"Holandija bi svoje lale ili Česka svoj hmelj čuvala sa milionima raketa"
Verovatno da imaju jake razloge zašto to ne čine. Svako je jedan od razloga interes tamošnje finansijske oligarhije. A možda oni i nemaju problema sa gradom kao što to tvrde ovi momci ovde. Ne znam. Ne živim u Olandiji ili Čehiji pa me i ne interesuje preterano njihovo ustrojstvo. Mene mi za mene mi, što bi rekli vranjanci.
Sećam se u đačko doba, kada dobijem trojku pa kao opravdanje pomenem kako su i drugi odlikaši dobili trojke mama me pokopa komentarom: što se porediš sa lošima, uporedi se sa najboljima. I stoga me, takođe, loši primeri Čehije i Olandije posebno ne dotiču.
Ja verujem da je efekat raspoloživih raketa u određenoj meri manjkav. Sećam se takođe da je magistar Velimir Ilić, poslednji balkanski harambaša, u neko vreme svoga ministrovanja tvrdio da je daleko efikasnija mera zaštite zasipanje gradonosnih oblaka srebro-jodidom iz aeroplana.
Dalje.
Obaveza moderne države je obezbeđenje imovinske sigurnosti. Ustavna i zakonska kategorija. Nadnacionalna kategorija. Civilizacijska tekovina.
Grad kao i poplava ugrožava imovinsku sigurnost. Ako se država bavi zaštitom od poplava, zašto se ne bi bavila zaštitom od grada. Isto kao i zaštitom od požara, suša, erozije.
Svim ovim zaštitama država se bavi jer je propisla svoj monopol nad sredstvima za sprečavanje navedenih štetnih pojava.
Iz toga sledi.
Ako su postojeće rakete nedovoljno delotvorne, treba razviti i razvijati delotvorne. Evo vidim da su trenutno hit artiljerijski projektili koji tokom eksplozije troše ogromne količine kiseonika u delokrugu i na taj način dodatno otežavaju preživljavanje žive sile. Stoga, upregnuti nauku kako bi na sličan način popravila efekat protivgradnih raketa.
Ili.
Možda je metoda sa zasipanjem gradonosnih oblaka srebro-jodidom delotvornija i jeftinija. Opremiti flotu za takva dejstva.
Sve u svemu.
Nije posao moderne države da propisuje cene poljoprivrednih proizvoda na tržištu, ali je posao efikasne protivgradne zaštite njena obaveza. Stoga zahtevam da se država pridržava svojih obaveza.
Širenje defetizma je i dan danji kažnjivo po važečim ratnim zakonima ove države. Širenje glasina da država ne može da se izbori sa gradom je defetizam.
Odbijanje državnih činovnika da u dejstvuju u tom pravcu je krivično delo iz domena nesavesnog obavljanja poverene funkcije, u najmanju ruku. Da sam staljinistički nastrojen to bih u startu okarakterisao kao izdaju.
Eto tako.