Grad i protivgradna odbrana

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.391
Lokacija
Stara Pazova
Dolazi nam letnji period.Dolaze pljuskovi i grmljavine,a nazalost i gradonosni oblaci.Obavestavajte o gradu u vasem kraju,kako se borite protiv njega i da li deluje protivgradna odbrana.
 
Danas u emisiji znanje na poklon na B92 prilog o protivgradnim mrezama.Cena 10 do 12000 e po hektaru za vocnjak.Cena zavisi od toga da li su drveni ili betonski stubovi,od visine,sirine i duzine parcele.Lepa cifra al mislim da se isplati,s obzirom na nas budzet za protivgradne rakete.
 
Evo kod nas je juce bio velicine kao visnja ali nije nista ostetio jer nije bilo jakog vetra.Lokacija opstina odzaci
 
Свима мора да постане јасно да борба против града мора да почне од тренутка стварања градоносног облака,јер када се градоносни облак појави на видику онда је касно.Знају метереолози над којим територијама се формирају градоносни облаци и преко којих територија путују.Путање су скоро устаљене.И сад долази главно питање,зашто се не потпишу уговори са тим државама у циљу заједничког деловања да се штета смањи колико је могуће .И да се посао одбране од града код нас повери онима који већ имају и технику и искуство и увежбано људство а овакве вежбе би им добро дошле као вежба у стварним условима.И да се то ради квалитетним сретствима .И то мора да се плати.
 
Apsolutno ste u pravu.Pricao mi je covek koji radi na ispaljivanju raketa upravo tu pricu.S tim da se sporazum postuje sa svim okolnim zemljama,osim Hrvatske i otuda nam i dolazi grad.Jednostavno oni ne deluju,ako ih oblaci prelaze.
Druga stvar su finansije i sto se raketa ne kupuje koliko je potrebno,vec koliko ima para.U ostalom raketa kosta drzavu,a steta od grada je nasa.E kad bi drzava bila drzava i placala stetu za ono sto nije odradila stvari bi sigurno bile drukcije.
 
Samo da dodam da se gradonosni oblak moze napraviti za 15-20 minuta i da padne grad velicine lesnika iz njega,i posle isto toliko vremena se raspadne ijednostavno kao da ga nije ni bilo. Drugo je to sto je u gore navedenim postovima napisano,to su frontalni oblaci koje se najcesce prave na obodima planina i iznad velikih reka(dunav,tisa,sava) i ini kad idu prave haos,ne uvek zavisi od vise faktora.U jednom frontalnom oblaku koji moze da bude dugacak i po nekoliko desetina km moze da bude puno gradonosnih jezgra.
Odbrana od grada ima malo raketa,po nekoj proceni da bi radila efikasno treba da ima po jednoj protigradnoj stanici( onoj maloj beloj kucici) minimalno 12 raketa,a sada ako se ne varam imaju u proseku 3 do 4 komada.
A tu je i zabrana od strane kontrole leta....i tako dalje...Sistem je dobro osmisljen, samo jos da funkcionise 100 posto, onda bi bilo kako oni kazu (oni u RHMZ) efikasnost odbrane 70%.
Slike kod nas 18 maj. slikano sat posle nevremena.Nije bilo stete, oblak se istresao iznad sela, protivgradna zastita nije delovala
2z852x3.jpg

ejwjyt.jpg
 
Gradonosni oblaci nastaju od jednoceliskih oblaka ,spajanjem vise tih oblaka nasataju viseceliski oblaci a spajanjem vise celiski oblaka nastaju superceliski oblaci koji su pogubni za poljoprivredu.Suzbijanje gradonosnih oblaka mora da bude u uzroku a ne u posledicama,znaci pracenje oblaka i nedozvoljavanje formiranja superceliskih oblaka.Znamo da se svi vise celiski oblaci formiraju u bosni i potrebno im je jako malo vremena da dodju do nas.Nasa drzava je korumpirana do maksimuma pa osiguravajuce kuce vrse pritisak(ajde citaj lobiraju) na vlast da potpuno ugase protivgradnu zastitu ili je ucine nefikasnu jer bi oni izvukli svoju dobit.Seljaci bi osiguravali svoje parcele a normalno nece svakog pogodiditi grad verovatnoca je 1/1000, i onda bi izvlacili materijalnu korist.Sistem odbrane je lepo zamisljen i lepo je fukcionisao dok je drzava vodila racuna o selacima ali danas je drzava maceha i prepusteni smo snalazenju sami sebi.
 
Kad se uzme u obzir kako nas ova drzava stiti od ostalih nedaca, grad nam dodje jos kao i premija.
 
Ja sam radio 4 god kao strelac na protivgradnoj stanici br.109 Sezona traje od 15.04 pa do 15.10
Plata strelca je 4 000 din (od drzave ) i 2500 din (od opštine) neke opštine daju i više
U toku godine imali smo oko 50 izlazaka na protivgradnu stanicu, nekad se dezura i po 3-4 sata a nekad se ide i po 3-4 puta u toku dana na stanicu
Stanica je od mene udaljena oko 6 km i znaci svaki put ode najmanje litra goriva a posto se obicno izlazi u posle podnevnim satima kolega i ja moramo na smenu da dežuramo ( po pravilu moramo biti zajedno )ali zbog namirivanja stoke moramo tako. Opština nam obećavala 4 god kao putne troškove ali nikad ništa i zato smo napustili !!!
Protivgradnnim raketama se dejstvuje u oblake da se ne stvori grat tj. ako se u oblaku počeo stvarati led onda da se usitni i bude što sitnijii u što više delića( u raketama se nalazi srebro jodid koji to radi )
Ako se u oblaku već stvorio led ON mora negde pasti tu nema pomoći.Nekad se desi da led ide kilometrima ( vetar ga nosi ) ispred oblaka tako da se ner moze dejstvovati
 
Protivgradna odbrana ima radare čiji je radijus osmatranja 500 kilometara, a mogu da vide, po potrebi, i oblake udaljene 1000 kilometara.
Protivgradne rakete imaju domet do 10 kilometara.
Pitam se da, možda,ne smetaju nekom naši moderni radari i "rakete" sa dometom od 10 kilometara?

Bosna nema protivgradnu odbranu. Oblaci obično dolaze sa zapada, iz Bosne. Ako su došli već formirani gradonosni oblaci, odbrane nema.
Protivgradna raketa se sastoji iz dva dela: pogonskog sa gorivom za lansiranje i prednjeg dela sa ampulom u kojoj se nalazi gas Srebro-jodid. Pre lansiranja se, po komandi sa protivgradnog poligona, raketa tempira na kojoj će visini da eksplodira. Kad postigne zadatu visinu raketa eksplodira, ampula puca, i gas se velikom brzinom širi u svim pravcima. Gas Srebro-jodid ne dozvoljava česticama grada da se spajaju u veće, znači, ako je već formiran sitan grad, takav će i pasti na zemlju. Pogrešno je mišljenje da raketa stvara visoku temperaturu i topi led.
Na zapadu i u Rusiji zasejavanje oblaka Srebro-jodidom se vrši avionima, što je mnogo efikasnije.
 
Da ispravim Majstora Geru.U jednoj protivgradnoj raketi ima 400 grama jako sitnog praha srebro-jodida a ne gasa. U jednom gramu praha se nalazi deset na sesnaesti cestica, koji imaju zadatak da na svaku cesticu praha uhvate kapljicu vode i tako formira puno sitnih kristala leda koji se prilikom pada otopi i padne u vidu kise.Led u oblaku se formira isto na cesticama sitne prasine koju nazalost u prirodnom obliku u obalku ima jako malo i tako prilikom turbulentnih sila u oblaku one kruze gore-dole i kako kruze tako na sebe lepe dodatne kapljice vlage-vode,a kruze dotle dok ta turbulentna sila u oblaku ne oslabi ili to jest led bude tako veliki da nemoze da ga podigne i on pada dole na zemlju.....Ako se na vreme odradi posao onda bude puno sitnog grada koji padne na zemlju u vidu sugradice ili krupne kise... A akao sto kaze Gera,ako je grad vec formiran tu spasa nema... Dopler radari imaju jaku moc i mogu daleko da vide,ali zbog zakrivljenosti zemlje,precizno vide do(cini mi se ako sam dobro pratio na casu) 400 kilometata.
 
U mom kraju je pre neki dan protivgradna odbrana delovala jako efikasno. posmatrali smo puno eksplozija ispaljenih raketa na ovom terenu gde protivgradne stanice rade po nalogu iz Sjenice. Ja neznam organizaciju te sluzbe ali im se zahvaljujem na trudu i sve cestitke za rad. grad se pojavio samo kao poneko zrnce pirinca...u roku 20 sekundi
 
Mi smo imali rakete dometa 4, 6 i 8 km u poslednje 2 godine samo D-6 i D-8
U sustini svaka protivgradna stanica dejstvuje unapred za ,, druge" , jedino sa raketama malog dometa D-4 štitiš sebe ( to ti je bukvalno kad ti je oblak iznad glave)
Bilo je zabrane dejstvovanja jer je u nekim kvadratima bilo aviona pa nema pucanja .....
 
Poslednja izmena:
pazite izjave
– Системом ране најаве града, добиће се процене површина које би могле бити угрожене од временских непогода – каже Стевановић, указујући да поједине државе, попут Грчке, ангажују и приватне специјализоване агенције за ову врсту послова.

ala ce neko da obere lovu ::novac::
 
Nazad
Vrh