Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Baš tako Rajko.Država će mi najviše pomoći ako me ostavi na miru da radim svoj posao.

Samo neka me se manu i neopterecuju jos vise ja cu lako raditi ono sto znam i bez njihovih para. Pametnije bi im bilo da dzabe overavaju mucenim seljacima zdravstvene knjizice nego sto daju tkzv subvencije nego im i sa dktorima skidaju kozu s ljedja nesme covek ni da se razboli ako nema 25000 da plati socijalno.

Molio bi kolege da pre nego nešto kažu ako mogu da prvo provere jer ovako ispada da ne govore istinu.Prvo u Obrenovcu i okolini nema otkupa kozijeg mleka.Ja ne govorim o subvencijama da bi ih ja dobio jer nikad nisam dobio ništa od države.Lično smatram da se može početi ekonomski isplativo raditi i sa malo ulaganja.Mnogi imaju štale zemlju mehanizaciju a neće da rade jer im je lakše pred seoskom prodavnicom sediti sa flašom piva u ruci.Mi se moramo naučiti da proizvodimo bez pomoći države što će u skoro vreme i doći i ako bude država će pomagati samo uspešne proizvođače koji imaju dobre rezultate u proiuvodnji .

Tema je isplativost i ekonomija. Al i subvencije su u vezi stim. Srpska poljoprivreda propada selo izumire seljaci građani drugog reda. Narod po selima mator ono muke od momaka što je ostalo neženi se škole prazne po dva đaka u razredu. Socijalno nema ni polovina. Posla za omladinu pogotovo sa sela nema. Nema nam spasa propasti nemožemo. Rekao Nikola Pašić.

E moj komšija šarbanac kažeš posla nema za omladinu sa sela kako nema kad su njive zarasle,neznam šta bi omladina na selu trebala da proizvodi možda avione ili kompjutere.Šarbanac na selu omladina treba da se bavi poljoprivredom a ne proizvodnjom kompjutera.Da ti kažem jedno ja sam živeo više od pola života u gradu .Dok sam živeo u gradu dlanovi su mi bili glatki a sad su grubi.Nije mi žao zbog glatkih dlanova uvek sam bio sretan sa onim šta imam kao i sad sa grubim dlanovima ali mogu ti reći da sam srećan kad uveče dođem na kapiju a koze bleje od sreće što sam im došao.Meni je žao momaka sa sela što neznaju šta da rade sa sobom kud da se okrenu da sam ja neko koga će slušati znao bih da im kažem ali šta sam ja jeden 65 godišnjak.Dok sam bio mlad mnogi su me kopirali i ja sam sretan kad uspostavim kontakt sa svojim vojnikom od pre punih 44 godine.Mene po celoj Srbiji od Subotice do Vranja poznaju jest da su pojedinci ali nema mesta u Srbiji a da me neko ne pozna.E moj Šarbane ja odluta ali neslažem se sa onima koji kukaju da u Srbiji nevalja ništa a ništa ne preduzimaju da nešto promene.U Srbiji se sa radom može dobro živeti i niko me ne može ubediti u suprotno_Ovo se može primenuti i na susedne republike na BiH i Hrvatsku.

Milane dali misliš da je problem u mentalitetu ljudi sa sela? Ja ne mislim. Problem je druge vrste vidite našta liči Srbija. Pa jel preče jedno javno preduzeće u Beogradu nego cela srpska poljoprivreda? Hoće ljudi da rade al nema vajde od rada.

Ne slazem se sa konstatacijom kolege Mudric Milana da selo propada zbog lenjosti i pijanstva omladine i mestana.Po mom skromnom misljenju,omladina bezi sa sela jer je DRZAVA okrenula ledja istom.Tako smo dosli do situacije da u vecini sela nema puteva,telefona a struja nestaje po 2~3 puta dnevno.Skole su ruinirane i zapustene a zadruge su unistene i ugasene.E sad da bi krenuo u neki posao na takvoj "podlozi" treba dosta sredstava,nije neizvodljivo ali pored rada treba kao sto rekoh i dobro dubok dzep.Posto je selo i Srpski seljak vise decenija unazad pljackan i omalovazavan a sve u korist drzave,ostao je "go ko pistolj"i jedva sastavlja kraj sa krajem.Tako da jednostavno nema sredstava da kupi rasna(umaticena) grla.Ovo sto imaju drzava ne priznaje,a godinama unazad "trube"o ozivljavanju Srpske poljoprivrede.Traze od seljaka da uplacuje penziono i socijalno osiguranje a kad dozivi penziju dobije 8~9000 dinara(bas dobar podsticaj za mlade da ostanu na selu):haha:Svake godine se u udarnim terminima(novembar,decembar) uvozi meso iz okolnih drzava,tacnije receno obara se cena domaceg proizvoda.Mnogo toga ne stima sto se tice Odnosa selo~drzava....Nece omladina na selu da stedi dlanove ako ima vajde od toga i moze da stvara i izdrzava porodicu od tih dlanova ali ako su dlanovi zuljavi i grubi a dzepovi prazni...:sta: Nadam se da cemo doziveti da zaista vidimo DRZAVU na delu pa da Srpskom selu od kog je godinama uzimala i krpila rupe jednom stvarno pomogne i ulozi unjega .

Milane dali misliš da je problem u mentalitetu ljudi sa sela? Ja ne mislim. Problem je druge vrste vidite našta liči Srbija. Pa jel preče jedno javno preduzeće u Beogradu nego cela srpska poljoprivreda? Hoće ljudi da rade al nema vajde od rada.
Pa ako nema vajde zasto onda radis niko nije lud da radi godinama ako nema koristi od toga sto radi. Da nema vajde nebi imali ni jednu zivotinju u ovoj nasoj drzavi. nije u pitanju korist (vajda) nego lenjost i izostajanje radnih navika zatim needukovanost i nedostatak teznje ka boljem. Najveci deo je onih kojima nepada na pamet nista teze od kasike da podignu zatim idu oni koji kukaju i rade valjda im lakse kad kukaju da sebi nadju neku moralnu satisfakciju za odredjene promasaje a najmanji je broj onih koji cute rade sticu gledaju bez komentara u tudje obore i ono sto ima dobro primenjuju u svom. Kad ovih trecih bude bilo najvise niko drzavu nece pomenuti niti cemu trebati za bilo sta.

Radim ono što imam da radim. Dosta sam komotnije živeo kao radnik Iskre Barič al to je kratko trajalo. Neznam u kojoj sam kategoriji od tri pomenute al nije ni važno. Ako sam ja glup needukativan nije celo selo. Našlo bi se bar 5 pametnih da znaju kako treba. Nek mi neko pokaže prstom seljaka koji je napredovao zadnjih 20god al da je isključivo bio seljak bez primanja sa strane (plate, penzije). Možda jedan od 500. Tekir koliko znam nije selja al je u pravu vidi čovek o čemu se radi.

E vidis ta prva recenica je kljucna. Bolje da radis kuci ono sto imas a ako nemas nista da pocnes nesto nego da sedis ispred prodavnice drzis flasu i kukas kako drzava propade. Odgovorno tvrdim da ko hoce da radi i danas u ovom haosu moze da zivi od svog rada. Mene nije bilo briga kad su mi se vrsnjaci dok sam bio dvadesetogodisnjak smejali kako sam zinuo u ovce i kako sam svaki dan u g... do guse radio sam i cutao sad je doslo vreme da bi se uglavnom mogao smejati ja njima. nisam mislio licno nista za needukovanost vec globalno.

Šarbanac voleo bih da se sretnem sa tobom i Rajkom ne mislim da nikog ubeđujem jer sigurno nisam ja toliko pametan da kažem baš je dobro raditi u poljoprivredi.Ali kad malo pogledam sa druge strane ja imam sad će biti65 a od toga sam 35 godina živeo u gradu a ostalo počev od rođenja i sad zadnji 15godina na selu i kako većina kaže teška vremena a ja mogu reći da što se mene tiče za mene to i nisu bila tako teška vremena jer mogu reći od kad živim i radim zadnjih 15 godina kod Obrenovca što se tiče prihoda to je najbolje u mom životu.Nemislim da mi je to od "Nikole Tesle" mog zemljaka što živim u blizini njegovog imenjaka već mi je to samo zbog mog i supruginog rada.Svi misle da je držanje koza glupost ali moje knjigovodstvo a ne samo ono dokazuje da je to jako profitabilan posao ali samo pod jednim uslovom da se radi ne kako drugi rade nego kako se treba raditi.Ja sam od koza kupio Zastavu 10,Kultivator IMT 509 sa kar.prikolicom i priključcima.Uredio prostorije za siranu i dobio odobrenje za proizvodnju svih sireva a ne samo za krišku kako drugi dobijaju.Neću da povredim mog mladog kolegu Igora i njegovu suprugu Saru koji su izgradili za uzor objekat za proizvodnju sira a posebno šta rade za primer i nekukaju da se mne isplati raditi na poljoprivredi.Oni su ti Rajko u Ugrinovcima kod tebe.Ja stojim iza onog što izjavim i u to su se uverili oni koji su bili kod mene.Nije meni cilj da ja nekom menjam njegovo uverenje o isplativost rada u poljoprivredi.Pojedinci koji misle da ga država zakida ti imaju problema sami sa sobom jer država je jaka koliko smo mi pojedinci jaki.Pazite ako srpska koza daje 2 litre mleka onda ta Srbija netreba da postoji jer nije obučila svog seljaka da iz koze izmuze isto kao Francuz ili Nemac!

Rajkane nemoj da se ljutis ali nije niko dovodio u pitanje dali moze da se zivi od rada na selu.Naravno da moze i mora ali gledamo na to da se taj rad adekvatno nagradi te da se poboljsa kvalitet zivota.Tu bi drzava trebala malo da pogura.Ne znam mnogo seljaka koji poput svojih vrsnjaka u gradovima moze sebi da priusti letovanje,zimovanje itd..Dok se gospoda izlezava ispod suncobrana,"neradnici"sa sela se krckaju na njivama.Ja ne zivim na selu ali dosta vremena provodim tamo (kad god ugrabim slobodnog vremena pomazem svojima).Prosto mi bude krivo kada cujem:"skupo mleko""skupo povrce"itd..Kada radnici neke fabrike strajkuju,drzavni organi dodju na pregovore na lice mesta a kada strajkuju malinari izadju takodje na lice mesta ali sa policijom (po grbaci i prekrsajne prijave).Nemam ja nista protiv edukacije seljaka ali da to bude na primer :besplatno osemenjavanje krava semenom najkvalitetnijih bikova;zagarantovanim otkupom stoke;besplatnom analizom zemljista;davanje povoljnih dinarskih kredita sa fiksnom ratom za kupovinu mehanizacije i priplodnih grla stoke;organizovanim prevozom djaka u zabacenim selima itd,itd...

Посла има, али лијепог посла нема. Од овчарства је могуће живјети пристојно, а обогатити се тешко. Цијена јагњади је увијек пристојна, али је узгој захтјеван (ограда, испаша, крађе, вукови, луталице...). Ја живим у граду и не издржавам се од овчарства и знам да је живот на селу тежак јер само својевремено радио сеоске послове. Али, ако бих у граду радио за најмању плату која касни годину дана или је никад не добијем радије бих чувао овце.

ja mislim da selo dobro dode svakom ko hoce da radi mnogi misle da zive od ljepote i prije su ljudi radili u firmama i uvijek imali zasebe bar stoke sad slabo ko hoce da ista drzi nego svelo se sve na trgovinu na kobasice i pastete a sve kazu nema racuna kad pogledas nemas racuna zivit al moras djeca sjede kraj racunara nemare za ikakav poso a zeljmo se svega treba se borit svim silama da selo postane svakom milo a ne sad djeca gledaju ovce koze ili krave samo preko tv

Mislim da je u CG najdrastičniji primer, svi sa severa dolaze u Podgoricu, mislim da je svima jasno da većina tih ljudi ima imanja koja nisu baš mala jer su njihovi preci to stvarali decenijama, ovde žive privatno i plaćaju kiriju rada za 300-tinjak eura i jedva sastavljaju kraj sa krajem, s druge strane na severu se u CG proizvode najbolji sirevi, ljudi ih kod kuće prodaju po 4-5e/kg, e sad tu je dosta jednostavna računica ako kravu držiš i malo pristojno ona će dati 15-tak litara mleka ili u laktaciji oko 4.500 nek je samo 4.000 ispadne da je to oko 570kg sira, da to umanjimo na 500kg sira*4e=2.000e tako da čovek sa samo dve krave zarađuje više nego što može da zaradi u gradu, namerno nisam spominjao tele jer ima i troškova.
E sad normalna četvoročlana porodica može sigurno da drži 5 krava i ostalo što im je potrebno za život da uzgaja sama na selu, ali ne svima je cilj da pobegnu sa sela da se priča u selu kako žive u gradu, ja da imam tako neko imanje odmah bi pošao da živim tamo a moja primanja su mnogo veća nego prosečna primanja jer ti se otvara mogućnost da radiš koliko i kako hoćeš, nemojte pogrešno da me shvatite znam ja da je to krvavi posao od minimum 12-tak sati dnevno, ali i ovde mi se dešava da radim po 24 sata bez prekida.

samo da spomenem da se vreme promenilo i da mala privreda stoji u mestu dok se velika siri i prosperira,to se desilo svuda u svetu,

ja bih jos da dodam da u americi potrosaci direktno dolaze da kupuju na farmama i da se na njima pored svezeg voca,povrca,mesa, jos i prodaju preradjevine.mi vec ponekim poznanicima pored prodaje jagnjica zive vage poceli smo i da pecemo kod nas u okviru domacinstva tako da ko god zna neki zanat u bliskoj buducnosti ce moci i da ga naplati. ja sam generalno misljenja da idu dobri dani za ljude na selu

Nazad
Vrh