Elektro instalacija

Kupio sam prekidac zmigavaca (RTD Indija) i ne znam kako ga spojit jer na njemu ima 6 onih izvoda gde se stavljaju stopice i samo oznake po brojevima od 1-6 . Na onom starom prekidacu je bilo 4 kabla nakaceno, vidim da na dva kabla (plavo i crno) ima struja a na druga dva (zuto i belo) nema da li mi neko moze pomoc gda sta da spojim ili da vratim ovaj prekidac i kupim onakav kao sto je bio na traktoru premda mi i ovaj deluje prilicno kvalitetno iako nema onu kontrolnu lampicu na njemu.
Šema povezivanja automata sa 6 izvoda je uglavnom ovakva (Treba da imate šemu na automatu ili na papiru ili na kutiji)

31 - masa ( - )
49 - ulaz "struje" sa osigurača ( + )
49a - izlaz na prekidač

Oznake C su kontrole migavca...​

C - kontrola migavca na traktoru (kontrolna lampica)
C2 - kontrola migavca na prvoj prikolici
C3 - kontrola migavca na drugoj prikolici

Kupio sam prekidac zmigavaca (RTD Indija) i ne znam kako ga spojit jer na njemu ima 6 onih izvoda gde se stavljaju stopice i samo oznake po brojevima od 1-6 . Na onom starom prekidacu je bilo 4 kabla nakaceno, vidim da na dva kabla (plavo i crno) ima struja a na druga dva (zuto i belo) nema da li mi neko moze pomoc gda sta da spojim ili da vratim ovaj prekidac i kupim onakav kao sto je bio na traktoru premda mi i ovaj deluje prilicno kvalitetno iako nema onu kontrolnu lampicu na njemu.
Iskreno najbolje je da ga slikate i da objavite ovde sliku pa ću po tome znati šemu veze (Ako se setim, ako ne naćiću ili ja ili neko drugi)..

Ako je takav prekidač
19107_1.jpg
19107_5.jpg

Konekcija (Šema povezivanja) ide ovako:​

Napajanje 12v (Terminali - Pinovi 1 i 2)
Levi Indikatori - Štop lampe (Terminali - Pinovi 5 i 6)
Desni Indikatori - Štop lampe (Terminali - Pinovi 3 i 4)

Hvala puno Srdjane , spojio sam i sve lepo funkcionise ali ne bi bio ja kad bi nesto uradio iz prve , trebam vratit prekidac prodavcu jer ne odgovara za imt ,ne mogu ga pricvrstit na ono mesto gde mi je bio vec prekidac, veliki otvor a sraf mali i ne moze pokrit.
Moze se to nabudzit nekom podloskom i sl. ali uzet cu onakav prkidac kakav je vec bio na njemu, jedino sto cu morat sad ponovo skidat one stopice i gledat kako sad njega spojit
Jos jednom hvala

To stoji sto se tice kvaliteta i ja sam razmisljao da ga ostavim, samo eto estetika je na strani onog fabrickog

Kako hoćeš. Dok ovakve prekidače nisam namontirao nikad nisam bio siguran da li će raditi migavci ili ne. A estetika? Ma može se to sasvim lepo uklopiti. A na kraju krajeva nije devojka za udaju nego traktor prepun vibracija i prašine.

Upravu si , montirao danas stavio podlosku i sve ok, medjutim neko mi je pre cackao instalaciju i sad na jednom mestu u kutijti sa osiguracima nema osiguraca ali kad stavim na to mjesto odma izgori. Nisam nesto strucan u vezi elektrike, da li je moguce da je neko na kontakt bravi pogresno skopcao kablove ili negde drugo pravi problem

Upravu si , montirao danas stavio podlosku i sve ok, medjutim neko mi je pre cackao instalaciju i sad na jednom mestu u kutijti sa osiguracima nema osiguraca ali kad stavim na to mjesto odma izgori. Nisam nesto strucan u vezi elektrike, da li je moguce da je neko na kontakt bravi pogresno skopcao kablove ili negde drugo pravi problem
Neki kabl odnosno provodnik (+12v) ima dodir sa masom (-), sada treba pratiti kablove pa videti gde je problem (Zna da potraje tačnije da oduzme dragoceno vreme ali kada se nađe problem posle je sve 👍).

Moj savet, poželjno je da promenite kućišta osigurača i to Ubodne(Nije skupo ali je korisno :haha: ).

Kutija-osiguraca-za-ubodne.png

Poslednja izmena:
Jedno pitanje za radio u traktoru , nov radio, zvucnici, lepo se cuje radio stanice, i onda posle , ne znam 20 min, krece da krci, i susti na zvucnicima, to krcanje traje 20, 30 sek, pa se vrati, ali je neprijatno za usi pa moram da ga ugasim. Stavio sam i drugu antenu, novu, nista bolje.
Da mi mozda nisu dobro povezani zvucnici?
Ili masa negde nema dobar kontakt , pa kad se traktor strucne izgubi spoj?

Пробај са огољеном жицом(лицнама)Некад у Вартбургу нај боље ватала...Вартбург мој први ауто купио га од једног Војног пензионера са пређених 32.000 кмх...Сви ми се смејали ја клинац а ни један Југо,Стојадин није могао да му присмрди😂😂😂

Nazad
Vrh