Zorkaptiljel to presolol?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zorkaptiljel to presolol?
Zavisi od majstora koji pravi sač,ako štedi pa napravi tanak poklopac onda nema žara od gore,jer puca kao staklo.Ja koristim onaj plekani, a kod njega je sistem da žar ide odgore, a ispod tek pomalo, inače zagori ako preteraš...
A ovaj glineni mi se jako sviđa, pa bi i to da probam, pa pitam za iskustva, ne da nešto sad pametujem...
Mislim da su svi glineni sačevi kod nas iz Zlakusa (Zlakuse, Zlakusi.. kako se kaže? ).Zavisi od majstora koji pravi sač,ako štedi pa napravi tanak poklopac onda nema žara od gore,jer puca kao staklo.
Ja sam uzeo u Zlakusi eno ga služi već 8 godina bez greške.Jak žar mu treba na početku dok se zagreje,posle minimalan žar jer drži temperaturu odlično.
I ko kupuje u Zlakusi nek ga ne mrzi da udje u selo i ode direktno kod proizvodjača i uštedi,jer pored puta je cena za turiste.
Naravno prvo spremanje cicvara,posle toga mesina.
Mani se tih plekanih ... ja to ne bih ni nazvao sačem. Ako je metalni mora da bude tuč. Dobar deo ukusa jela ispod sača dolazi od te poroznosti materijala koja propušta miris dima. Takodje zadržava arome svega što se ranije kuvalo u njemu pa ih polako pušta tako da je sač bolji što se duže koristi. I naravno nikako ne koristiti detrdžente za pranje.Ja koristim onaj plekani, a kod njega je sistem da žar ide odgore, a ispod tek pomalo, inače zagori ako preteraš...
A ovaj glineni mi se jako sviđa, pa bi i to da probam, pa pitam za iskustva, ne da nešto sad pametujem...
Ne znam baš... Nisam siguran ali gledao sam neku emisiju gde navodno govore da se glina potrebna za izradu ove grnčarije nalazi samo kod sela Zlakusa i okolnih mesta. Tj, samo oni imaju sve 3 vrste zemlje koja se meša prilikom izrade... e sad svako može da uzme pa da napravi, ali mislim da je velika većina upravo iz tog kraja.Daleko od toga da su svi glineni sačevi iz Zlakuse. Prave ih Paja,Raja pa i Šaja samo što su oni iz Zlakuse na dobrom glasu. A dobar glas daleko se čuje.....
Gde sad kad si batalio krmace i prasice??Planiram da napravim mangalo kakva su vam iskustva stim?
https://postimg.cc/1nr7S2J0
https://postimg.cc/YGKTM1k7