Који онда? Узмеш онај који ти се више "свиџа".
Вероватно си и сам схватио да је више продатих YTO трактора од "Фотона" јер иза њега стоји велика фирма - "Агровојводина", док је садашњи увозник "Фотона" поприлично мања фирма. Обе марке су заступљне у Србији петнаест година и дуже и не мислим да ће да нестану тек тако, како су са тржишта нестали неки кинески трактори, као што су "Донг Фенг" или "Ђинма". Очигледано да постоји неки разлог због кога се и даље продају код нас.
Еви имаш на форуму доста обимну тему о YTO тракторима у којој имаш доста тога и о тим мањим моделима, па крени лагано у лопатање тих пар стотина страница. Сигуран сам да ћеш наћи много информација које ће ти помоћи у избору. Ето ја сам не тако давно читао ту тему и сазнао да је тим малим YTO тракторима мењач не баш идеалних преносних односа за орање - прва брзоходна му је брза за орање, па се ради у четвртој спороходној, која баш и не даје баш оптималну брзину за орање. Мало сам се скиселио када сам чуо то. Можда теби за послове које имаш за свој трактор то и не значи, али можда ти значи какви су и други преносни односи у мењачу за кошење или балирање сена.
На жалост, пошто "Фотона" није напродавано као YTO, на форуму не можеш да нађеш толико података о њима из прве руке. Да не грешим душу, ал' можда је то због тога и што су "Фотони" немерљиво поузданији и оптимизованији стојеви.
Има по Нету којекаквих информација које објавују власници (странци, не наши људи) те технике, па лопатај и то. Ено на "Јутјубу" имаш десетине снимака "Фотона" из Украјине, a o YTO имаш гомилу домаћих клипова, између осталих и овог нашег форумског "Сремца84".
Ал' ипак се потруди да нађеш реалан трактор/тракторе од живог човека, па опипај, пробај, испитај га о било чему што ти падне на памет. Можеш да поставиш питања и људима са форума који имају моделе трактора који те интересују - сигурно те неће оставити без одговора.
На крају се и одлучиш шта да купиш...
...и дотераш "Фотона".