FOTON

Интересантан детаљ: моја 804-ка нас је пре петнаестак година коштала 16,5 'иљда евра.

'емтицене данас...

Ко ће знати њихову логику. Неки тврде да су цене скочиле због субвенција неких. Значи сада за исте паре добијеш трактор који је упола слабији од твога тадашњег :(
Јеси видео ону 254 Ловол :)

Moje iskreno misljenje - ne vidim smisao niceg slabijeg od 454. U poljoprivredi se uopste ide na sve vece masine kako bi posao bio obavljen sa manje radnih sati coveka. A i ko ne bi radije sedeo kod kuce nego u traktoru. Za lake poslove vece prskalice, sejalice sa vise redova itd. A 454 do 604 su tu taman da ne budu preveliki za nase usitnjene parcele, a ipak dovoljno veliki da se sve obavi brzo

Јеси видео ону 254 Ловол :)
Да, виђам већ пар година тај дизајн код малих "Фотона", са том сребрном штрафтом на хауби, а фотка која си окачио је вероватно негде из Украјине (можда и Русије) јер на плацевима њихових дилера често имаш заједно и "Фотона" и оних зелених "Черија" у позадини, којекаквих "Донг Фенгова" или "Шифенгова". Код њих је то популарна класа трактора јер је то данас оно што им је раније био "Владимирец" - компактни трактор од 25 коња. Иста фора са старим навикама је и код нас - кој' ће нам мањи трактор од "Ферџе" и потрага прикључака који су за трактор снаге мање од његових четр'ес' коња.

Ал' не завидим ти што мораш да бираш толико - имаш модел који ти задовољава потребе, а онда поређано на по око 'иљаду евра скупље други, трећи, четврти... Осећам да ћеш да преломиш и одлучиш се за најприступачнији модел који задовољава минимум твојих потреба или се богато отвориш за тракторче "у фулу". Средине неће бити.

Или, кад добијеш мигрену од бирања, све то отераш у мајчину и купиш малу "Арму"... ;)

Ма само да не буде као са пушкама. Још један ормар стиже за њих.
Мислио сам да су у Украјини црвени Фотони углавном. 254 за брда код мене је душу дала! Да се провуче а може и да запне. А тек оне сејалице за кромпир, лук.... од два реда за баште и тако то. Не може свугде велик трактор.
Нашао сам код мене један ИМТ 549. Без предње вуче. Вероватно је ћале мислио да ће моћи да му набаци предњу вучу као што смо урадили на 577 па га купио. Стојао иза Масеја великог па га нико није приметио ;) Нешто ми се јавља да ће ићи на репарацију :)

Баш лепо изгледа и лепо представљен.
Заборавих да поделим да сам био у Краљеву где их пакују :) Изузетно љубазни и баш фино делује. Има сада и 454 Ловол а 254 нема са кабином.
0-02-05-3e644f84ca1a36a6bafde3d6d6961dcdb6a9be001963b22bee4302a1be8f9221-e94d9941.jpg

0-02-05-4adc1da785d504752c07cc0775667b9e7593e8660f6a8ecd4d37c4312631a952-3b2dd447.jpg

0-02-05-e8d86e68a69bdc00535a4841f80ffe624cb1e5511a6d473f3200f8720737c503-796589d2.jpg

Да. Суштина је боље узети трактор III генерације иако има мање коња него II генерације.
Предње точкове ће ставити у величини у којој желиш.

Тако бих га радо узео, мада ни на 604 нисам гадљив :)
Ипак 354 или ако се нађу финансије онда 454 али Ловел варијанта која сада има и код њих.
У сваком случају, следећи трактор је Фотон Ловол.

Ne znam je li pravo mjesto za pitanje... Kupio sam skoro Foton 604. 2012 godište. 850 radnih sati. Ne znam mnogo o njemu. To jest, ne znam ništa. :) Nije radio ljetos ništa, ležao na selu. Vikendom pođem i izvučem neko drvo ili nesto, čisto da malo radi.
No, juče pođoh, upravljač ne radi. To jest, radi ali je tvrd i baš puno treba motat dok okrene točkove. Ako mi neko zna reć da li je to prije da hvali ulja ili je crkao orbitrol ili nešto? Hidrol znam da se sipa jedino pozadi kod hidraulike. Nivo je malo ispod minimuma. Nijesam imao da dolijem pa ću naredni vikend odnijet. Da li je to jedino mjesto za ulje? Da li ima posebno mjesto za sipanje u upravljač? Ako mi ko zna pomoć, značilo bi mi puno.

Ne znam za taj konkretan model ali uglavnom imaju odvojeno ulje i pumpu volana. Posuda je uglavnom ispod haube negde, kod hladnjaka npr. Ako fali ulja onda zna da preskace. Izbegavaj da ga dugo vozis ako nema ulja jer nije bas dobro za pumpu

Овална поцинкована посуда је испод хаубе. На чепу (на коме је испуст за одушак и црево које иде наниже) имаш мерач нивоа уља. Одвиј шелну и скини црево, да се не би зезао са његовим провлачењем около док одвијаш чеп. Сипаш уље (неко UTTO), моташ волан лево-десно неколико пута и требало би да ствар проради, ако је само мањак уља у питању. Ако је све ОК, провери ниво уља на крају, завиј чеп и терај.

Кад размисли, овог лета, и мој волан је после пар месеци стојања, у првом моменту као да се није разбудио, али окрета мало лево, па мало десно, решило је проблем - ствар је прорадила како треба.

Malo sam kao gledao ispod haube i nijesam uspio vidjet posudu. Potražit ću detaljnije naredni vikend.
Hvala u svakom slučaju.

Љубо, обзиром да не радиш нешто пуно трактором и не зезаш се свакодневно са њим, можда би требало да ти напоменем да се хауба подиже - није као на већини ИМТ трактора и не мораш да завирујеш испод. ;)

Какогод, можда посуда за серво волана није на том месту, али онда потражи саму посуду. Као што сам написао, посуда на скоро свим кинеским тракторима које сам виђао, је у хоризонталном пресеку овална, нефарбана, онако жућкасто поцинкована.

Znam, znam. Savladao sam dizanje haube. ;)
Povuče se ručica sa strane i digne se cijela hauba. Ali zalud, ne nađoh posudu. :)
Mada iskreno, samo površno sam pogledao jer mi jedan kao "majstor" reče telefonom da to fali hidrol tamo pozadi đe se sipa za cijelu hidrauliku. Mada mi je i posteno rekao da dođem traktorom pa će on pogledat, al ja nemadoh vremena i tako to ostade.
No dobro, kupit ću to ulje kad opet krenem na selo i usut. Sad kad znam da sigurno postoji posuda, sigurno ću je i nać.
Hvala.

Nazad
Vrh