Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Mora postojati neki novcani limit jer bi mi te ovce koje su placene 5500e prijavili kao da smo ih platili 11000 i povratiti celu sumu i kasnije ih prodati sinu ili zeni jos jednom za recimo 6 000 i dobio jos 3000e od drzave

U tom slucaju bi ti morao da das prodavcu svih 11 000 odnosno da mu uplatis na racun i da imas za to papir i da predas u ministarstvo ili gde vec.. A tu posle ide dogovor da ti on vrati kad skine sa racuna,al neznam ko bi to hteo da uradi i da rizikuje.. A i sam prodavac ne moze tebi da proda grlo za 300 e ako ga je do sad prodavao za 150 malo bi bilo sumljivo -nisu oni ludi toliko.. Nazalost ! :osmeh:

Dopadaju mi se vase ideje,kad li vam brze padose tolike mucke na pamet?:haha:
Ali,za neko cudo,mene to ne zanima,ciso mislim da to nije nikako losa ponuda,kazem ponuda,priplodna jagnjad zenska su oko 180 eura,muska oko 250,znaci,ako ja uspem da to odradim,ispada da me jedno priplodno jagnje kosta kao moje koje sam prodao za klanje?
Opet kazem,ponuda jer nemam pozitivno iskustvo sa ovom drzavom jos od kako su nas zavrnuli za subvencije za tovnu junad,tako da se pitam da li tih 50% ikad i bude uplaceno??
Ako je neko gledao Miljkov prilog na B92,covek je govorio kako oni za uvoz novih grla nisu uspeli da dobiju ni dinara,da li postoji neko ko je uspeo da dobije te subvencije??

Dopadaju mi se vase ideje,kad li vam brze padose tolike mucke na pamet?:haha:
Ali,za neko cudo,mene to ne zanima,ciso mislim da to nije nikako losa ponuda,kazem ponuda,priplodna jagnjad zenska su oko 180 eura,muska oko 250,znaci,ako ja uspem da to odradim,ispada da me jedno priplodno jagnje kosta kao moje koje sam prodao za klanje?
Opet kazem,ponuda jer nemam pozitivno iskustvo sa ovom drzavom jos od kako su nas zavrnuli za subvencije za tovnu junad,tako da se pitam da li tih 50% ikad i bude uplaceno??
Ako je neko gledao Miljkov prilog na B92,covek je govorio kako oni za uvoz novih grla nisu uspeli da dobiju ni dinara,da li postoji neko ko je uspeo da dobije te subvencije??
Miljko se nije potrudio dovoljno , znam iz pouzdanih izvora

koliko sam ja upucen da niko ko je uvezo iz inostranstva nije dobio tu subveciju od 40% koju imaju pravo,sto se tice o drugim stvarima je stvar ovakva 4000 dinara se dobijaju ko ima 30 plotkinja umaticenih i registrovano domacinstvo/farmu,za tu subvenciju od 4000 dinara odradjuje maticna sluzba sa kojom vec suradjuje taj koji ima 30 plotkinja umaticenih i vodi evidenciju,ta maticna sluba naplacuje svoje usluge 20% po ovci kod nas u kraju,to je drzavna subvecija,o povratku jedan deo para ulozeni u priplodni materijal kupljen u srbiji nije drzava zaduzena nego opstina,da bih se ostvarilo to trebalo bih stupiti u kontakt sa opstinom i porazgovarati pre kupovine,ulazise u budzet i od ostvarenih budzetnihpara se zna koliko se moze dobiti,neke opstine nedaju nista kao moja opstina a neke daju i 100%,sve zavisi od opstine i njihovog budzeta,opstine koje daju tu pomoc vezuje uslove,ja sam poprilicno siguran da je ovako ali mozda gresim nesto

Izašla nova uredba. Ko nebude hteo da uzima subvencije biće novčano kažnjen a ako nema da plati zameniće se zatvorskom kaznom. Nešalim se.

Pošto već ostvarujem subvencije za krave po uredbi o mlečnom govedarstvu a po istoj uredbi se dobija i subvencija za ovce rešio sam da napravim stado od umatičenih grla witemberg rase, pa mi je to bio osnov pri kupovini grla, znači da su grla umatičena, matičenje mi radi matična služba iz Valjeva jer matična služba iz Belanovice koja mi radi matičenje krava ne radi ovce. Za sada imam 4 dviske umatičene i kupio sam muško jagnje isto sa pedigreom, moguće da će ove godine biti još nekih kupovina u tom pravcu. Ja sam mišljenja da kad krenete u jednom pravcu nekad i stignete. I mislim da je više problem neažurnost ovčara oko papirologije nego što je problem država.

Pošto već ostvarujem subvencije za krave po uredbi o mlečnom govedarstvu a po istoj uredbi se dobija i subvencija za ovce rešio sam da napravim stado od umatičenih grla witemberg rase, pa mi je to bio osnov pri kupovini grla, znači da su grla umatičena, matičenje mi radi matična služba iz Valjeva jer matična služba iz Belanovice koja mi radi matičenje krava ne radi ovce. Za sada imam 4 dviske umatičene i kupio sam muško jagnje isto sa pedigreom, moguće da će ove godine biti još nekih kupovina u tom pravcu. Ja sam mišljenja da kad krenete u jednom pravcu nekad i stignete. I mislim da je više problem neažurnost ovčara oko papirologije nego što je problem država.
. Kad budeš ispunio uslove z god dve oni će promeniti uredbu!

rale ja pripadam opstina veliko gradiste po meni najlosija opstina sto se tice poljoprivrede i stimulacije nas pojedinaca koji hocemo da drzimo zivotinje,koleg kvicoje potpuno ste u pravu,uredbe nisu izmenjene dugo vremena a mislim i da nece,samo lagano napred i bice subvencija,mi koji uvozimo iz inostranstva imamo prevo da dobijemo 40% povratka od cene grla u cenu se neracuna prevoz,lekarska uverenja i ostali troskovi,medjutim problem je u tome da nasa drzava ima procedure koje nemoze niko od nas da uskladi jer nije zavisno od nas nego i druge drzave,veterinarske kontrole itd,da bih ostvario povratak mora se traziti unapred pre kupovine i izvesti kada grla stizu po kojoj ceni i vremenskom roku,od odobrenja do uvoza moze proci i po godinu dana tako kada uvezes i prikazes fakture oni vam kazu da ste zakasnili ili ako ste naveli da grla kostaju 400e a vi platili 405 ili 395 onda se nevazi jer se faktura nepoklapa,ovih 40% povratka su jako teski dobiti jer su pravila suvise stroga a procedura dugacka

Ako od Titela ima gore opstine castim pice,kod nas nema nista,mislim,niko i ne pita za subvencije,unapred se zna gde su one otisle.
Vi ste malo sire otisli u pricu o uvozu,mene zanima konkretno da kupim 30 umaticenih jagnjadi ovde kod u Srbiji i pitam vas da li,u zavisnosti od opstine,realno mogu ostvariti povracaj dela sredstava?

Savo taj povraćaj daje ministarstvo poljoprivrede ali zbog samog izdavanja računa to ide malo teže jer ti računom moraš da prikažeš robu koju si kupio a neznam dali je Miljko ili neko drugi u mogućnosti da ti izda račun za kupljeno jagnje.

Može ali mora imati registrovanu farmu i da bude u sistemu PDV ako se na plaćenu stoku daju poticaji.Može se samo zaobići ako se prodaje humanim organizacijama.

Tu i jeste komplikacije jer to sužava krug nabavke i poskupljuje cenu a država nije mnogo revnosna pa može da se desi da prođe dosta vremena dok ne dobiješ nazad svoje pare a možda te i odbiju zbog neke gluposti tako da većina ljudi izbegava tu da konkuriše, pogotovu kod ovaca gde ti možeš da kupuješ po manji broj grla od više puta pa da napraviš stado.

Ja treba da idem u opstinu da prijavim polj.domacinstvo na sebe (posto su svi moji zaposleni),pa cu vam kazati kakva je situacija sto se tice subvencija,povracaja itd.

Sto se subvencija za nabavku priplodnih grla tice tu postoje nekoliko nejasnoca vezanih za to ko daje taj novac, da li je to opstina ili min.polj. Tamo gde novac daje opstina situacija je bolja jer je verovatnoca da se taj novac dodje do odgajivaca-kupca veca, odnosno da opstina kupi i da zivotinje nekom odgajivacu koji ima neku obavezu prema opstini da npr. za godinu dve vrati isti broj zenskih jagnjadi opstini ili kako se vec dogovore. Sto se ovih 4000 po grlu tice ta mera ima za cilj da se produktivnost u ovcarstvu poveca a za to je potreban kavlitetni zapat od min 30 zivotinja. Subvenciju dobijaju zivotinje sa rodovnikom (pedigreom) koje su zavedene u registar prilodnih grla u centralnoj maticnoj evidenciji u Zemunu. Zivotinje stice to pravo nakon prvog jagnjenja a broj prijavljenih zivotinja se kontrolise preko vadjenja krvi odnosno to radi inspektor na terenu. Ako se neka zivotinja koja je prijavljena u medjuvremenu proda za toliko se umanjuje subvencija. Mi smo do sada tri godine podnosili zahtev i uvek dobili ali uvek pred kraj godine i svaki put je dolazio inspektor da prebroji zivotinje i pregleda papire. Cesto puta se prica kako je farmerima na zapadu lakse ali kad znali kakva je tamo procedura i koji uslovi se tamo trebaju ispuniti onda se u Srbiji niko ne bi zalio jer ovakvim nacinom rada kao u Srbiji tamo bi moglo manje od 1% proizvodjaca te subvencije. Na zapadu je skoro svako gazdinstvo u sistemu PDV i tako se "greske" ne prastaju tako da se svi jako trude da rade kako treba ili ih nema u proizvodnji.

Nazad
Vrh