FOTON

Kod mene je ipak ispravan alternator, bio na probnom stolu danas. Izgleda da je nešto na traktoru u prekidu. Ja sam kriv što sam odmah skinuo alternator umesto da je majstor prvo pogledao na licu mesta, regler je ipak dobar. Nisam ni našao regler ali kažu mogao bi da se prepravi sa nekog drugog. Nov alternator je oko 18000...Postoji i varijanta prepravke na drugi alternator tako da ne bi nikako taj nov uzimao jer je preskup.

Kod mene je ipak ispravan alternator, bio na probnom stolu danas. Izgleda da je nešto na traktoru u prekidu. Ja sam kriv što sam odmah skinuo alternator umesto da je majstor prvo pogledao na licu mesta, regler je ipak dobar. Nisam ni našao regler ali kažu mogao bi da se prepravi sa nekog drugog. Nov alternator je oko 18000...Postoji i varijanta prepravke na drugi alternator tako da ne bi nikako taj nov uzimao jer je preskup.
Kad si vec skinuo alternator proveri mu lezajeve kod mog tasta na fotonu 404 zaribao lezaj prednji i izgoreo remen sreca pa nista drugo nije crklo samo zamenjeni lezajevi i remen.

Одем данас до фирме на Смедеревском путу на љубазни позив продавца да видим Фотона и да ми објасни разлику између Фотон и Фотон Ловол. Имају само 604 изложен. Каже да је сличан са димензијама као 504. Оно је стварно предивно! Чак и није тако велик мада бих мањи. ИМТ 560 којег имам једног али без предње вуче је веће од 604 а нема толико простора као овај унутра. Кабина је екстра унутра. Има и шибер :) Мало је незгодан улазак и излазак али то можда што је близу био овај Џон Дир па је мало сметао. Има леп звук мотора. Мењачи су ме одушевили. Тако сам имао само на доста већим тракторима. Прегледност је одлична и уопште нема оног осећаја спутаности унутра. Ерос би без проблема могао да се шета по кабини :) Вуча за приколицу се може подићи више што ми је битно јер имам двосовинке приколице.
Убеђен сам да хлађење које има на ова стакла не могу ништа охладити без климе. За 504 је доплата за климу 900 јевра.
Његово лично мишење је да је боље узети 354 Фотон Ловол него 454 Фотон. Каже да је доста тога унапређено у самом трактору у верзији Ловол.
И тако од 354 дођосмо до 454 па на крају и до 504. Па буди паметан и одабери :(

Druze, jel znas koja je cena tog 504 Lovol? Ja sam gledao Foton 504 bez kabine 14.500. Jel to isto sto i Foton Lovol 504? Hvala ti

Није исто. Фотон Ловол су треће генерације. Чини ми се да је цена била 17 600евра за 504 Фотон Ловол.

Dvoumim se izmedju Foton504 i Mahindra 6050 oba su dupla vuca. Potrebni su mi za vocarstvo, lesnik na povrsini 5-6ha. Koristio bih nosenu frezu pipalicu, neki malcer ili tarup, atomizer i sl.
Ne znam sta je pamentiji izbor. Mahinda je skuplja oko 700eur. Obas u 50ks. Znacio bi mi svaki savet, iskustvo, preporuka. Hvala unaopred na pomoci.

Poslednja izmena:
Иди опипај уживо оба трактора (или колико модела већ да дође у обзир за куповину), понеси метар са собом, премери и утефтериши шта треба, разговарај са људима који их продају о томе шта планираш са њима, питај за савет, види који ти је сервис доступнији (ниси конкретније написао одакле си или још боље, где ти је та земља коју радиш; Београд је широк појам). Сигуран сам да ћеш после тога имати знатно мање недоумица. У крајњу руку, и на овом форуму можеш којешта да сазнаш ако прелопаташ теме које те интересују, а на крају, ништа те не кошта нити ће те ико шибати копривом ако питаш за туђа искуства, тражиш савет или штагод већ. После тога, можеш и да купиш трактор... ;)

Nemam iskustva u lesniku al gledajuci u prolazu lesnike i traktore koje koriste bogami tu jedva prolaze i pravi profi traktori za te poslove...tako da dobro razmotri gabarite traktora sirina,visina..kakva oblik planiras lesnika stablo,zbun.. da posle nebude nemoze da prodje zapinje lupa stakla itd

Ako smem da postavim jedno glupo pitanje.... Uzecu Foton504 N, zanima me da li ja na njega mogu da prikljucim neku masinu na prednji deo traktora. Konkretno me zanima sakljupljac lesnika sa hidraulicnom cetkom koji ide na prednji deo ili mozda malcer/tarup? Od cega to zavisi odnosno kako je to tehnicki moguce, sta bih morao da kupim, nadogradim i sl. Izvinjavam se, nisam se do sada susretao sa tim masinama a ni traktorima. Hvala na pomoci.

Нисам имао потребу да било шта качим на предњи крај свог трактора, па и не бих могао да тврдим 100%, али мислим да ти за то треба нешто овакво - предње хидрауличне полуге:

А имаш и тему на овом форуму о томе: https://poljoinfo.com/threads/prednja-hidraulika.413/

Нисам имао потребу да било шта качим на предњи крај свог трактора, па и не бих могао да тврдим 100%, али мислим да ти за то треба нешто овакво - предње хидрауличне полуге:

А имаш и тему на овом форуму о томе: https://poljoinfo.com/threads/prednja-hidraulika.413/
hvala puno

Dragi ljudi, imam jos jednu molbu za vasim savetom. Gledao sam danas u Ratini koji traktor da kupim za potrebe freziranja, prskanja, tarupiranja u zasadu lesnika povrsine do 7ha. Dilema mi je da li da idem na Foton 504 N ( vocarski bez kabine ) ili na Foton Lovon 504 ( nova generacija ) sa kabinom. Razlika je u visini, gabariti su skoro identicni. Pre svega sam u dilemi da li sa kabinom ili ne zbog potencijalnih problema u obradi. Svaki savet bi mi puno pomogao. Vidim da ljudi kupuju za potrebe vocarstva i jedan i drugi pa ne znam sta mi je pametnije. Lovol mi je privlacniji jer je novije generacije od vocarskog ali ga imaju samo sa kabinim i vece je visine za 15-20cm. Hvala vam puno na pomoci 👍

Питање је да л' можеш да прођеш кроз твој.... како се каже, лескар (?), са трактором са кабином и да се завучеш довољно близу лески да би обавио операције које си побројао. Ако узмеш у обзир то шта ти је напоменуо Срђан неколико постова изнад, и ипак оцениш да можеш да обавиш пос'о са било којим од два поменута трактора, мој би глас би свакако ишао за трактор са кабином (мада "Ловол" 504 има баш "домаћинску" кабину кад узмеш снагу и уопштено габарите пакета од мотора, трансмисије и точкова).

Но ако већ немаш искуства и представу како изгледа формирани... лескар, зашто не потражиш неке људе у околини који га имају, па сврати и питај како је са обрадом, каквим тракторима раде?.

Да је сада лако (можда још увек јесте, не знам) као пре са самостално направљеним кабинама код техничког прегледа, можда би било боље да пазариш кабриолет, па ако ти се укаже потреба за кабином, ангажујеш неког да ти направи једну, да ти на трактор паше к'о **greška на ношу, довољно уску и високу да ти унутра буде ОК, а да се крос леске не провлачиш к'о "Ленд Ровер" кроз џинглу.

А имаш и ту разлику у цени тон Н-а и "Ловола". Шта све можеш да купиш од оруђа за ту разлику у њиховој цени?

Dragi ljudi, imam jos jednu molbu za vasim savetom. Gledao sam danas u Ratini koji traktor da kupim za potrebe freziranja, prskanja, tarupiranja u zasadu lesnika povrsine do 7ha. Dilema mi je da li da idem na Foton 504 N ( vocarski bez kabine ) ili na Foton Lovon 504 ( nova generacija ) sa kabinom. Razlika je u visini, gabariti su skoro identicni. Pre svega sam u dilemi da li sa kabinom ili ne zbog potencijalnih problema u obradi. Svaki savet bi mi puno pomogao. Vidim da ljudi kupuju za potrebe vocarstva i jedan i drugi pa ne znam sta mi je pametnije. Lovol mi je privlacniji jer je novije generacije od vocarskog ali ga imaju samo sa kabinim i vece je visine za 15-20cm. Hvala vam puno na pomoci 👍
[/QUOTE]
Baci pogled na Ls R60, moze da se nabaci ona niska kabina. Cenovno je jaci ali znaj da ks na motoru nisu isti na kardanu pa 60 ks motora dodje 50-tak ks kardana (cisto zbog priključaka). Moj pik je Arma 804 fg ili Basak 2080 BB jer su mi priključci poveci a i buduće sirenje traži teze obrade a tu 80 ks moze da zavrsi u normalno vreme. Povrsina nije mala pa razmisli o ozbiljnom skupljacu a on opet zahteva vise ks od 50-60. I opet dolazimo do surovosti budzeta pa uglavnom ljudi stede na početku a posle se kaju,jbg nasa poljoprivreda.
Baci pogled na Ls R60, moze da se nabaci ona niska kabina. Cenovno je jaci ali znaj da ks na motoru nisu isti na kardanu pa 60 ks motora dodje 50-tak ks kardana (cisto zbog priključaka). Moj pik je Arma 804 fg ili Basak 2080 BB jer su mi priključci poveci a i buduće sirenje traži teze obrade a tu 80 ks moze da zavrsi u normalno vreme. Povrsina nije mala pa razmisli o ozbiljnom skupljacu a on opet zahteva vise ks od 50-60. I opet dolazimo do surovosti budzeta pa uglavnom ljudi stede na početku a posle se kaju,jbg nasa poljoprivreda.

Mi imamo stariji Foton 504, sa kabinom, radio jabuke sa vretensatom krunom, i breske sa vretenastom krunom (sto ce reci nema bas mnogo grana koje idu u sredinu reda), i to ide OK... 542 je slucio samo za prskanje svega toga...
Ako lesku gajis ko neku vazu, tesko da ces moci s njim da prilazis blizu stabla pa bi bolje bilo ili neki traktor bez kabine, ili neki uzi vocarski sa niskom kabinom... Ali definitivno je za prilaz bolji bez kabine, ali onda je problem prskanje i moraces da nosis kacigu ili neju drugu masku posto prskanje ce biti problem, pogotovu ako ima imalo vetra... Foton bas ima veliku i visiku kabinu (mnogo je i visa i sira od IMT 542) pa ce imati probelm kad leaska poraste da prodje, tako da je najbolje videti neciji veci leskar koji je porastao koji traktor ide po njemu, i kako prolazi, pre nego sto se kupi novi traktor...
Ali definiticno je bolaj varijanta vocarski sa kabinom, neki italijanski na primer, oni su jeftiniji... Mada, nesto polovno od njih je tu u rangu novog Fotona (jendo 15 do 17 hiljada), mozda moze i za malo nize para da se uzme nego novi Foton pa razmisljaj i o toj opciji...

[/QUOTE]
Pozdrav, hvala na savetima i pomoci. Ovaj Ls R60 mi izgleda top :) al nazalost gledam nesto na sta mogu da ostvarim pravo na subvenciju Republike. Koliko znam za ovaj brand to nije moguce pa mi ostaje da razmislim u nekoj kasnijoj fazi, kad lesnik poraste. Tek je 2 i 3 vegetacija. Hvala jos jednom. Sve najbolje !

Mi imamo stariji Foton 504, sa kabinom, radio jabuke sa vretensatom krunom, i breske sa vretenastom krunom (sto ce reci nema bas mnogo grana koje idu u sredinu reda), i to ide OK... 542 je slucio samo za prskanje svega toga...
Ako lesku gajis ko neku vazu, tesko da ces moci s njim da prilazis blizu stabla pa bi bolje bilo ili neki traktor bez kabine, ili neki uzi vocarski sa niskom kabinom... Ali definitivno je za prilaz bolji bez kabine, ali onda je problem prskanje i moraces da nosis kacigu ili neju drugu masku posto prskanje ce biti problem, pogotovu ako ima imalo vetra... Foton bas ima veliku i visiku kabinu (mnogo je i visa i sira od IMT 542) pa ce imati probelm kad leaska poraste da prodje, tako da je najbolje videti neciji veci leskar koji je porastao koji traktor ide po njemu, i kako prolazi, pre nego sto se kupi novi traktor...
Ali definiticno je bolaj varijanta vocarski sa kabinom, neki italijanski na primer, oni su jeftiniji... Mada, nesto polovno od njih je tu u rangu novog Fotona (jendo 15 do 17 hiljada), mozda moze i za malo nize para da se uzme nego novi Foton pa razmisljaj i o toj opciji...
Hvala puno mealy na korisnim savetima. Najradije bih uzeo nekog polovnog italijala ili nesto u toj klasi, pravi vocarski, ali nazalost zbog budzeta mi je vazno da ostvarim pravo na povrat kroz subvenciju koju raspisuje Drazava. Definitno treba onda da razmisljam u pravcu ovog Foton vocarskog, nizi je i da idem bez kabine.... A pokusacu da nadjem nekog ko ima neku stariju plantazu, odrasle leske pa da vidim koje su opcije i sta bi bio neki najbolji izbor. Hvala jos jednom. Pozdrav

Nemam iskustva sa lesnikom, ali koliko sam video to je slican uzgojni oblik kao Visnja ili Sljiva, a tu ni 539 sa kabinom ne moze da prodje, a kamo li Lovol sa onom njegovom ogromnom kabinom. I u jabukama i breskvama ima situacija gde je traktor bez kabine nezamenjiv. Moj je savet uzmi bez kabine, pogotovo ako ne planiras jos neki traktor, npr 539 bez kabine. Pa posle kad zaradis kupi neki pravi vocarac sa uskom kabinom. Ne znam ni da li Lovol ima karbonske filtere i nadpritisak (sumnjam) tako da bi masku morao da nosis svakako kad prskas.
Nema u vocarstvu mnogo zimskih poslova pa da bude problem to sto nemas kabinu.

Nemam iskustva sa lesnikom, ali koliko sam video to je slican uzgojni oblik kao Visnja ili Sljiva, a tu ni 539 sa kabinom ne moze da prodje, a kamo li Lovol sa onom njegovom ogromnom kabinom. I u jabukama i breskvama ima situacija gde je traktor bez kabine nezamenjiv. Moj je savet uzmi bez kabine, pogotovo ako ne planiras jos neki traktor, npr 539 bez kabine. Pa posle kad zaradis kupi neki pravi vocarac sa uskom kabinom. Ne znam ni da li Lovol ima karbonske filtere i nadpritisak (sumnjam) tako da bi masku morao da nosis svakako kad prskas.
Nema u vocarstvu mnogo zimskih poslova pa da bude problem to sto nemas kabinu.
Da, slican je uzgojni oblik jer ja idem na stablasice, kalemljenu lesku. Tek su u drugoj i trecoj vegetaciji, jos uvek su mlade biljke koje ce verovatno za 4-5 godina biti formirane. Zato sam u dilemi da li sad ici mozda sa kabinom dok jos uvek nema vecih krosnji i moze da se obradjuje pa kasnije uzeti neki pravi vocarski, to sto ti kazes, nizi sa uskom kabinom. Videcu jos, razmislicu...Privlacno mi je kod Lovola504 sto su komande bolje, polozaj menjaca, kvalitet te izrade i spoljasnji dizajn u odnosu na Foton504 prethodni model. A ovaj vocarski bez kabine nemaju nove modele, III generacije. Sve ostalo u smislu specifikacije traktora je identicno. Hvala puno na pomoci. Pozdrav

Nazad
Vrh