Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I na Fendu bi trebala biti kompletna transmisija ZF...Nema nikakve sličnosti sa 'plivajućim' zamajcem. To je klasični pretvarač momenta. Karakteristika tog pretvarača je meko pokretanje bez trzaja, a usputni bitan efekat je povećanje polaznog obrtnog momenta za 2-2,5 puta. Zato se na njemu ima onaj utisak snage pri pokretanju.
Kod ovog sistema kvačilo se nesme koristiti pri polasku baš zbog pojačanja momenta. Koristi se samo pri zaustavljanju i kao sigurnost od pokretanja.
Imao sam iskustva sa takvim sistemom na teškom mercedes kamionu. To je bio zf sistem wsk400.
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
To je pretvarač momenta i on je dosta kompliciraniji od turbomatikaNema nikakve sličnosti sa 'plivajućim' zamajcem. To je klasični pretvarač momenta. Karakteristika tog pretvarača je meko pokretanje bez trzaja, a usputni bitan efekat je povećanje polaznog obrtnog momenta za 2-2,5 puta. Zato se na njemu ima onaj utisak snage pri pokretanju.
Kod ovog sistema kvačilo se nesme koristiti pri polasku baš zbog pojačanja momenta. Koristi se samo pri zaustavljanju i kao sigurnost od pokretanja.
Imao sam iskustva sa takvim sistemom na teškom mercedes kamionu. To je bio zf sistem wsk400.
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Isto se koristi kao i svaki drugi traktor jer on iza toga ima klasično kvačilo , turbomatik služi samo da bi se smanjili trzaji kod kretanja, dodavanja/oduzimanja gasa itd. čime se višestruko produžuje vijek trajanja cijelog sklopa kvačila i mjenjača a sama vožnja je udobnija. Mana je da se traktor ne može upaliti na šlep i neće krenuti ako držiš pritisnutu kočnicu i tako pokušaš krenuti.Ako smem pitati kako se koristi to kvacilo, tacnije kako se krece i salta u transportu? Neko mi je to davnih dana objasnjavao ali ni on sam nije znao kako to tacno funkcionise.
A sta se desava ako se u njega sipa gusce ulje? Sto posto se cuje nesto dole u njemu, kmekne pri opterecenju.Ne škripa to turbomatik već obično kvačilo, jer turbomatik se odnosi na spoj motora i mjenjača koji je izveden uljnom turbinom a ne mehaničkim spojem tj. spojničkom osovinom . Svrha te uljne turbine je da ublažava trzaje i samim time smanjuje habanje samog kvačila i mjenjača.
Da te ispravim.. Mana je da se traktor ne može upaliti na šlep
Biće slika. Biće. Samo da ga izbacim napoljeA gde su slike ?
Kako ?Da te ispravim.
Može se upaliti na šlep..