Gde ste služili vojsku

VP 1232 , stari JNA broj , Kozara Banja Luka , jel nekome poznato ? Inače ubrzo je promijenjen broj jer je i sama JNA ukinuta upravo pred što sam ja stigo.

Nemojte kritikovati omladinu, nisu oni krivi sto vojni rok vise nije obaveza. Kad malo bolje razmislim, blago njima jer godinu dana zivota nece baciti uzalud. Postoji opcija dobrovoljnog sluzenja vojnog roka, pa ko voli nek izvoli. Nije dugo traje svega 3 meseca! U vreme kad je vojni rok bio obavezan, 2/3 njih su upisivali nekakve fakultete da bi izbegli ili odlozili sluzenje, izmisljali da su bolesni itd. Sto rece Riblja Corba "Rado ide srbin u vojnike"...

Ako nedaj boze dodje do nekog sr*nja, to sto smo mi ucili u vojsci vise nema nikakvu svrhu, jer se pesadijom vise ne ratuje. A Artiljerija (bar ona koju sam ja i koju smo svi mi sluzili) je prevazidjena jos polovinom proslog veka. To sto je nekad obavljala pesadija, danas obavljaju specijalne policijske jedinice...

Inace bih ponovo uveo sluzenje vojske, bar 6 meseci da omladina malo oseti disciplinu. Izmedju ostalog, vojska ostane jedna lepa uspomena za ceo zivot...

Baš bih voleo da vidim tu poslugu KUBa recimo obučenu za 10 dana,ili tog računača koji će da "ubode" iz prve sa samo 10 dana obuke.

Za 10 dana možeš da naučiš da stisneš obarač i promeniš okvir.

Ja sam Racunac (na haubici) kasnije sam bio i komandir racunacima! Sve to zdrav razum moze da nauci za nedelju dana intenzivne obuke. Ima onih koji ne pamte nista, ali takvi nisu racunaci i nisandzije nego posluzioci, obuku posluzioca moze da savlada za dva dana...

Sto rece @prnjavor3 neki ne znaju ni tablicu mnozenja! Koliko je smao bilo nepismenih u vojsci u 21 veku, to je tek uzas!

А ми смо те 1999. године имали професионалну војску тамо доле на Кошарама и КиМ. Све су то били регрути, који су одрадили ваљан посао, неки од њих су били свега пар месеци у војсци. Исти као и спец бираге 63. и 72. коју су гро чинили регрути или добровољци који су дошли да помогну својима у том рату.

Пусти амере. Они су имали Вијетнам и нереде у држави услед истог јер су своју децу, редовну војску слали у тамо неки Вијетнам 10000км од њихове куће. Научили се памети па плаћају професионалце, јер тако онда нема ко да се буни јер им је то посао.

U spec brigadu nikako nije mogao da dođe regrut.Za specijalnu brigadu si morao da budeš već u službi i da se javljaš na konkurs i da prođeš selekciju.Te lovačke priče da je enko bio u 63. i 72. kao dobrovoljac su za malu decu :osmeh:

Da imali smo profesionalnu vojsku i to u velikom broju.Sav starešinski kadar je bio sastavljen od aktivnih vojnika,kao i većina jedinica jedino su kasnije popune dolazile iz rezervnih sastava.Redovi su zatečeni ratnim stanjem pa su priključivani ratnim jedinicama,jeftinije i bolje je nego da se dovlači rezervista koji je ispao iz ritma i što je najbitnije taj redov sveže poznaje teren.

Najviše rezervista je odlazilo u trupnu PVO.

Ja sam Racunac (na haubici) kasnije sam bio i komandir racunacima! Sve to zdrav razum moze da nauci za nedelju dana intenzivne obuke. Ima onih koji ne pamte nista, ali takvi nisu racunaci i nisandzije nego posluzioci, obuku posluzioca moze da savlada za dva dana...

Sto rece @prnjavor3 neki ne znaju ni tablicu mnozenja! Koliko je smao bilo nepismenih u vojsci u 21 veku, to je tek uzas!

U artiljeriji nije baš sve tako jednostavno.Postoki više priprema gađanja od kojih je najkraća i najjednostavnija OSP ( ocenom smisla pogodaka) ali ima brate priprema na 6 strana gde ti je zastupljena matematika,fizika....
Sve ovo je uglavnom potrebno starešinskom kadru.
Sa te strane je Prnjavor u pravu ( vojnik se obučava za punioca,dodavača,tempirača,nišandžiju) i to se može naučiti u nekom određenom roku.
Ali u artiljeriji imaš i raketne jedinice za POB-u na raketama POLK 9-k11 ili popularna Maljutka gde je itekako potrebna višemesečna obuka za ispaljivanje bojeve rakete koja košta kao 1 yugo.
Tako da sve je to relativna stvar.

U artiljeriji nije baš sve tako jednostavno.Postoki više priprema gađanja od kojih je najkraća i najjednostavnija OSP ( ocenom smisla pogodaka) ali ima brate priprema na 6 strana gde ti je zastupljena matematika,fizika....
Sve ovo je uglavnom potrebno starešinskom kadru.
Sa te strane je Prnjavor u pravu ( vojnik se obučava za punioca,dodavača,tempirača,nišandžiju) i to se može naučiti u nekom određenom roku.
Ali u artiljeriji imaš i raketne jedinice za POB-u na raketama POLK 9-k11 ili popularna Maljutka gde je itekako potrebna višemesečna obuka za ispaljivanje bojeve rakete koja košta kao 1 yugo.
Tako da sve je to relativna stvar.

Ja sam bio u mesovitom protiv oklopnom artiljeriskom divizionu(MPOAD).Bio sam nisandzija na PO topu 100mm.2000God na poligonu Rtanj je moja baterija dobila ocenu odlican 5.Retkost u ocenjivanju bojevih gadjanja.Pucao sam na 5 meta razlicite siluete i daljine.Ja dobio 15 dana nagradnog i cin razvodnika,potporucnik u porucnika,kapetan u majora i nas major u potpukovnika.Od tog gadjanja su mene i moje odeljenje drzali kao malo vode na dlanu.Za dalju obuku nisandzija na tom topu sam bio ja u igri.
Inace opasan top iako mozda prevazidjen.Da sam u bilo kom tenku( I najnovijim)ne bih voleo da ga sretnem ni na 2km.

Ne druze.To sa umetnutom smo vezbali.Gadjanje pravo bojevo sa kumulativnim i trenutno fugasnim projektilima.Mislim da sam oborio i neki rekord u pucanju na tih 5 meta sa 100% pogotkom na kratak vremenski interval.

Al te otkriju već posle prvog javljanja,a pošto je vučeno oruđe i bežanija je otežana.Nama su na Plitvicama dodelili bateriju sa Topaz-om,tukli su pošteno al su zato svi znali gde im je položaj jer ima preveliki demaskirajući efekat.

Bilo nekad tamo do kraja 50-ih onda došao Šmelj pa Maljutka pa Fagot i onda dejstvuj i beži :osmeh: Na kosovu je jedna stavljena kao mamac,opaljeno jednom i onda bežanija i merili vreme 23s čini mi se nakon dejstva je pronašli u cev,ostala samo ruda.I ne samo T-12 sve je otežeano dejstvovalo jer su imali pun kufer radara za detekciju artiljerije,koji na osnovu udara granate računaju trajektoriju i položaj odkale dejstvuje.Ako jedinica po kojoj dejstvuješ ima neki kršten sistem za artiljerisko kontrabatiranje onda bolje da cevi ostanu neme,nego da rizikuješ život svojih ljudi.To je još 80-ih zastarelo.

Nazad
Vrh