Gastronomija I kulinarske đakonije

@mirosti nista to nije cudno, imam ja jednog drugara koji se bavio prodajom prasica za klanje, njegova politika je bila da ne prodaje "prase" ispod 35kg.
Al sto je jos veca tuga on je za musterije imao neku gradsku gospodu kojoj je on strucno objasnio da na prasetu ispod te kilaze nema nista steta ga zaklati.
Sto se saca tice ovaj moj je neki aluminijumski, predlozio mi ga je prodavac zbog odrzavanja tj ne odrzavanja.
Posle pecenja ispraznis sve iz njega i nalijas ga vodom, sipas malo ferija, ostavis preko noci, prospes vodu i on cist, dodjes posle 3 meseca on isti takav.

@mirosti
Nisi ti mene razumeo, jagnje je vrh. Meso mlado, mekano pa sve se lepi za prste kad se ispeče.
Već tih 13kg nije mesina, to je da se jednom društvance fino najede. Od tih 13 kg se dobije 7-8 kg pečenja....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

" Ovcurina " kako je zovete je odlicna za kuvana jela. Na primer cufte,kupus i slicno. Sigurno je bolja od svinjetine. :)
Kod jedne musterije sam imao priliku da jedem ovciji gulas al bas od ovce i to matore kako on kaze.
Spremala je njegova majka zena od sigurno 70 i kusur, ljudi to je bilo strasno ukusno i lepo, sipao bih jedno 3 puta da me nije bilo sramota 🙂
Al sam posle toga na drugom mestu probao isto ovciji gulas koji da me nije bilo sramota pljunuo bih i prvi zalogaj, daj je vise imalo neki smek ruzan, dal je meso bilo zilavije, pa to je bilo strasno.
Verovatno treba znati i spremiti.

Ma sve je do pripreme..
Ja sam dosta brava ispekao na ražnju, i najradije pečem dvisku(žensko jagnje do godinu dana). U mom slučaju, treba mi 5-6 sati za pečenje, da ga polako ispečem.
Pečenje tada bude mekano, sočno čak i kada se ohladi.
Sa druge strane, ko ide na količinu pa peče na ražnju staru ovčurinu, to se dok je vruće još i može nekako jesti, ali kada se ohladi to je strašno tvrdo.
U Turskoj sam jeo ovčetinu spremanu na razne načine, i svidele su mi se pljeskavice i ćevapi sa grila..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ovca mora da bude masna, onda će i paprikaš da bude lep i meso mekano bez obzira na starost ovce. A kada je ovca mršava, meso će biti tvrdo i gumeno i posle 2 dana kuvanja.

Nemam ti ja druže vremena za marinade, nažalost, pošto ne bi bilo loše krilca držati preko noći u sosu od senfa i meda, al uvek kad spremam nešto to bude bez planiranja, na prečac onako spontano...
Na masti, nekad golišava, nekad umotam u prezle kao sad, nekad u kombinaciju kukuruznog i pšeničnog brašna... Za jake momke na kraju u šerpi pospem sa tucanom ljutom, i obavezno uz hladno pivo...

Tu kod nas,pored Sombora ima neko selo Stapar.Tamo u tom Staparu tvrde da teget odelo,šimi cipele i Ovčiji paprikas nikad neizlaze iz mode. :ppozdrav:
Prvo rakija, dudara, a za predjelo šunka, kulen, kobasica, somborski sir, gibanica, listara (nalik na česnicu). Sledi supa, od pileće „sitneži”, pojačana morkama i knedlama koje imaju devet sastojaka, a to je najstroža tajna. Potom se služi meso iz supe, bareni krompir, paradajz sos ili sos od mirođije. Na kraju ovčiji paprikaš. Ukoliko ste ovako posluženi u Staparu, selu kod Sombora, znači da ste uvažen gost. Ako ste posle dobrog jela odabrali špricer, morate znati šta je „staparski špricer”. Prvo se sipa čisto vino, a tek kada se otpije, dosipa se voda. I nemojte da vam se u divanu omakne pa da kažete da je Stapar pored Sombora. :)

Što se špricera tiče, pogrešno ga prave.
Prvo se u čašu sipa voda pa onda se u vodu dodaje vino........

Mislim da je poenta fazona bila da se puna caša vina otpije do pola da bi se tako napravilo mesto za vodu .
Elem i kod nas je dilema da li se prvo sipa vino ili voda .
Ja sam to rešio ovako , moj otac a i stričevi su pravili vino sa sodom-vodom ( tada se nije koristila kisela ) i tako prvo sipaju vino pa ga onda razbiju sifonom .
Danas nema više sodadzija ( bar kod mene ) ali i ja prvo sipam vino pa onda kiselu .
Inače sviđa mi se i ovaj staparski nacin da da otpijes iz pune čaše čisto vino pa tek onda dodas vodu .
Iskreno govoreći , svaka kisela voda u sebi sadrži minerale i tako manje više menja ukus spriceru . . . . ali šta da se radi , rekao BiH da mlade generacije i ne znaju za sifon sodu

Poslednja izmena:
Što se špricera tiče, pogrešno ga prave.
Prvo se u čašu sipa voda pa onda se u vodu dodaje vino, tako se vinom poboljšava voda.
Ako se prvo sipa vino pa onda voda, tako se vodom kvari vino.
Barem tako kažu naši stari vinari.....

Tako je i kod nas,kad se pravi sa kiselom vodom.
Kada se pravi sa sodom,koji ja više volim,prvo vino i na kraju jedan kratak "piš" od jedne sekunde. :osmeh:
@Miloica
Kod nas ima sode u Amanu

Ima i strucan naziv za prvo voda pa vino-Sremacka kontra,jedino su oni u bivsoj nam drzavi prvo sodu sipali pa vino :D

Kad se pravi gemist sve jedno je jer kisela voda ubije ukus.

A I za gemist ima trik da bude ukusniji,prvo vino pa voda I onda viljuskom lupis u dno case da se razbije mesavina,samo raditi kad ne gleda konobar.

Kad smo kod ukusa , svojevremeno sam probao shpricer gde se prvo u čašu sipa domaći sirup od borovnica ( 1 chep ) , rose i na kraju soda. Lepo miriše , sladunjavo i zavlacito da se pije . . .

Nazad
Vrh