano mudar pa primetiti moguću sličnost sa okupacijom od strane ino-banaka.

A da svega toga ne bi bilo i da ne bi smo morali lečiti i te posledice moramo insistirati na efikasnoj protivradnoj zaštiti pa makar i termonuklearnim projektilima kako već rekoh.


@Sama

Nema država šta da preuzima, to je njena ustavna obaveza. Za razliku od zapadnih zemalja ovde je propisan državni monopol nad sredstvima i načinima za zaštitu od elementarnih nepogoda. Takođe je poljoprivredno zemljište pod posebnim režimom raspolaganja i korištenja kao resurs od državnog interesa.

Kad se zađe dublje u materiju, u sitna crevca, doći će se i do momenta da možeš ubiti nekoga da bi zaštitio život, ali ne i da bi zaštitio imovinu.

Sve su to elementi koji naš društveno-pravni sistem čine drugačijim od zapadnog na koji se laički poziva i kad ima i kad nema smisla.
 
Država već sada subvencioniše osiguranje indirektno i direktno, samo ne znam koja je cifra ili procenat u pitanju. Osiguranje se finansira iz državnog i privatnog (seljačkog) budžeta pa je samim tim skuplje po seljaka u odnosu na protivgradnu koja se finansira samo iz državnog.
Osiguranje ne sprečava štetu, šteta je napravljena. Protivgradna sprečava štetu, šteta ne postoji.
 
Veoma mi je zanimljivo to što se brani protivgradna zaštita mada svi vidimo rezultate iz godinu u godinu. Mada se većina slaže sa tim da je neophodno povećati sredstva da se poboljša protivgradni raketni sistem, moj predlog bi bio da se potrudimo malo više i da čitavu državu prekrijemo protivgradnom mrežom. :cao:

"Zalutala" raketa protivgradne zaštite -- datum kada je vest objavljena 05.06.2016.

Progtivgradna zaštita koja je delovala tokom vikenda, kako saznajemo, ispalila je na desetine raketa sa više protivgradnih stanica. Jedna od ispaljenih raketa završila je u objektu NIS Jugopetrola na izlazu iz Prokuplja ka Kuršumliji.

...

Kako saznajemo, ovo je četvrti slučaj od kako je počela sa dejstvom protivgradna zaštita ove godine da su rakete završile u privatne objekte preteći da ugroze imovinu i ljudstvo.

Sad se o ovome može svašta još napisati, kako vidim neki imaju potrebu da nebrojeno puta ponavljaju svoje stavove. Ali treba se odlučiti ili protivgradna odbrana raketama ili osiguranje. Ovo što se radi poslednjih par godina najviše liči na obično sranje.
 
Ovo je drugi put da sam ja čuo na teritoriji Prokuplja. Pre 15ak dana u nekom selu tu oko grada je zveknulo čoveku u seno i zapalilo mu plevnju(tako se ovde zove objekat za smeštaj sena a obično ispod bude štala sa govedima) dolazili vatrogasci mislim da nisu uspeli da spasu
Tako da neznam jel ovo četiri samo za Prokuplje ili za državu?! verujem da je na teritoriji države bilo više
Od grada bar niko nije poginuo...:osmeh:
 
Sranje je odkako je nadležnost za protivgradnu otišlo u drugo ministarstvo...plus krize ukrade i ostalo.
 
To što padaju je zbog loših uslova skladišetnja ili ološe izlaze iz fabrike.Nema tu neke filozofije što više raketa ode u oblak to su manje šanse da padne led.Nekad je dovolna jedna,a nekad nije dovojno ni 10,a pošto tu efikasnost zavsi od resursa često bude belaja.
 
Nazad
Vrh