Elektro instalacija

Da... definitivno alternator, prikacio drugi samo da se poveze struja i radi lampica kako treba... nego sve sumnjao u moje povezivanje instalacije, umesto da odmah probam drugi, htedoh prvo da skinem sa fergusona, onda se setih da je ostao kod mene jedan, ugradjivao komsiji s44 na 558...itd....
Alternator nije punio? Verovatno regler neispravan fabrički.

Da li neko zna je l' postoje armature sa više (npr. po tri) utičnica za 12V, ne one za upaljač već one tropinske za nove uređaje (navigacije i sl.). Znači kao na slici al' da je već grupisano po par takvih utičnica.

Hc4a914bd33f844d4adf096e355a736ebT.jpg
Svaka prodavnica traktorskih dijelova , imas i muske ,ovakva ovdje dodje nesto malo manje od 4E komad.

Imas sa kablom i osiguracem u kutiji isto takve zenske onda su skuplje.

U principu da, ali po ovoj ceni ni slučajno.

@Srđan01 je dao odličan predlog da se tako nešto napravi sa OG kutijom i pojedinačnim tropinskim utičnicama. Kad malo dođem sebi od ove vrućine (jako teško je podnosim) moraću se upustiti u istraživanje aliexpressa da nađem prodavca sa najpovoljnijim utičnicama...

I ja polako skupljam delove za jedan takav power box. Stim da bih koristio malo drugačije utičnice. Plan je u og kutiju staviti 4 tropinska, 1 usb + usb c pd + upaljacku uticnicu + din uticnicu. To bi otprilike pokrilo sve moguće i ne moguće potrebe.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Moja zamisao je da stavim po 2, eventualno 3 utičnice ciljano na mesta u kabini gde će stojati uređaji. Npr. zadnja kamerica će stojati u gornjem desnom ćošku u kabini pa mi je onda bolje da u tom ćošku imam npr 2 utičnice nego 5-6 ali u prednjem delu kabine...

Koja je preporuka za alternator na IMT 533? Vidim ima raznih po oglasima od 50e pa na vise. Juriti neki iskra ili i ovi turski zavrsavaju posao?
Dobro se pokazao https://www.krokus.rs/product/alternator-lucas/8399/ , https://www.krokus.rs/product/alternator-12v-imt-iskra/9871/

Postojaći možete i sami da popravite ili odnesite autoelektričaru.

Golf kec, cvaja, kađo suza, audi jaje, audi cecika, alfa 33, rekord e1 e2.... Štimaju alternatori šraf na šraf doduše na 539. Na 533 nisam siguran. Ja bih te gledao.

Dobro kad ti ne lupas,ima donji I gornji za spaner a otkud ti znas da on ima dinamu I da mu je okrenut polaritet I bilo koji alternator da stavi polaritet je isti slepce,i ja sam nekada imao dinamu pa nije bio okrenut polaritet

Poslednja izmena:
Ne znam dali sad pokusavas da ispadnes kul ili nemas veze sa vezom, ja ti tvrdim da nisu svi 533 imali obrnuti polaritet a i to je potpuno nebitno ako covek trazi da kupi alternator, el kuzis

A "el kuzis" da imt533 sa dinamom imao "masu" spojenu na plus akumulatora.

I ako je pitao za alternator , pretpostavimo da ima dinamo jer ne bi ni pitao vec bi uzeo takav koji ima slicni nosac i velicinu , "el kuzis".

Kad nekom pomazes onda mu pomogni i objasni sta da napravi sa tim alternatorom od juga a ne samo "mudroseras" po forumu.

Golf kec, cvaja, kađo suza, audi jaje, audi cecika, alfa 33, rekord e1 e2.... Štimaju alternatori šraf na šraf doduše na 539. Na 533 nisam siguran. Ja bih te gledao.
O tome se pisalo ali prepravka 533 nije tako jednostavna , pravi se novi nosac ili prepravlja postojeci , treba elementarno znanje zavarivanja i treba busilica , treba postojeci od jugica ,ili neki 33A ,znaci najslabiji alternatori jer zbog velicine ce spona da udara u njih.
Treba izravnati sve remenice da budu u pravcu da ne bi remen odlazio jako brzo.
Moze se stara remenica od dinama iskoristiti , po meni bolje ali na leru nece da se pokrene treba malo dodati gas da proradi alternator a poslije i na leru radi , nece imati max 33A na izlazu sto je sporiji ali i ovako ce svijtla i radno svijetlo raditi i puniti jer proizvodi vise struje od obicnog dinama.

Treba uzeti u obzir da je IMT pravio sa dinamom da je "masa" bila + (plus) a i sto i da je bila normalno - (minus).

Ako je okrenuti polaritet , kleme se mijenjaju na akumulatoru i vise nista , elektropokretac odnosno alnaser okrece uvijek kako treba , imao taj slucaj.

Remen ide kraci , ako je od dinama remenica ide malo duza dimenzija remena ali kraca od originala, ako je remenica od auta manja ide jos kraci , problem je spona , jer ako je alternator previse vani udarace spona u njega na neravnom terenu kad desni kotac ode gore.
Ovo vazi ako prepravljate postojeci nosac ako radite od nule i podizete alternator onda spona nece smetati ali je izrada jos komplikovanija.

Najveci problem je prerada nosaca alternatora , elektricni dio treba dodati pobudu preko 2W zaruljice na alternator i zaruljicu na kontrolnu tablu odnosno ispod upravljaca izbusiti rupu , moze posluziti i ampermetar ali zaruljica mora zbog pobude.

Kod prepravke , pod prednji kotac sa koje strane je alternator postaviti nekoliko cigli da se max podigne i onda poceti praviti nosac i probati alternator , spona ne sme da udara u alternator ako se prepravlja samo nosac , odnosno stavlja se na isto vijak kao i dinamo , ako se radi kompletan novi onda citav podigniti gore.

Poslednja izmena:
Odakle sad postojali 533 sa normalnim polaritetom,to pravili specijalno za tebe neku seriju ne kuzim
I posle ja lupam a ti si od drzaca alternatora napravio celu filozofiju a ja to sklepam pod ora za pola sata
Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh