Gastronomija I kulinarske đakonije

Zaklali 2 kom jedno meni jedno bratu 160 170 kg ostali bez mesa, kobacica obicna standard sremska napunio u kolagen creva za rostiljsku zgodno lakse se pune nego ovcija i nemaju miris ko ovcija, poceo puniti u prirodna svinjska da odimim pa odustao jbg kupili creva u selu u prodavnici paketi od 10 metara al debela strasno pa odustao napunio rostiljsku

Ja koristim onaj plekani, a kod njega je sistem da žar ide odgore, a ispod tek pomalo, inače zagori ako preteraš...
A ovaj glineni mi se jako sviđa, pa bi i to da probam, pa pitam za iskustva, ne da nešto sad pametujem...
Zavisi od majstora koji pravi sač,ako štedi pa napravi tanak poklopac onda nema žara od gore,jer puca kao staklo.

Ja sam uzeo u Zlakusi eno ga služi već 8 godina bez greške.Jak žar mu treba na početku dok se zagreje,posle minimalan žar jer drži temperaturu odlično.

I ko kupuje u Zlakusi nek ga ne mrzi da udje u selo i ode direktno kod proizvodjača i uštedi,jer pored puta je cena za turiste.

Naravno prvo spremanje cicvara,posle toga mesina.

Zavisi od majstora koji pravi sač,ako štedi pa napravi tanak poklopac onda nema žara od gore,jer puca kao staklo.

Ja sam uzeo u Zlakusi eno ga služi već 8 godina bez greške.Jak žar mu treba na početku dok se zagreje,posle minimalan žar jer drži temperaturu odlično.

I ko kupuje u Zlakusi nek ga ne mrzi da udje u selo i ode direktno kod proizvodjača i uštedi,jer pored puta je cena za turiste.

Naravno prvo spremanje cicvara,posle toga mesina.
Mislim da su svi glineni sačevi kod nas iz Zlakusa (Zlakuse, Zlakusi.. kako se kaže? :)).
Teško da može da pukne poklpac samo od temerature ako se pravilno rukuje.
Ja koristim onaj plekani, a kod njega je sistem da žar ide odgore, a ispod tek pomalo, inače zagori ako preteraš...
A ovaj glineni mi se jako sviđa, pa bi i to da probam, pa pitam za iskustva, ne da nešto sad pametujem...
Mani se tih plekanih ... ja to ne bih ni nazvao sačem. Ako je metalni mora da bude tuč. Dobar deo ukusa jela ispod sača dolazi od te poroznosti materijala koja propušta miris dima. Takodje zadržava arome svega što se ranije kuvalo u njemu pa ih polako pušta tako da je sač bolji što se duže koristi. I naravno nikako ne koristiti detrdžente za pranje.

Daleko od toga da su svi glineni sačevi iz Zlakuse. Prave ih Paja,Raja pa i Šaja samo što su oni iz Zlakuse na dobrom glasu. A dobar glas daleko se čuje.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Daleko od toga da su svi glineni sačevi iz Zlakuse. Prave ih Paja,Raja pa i Šaja samo što su oni iz Zlakuse na dobrom glasu. A dobar glas daleko se čuje.....
Ne znam baš... Nisam siguran ali gledao sam neku emisiju gde navodno govore da se glina potrebna za izradu ove grnčarije nalazi samo kod sela Zlakusa i okolnih mesta. Tj, samo oni imaju sve 3 vrste zemlje koja se meša prilikom izrade... e sad svako može da uzme pa da napravi, ali mislim da je velika većina upravo iz tog kraja.
Il lažu Srbijanci pa prave reklamu za sebe ... ebem li ga. :)

Grncarija u Zlakusama se uvek pravi od dva sastojka. Gline iz sela Vranjani kod Pozege i kamena kalcita iz sela Rupeljevo. Oba sela su udaljena 10-15 km od Zlakuse. Kamen se melje i dodaje u glinu u odredjenom odnosu, najcesce pola pola.

Malih zasebnih raznjeva sam ne znam vise ni koliko napravio. Puno posla za jako malo para. Materijal skup a posao jako dosadan

Pristaovio vojničkog pasulja, odavno nisam jeo. Dolaze mi neki drugari da malo posedimo, pa reko da ima šta prezalogajiti kada ogladnimo...
d71d015dc9ab75e2fd44072d0d156f8c.jpg

Ne prži se ništa. Pravi vojnički, sve u kazan odjednom pa na vatru. I ide bez zaprške na kraju.

Nazad
Vrh