FOTON

Љубо, обзиром да не радиш нешто пуно трактором и не зезаш се свакодневно са њим, можда би требало да ти напоменем да се хауба подиже - није као на већини ИМТ трактора и не мораш да завирујеш испод. ;)

Какогод, можда посуда за серво волана није на том месту, али онда потражи саму посуду. Као што сам написао, посуда на скоро свим кинеским тракторима које сам виђао, је у хоризонталном пресеку овална, нефарбана, онако жућкасто поцинкована.
Nasuo sam ono ulje. Radi kao sat. ;)
Ima onaj mali rezervar, i izgleda tačno kako si rekao. I vidi se bogami odmah nego mi taj neki "majstor" reče da ga nema pa nijesam ljudski ni pogledao.
Hvala još jednom.
Opet ću ja trebat neki savjet, sigurno. :)
 
Postoje UTTO i STOU ulja te gradacije koja su predviđena za mjenjače. STOU se koristi ako mokre kočnice koriste ulje iz mjenjača.
 
Неђо, да ниси случајно погледао алтернатор на YTO тракторима, оним 804 и 904 - да случајно нису исти као на "Фотону"?
 
Moguče je i to, može tu drugi alternator da se namesti čuo sam da paše sa nekih drugih traktora i mašina ali da ne menjam ceo zbog reglera.
 
Verovatno paše od nekog japanskog-korejskog auta. Nama na Yto-u je isto zakazao regler i pošto nisam hteo sam da ga popravljam (nisam bio siguran da ću uspeti) dao sam električaru da ga odradi, i jbg rekao je od kog auta paše ali sam zaboravio. Možda neki Micubiši..... Nzm.
 
A ovi inđijski majstori su jako ne zainteresovani za rešavanje takvih problema tako da je moj Kinez dobio alternator bosch sa golfa dvojke, čučno ko guza na nošu...
 
E jbg.... Šaljite onda 'vamo u Su.
Kako ti pokazuje obrtaje motora taj alternator? Uzeo si od G2 dizl'a alternator? Imam i ja od Opela na Rakovici i od Alfe na Zmaju.
 
Odlično pokazuje obrtaje, uzet je sa g2 turbo dizela, što bi značilo da je već imao w izlaz za obrtaljku, što mi je skrarlo postupak zamene jer je samo remenice trebala da se zameni naravno... 20e na odpadu sa garancijom 3 meseca na ispravnost... Kad cikne brečim ga o beton i stavim drugi...
Ne mogu da, se borim više sa inđijskim električarima, sve dobri majstori a sve neradnici.. Teram onda kola u druga mesta, al to nosi sa sobom druge stvari, neko mora da dođe po tebe i da te vrati kad bude auto gotov itd... A na traktoru kad rikne e onda se slikam, kombajn već tri godine odlažem da menjam instalaciju...
 
Jbt, ti autoelektricari kao da u skoli uce kako da budu bolidi prema musterijama. Jedan kod nas kaze, zovi me u petak, da ti kazem kada da me nazoves sledece nedelje, da se dogovorimo koji dan ce se raditi.
 
Nazad
Vrh