Fendt

Baća ode i ti u YouTube-re. 😁 Radoslav kupio Pumu od zarade na snimcima pa ti vidi. 😂
Netačno, to mu kupili ovi iz Agrotecha da ih reklamira besplatno i da hvali Armatrac svako malo :). Šalu na stranu, poštujem to što Radoslav radi, jer se može izvući dosta korisnih informacija sa sadržaja na njegovom kanalu.
 
Ma ovo je hobi,malo sprdnje iz dosade. Vaziii,ako se setim navraticu da vidim,pa ako je izvodljivo da adaptiram resenje.
 
Dodao sam par knjiga na forum vezano za fendt masine pa pogledajte i skinite ako vam je koja potrebna. Ako nekome treba neka druga knjiga neka se javi ali cu svejedno dodati jos knjiga kada uhvatim vremena.
 
Znam da je skup popravak u pm, vecinom se popravlja na 20000 radnih sati to njegovo kvacilo. Zato cesto takvi fendovi imaju izmedju 15000 i 20000 radnih sati jer ih se ljudi resavaju.
 
Nego jel sme da skripne turbomatik kada se salta, to jest pusta kvacilo?
Ne škripa to turbomatik već obično kvačilo, jer turbomatik se odnosi na spoj motora i mjenjača koji je izveden uljnom turbinom a ne mehaničkim spojem tj. spojničkom osovinom . Svrha te uljne turbine je da ublažava trzaje i samim time smanjuje habanje samog kvačila i mjenjača.
 
To je nesto kao plivajuci zamajac, ali ovde se radi o fluidnom prenosu, a na plivajucem je to mehanicki prenos.
 
Nema nikakve sličnosti sa 'plivajućim' zamajcem. To je klasični pretvarač momenta. Karakteristika tog pretvarača je meko pokretanje bez trzaja, a usputni bitan efekat je povećanje polaznog obrtnog momenta za 2-2,5 puta. Zato se na njemu ima onaj utisak snage pri pokretanju.
Kod ovog sistema kvačilo se nesme koristiti pri polasku baš zbog pojačanja momenta. Koristi se samo pri zaustavljanju i kao sigurnost od pokretanja.
Imao sam iskustva sa takvim sistemom na teškom mercedes kamionu. To je bio zf sistem wsk400.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Nazad
Vrh