Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Kod nas je bilo subvencije koju je davala opština pre dve god i to u visini 70% od nabavne cene. I što je najgore nije utrošen ceo fond. Administracija propisala samo 1 ovan za stado veće od 10 ovaca. Prošle god davali 4000din prilikom nabavke umatičenih grla (po komadu). A ova državna subvencija to je priča za sebe kao i sve druge subvencije u poljoprivredu. Koliko ima umatičenih grla u Srbiji? Srpsko ovčarstvo počiva na pramenci i ona je najbrojnija oko 80% a za nju nema subvencije nit se može matičiti. Onda svaka priča o dobronamernosti državnog aparata da pomaže poljoprivredu je čista zajebancija (tako kaže prijatelj Mitar iz Dubiča). Gradski saobraćaj našeg voljenog glavnog grada ima veću subvenciju nego cela srpska poljoprivreda. Moj savet use i u svoje kljuse. Čuvati ono čime se raspolaže bez kredita. Raditi sa što manje troškova. Prosta logika. Uzmeš kredit (tako rade na zapadu) na 5god kupiš umatičena grla po 200 evra. 40evra subvencije godišnje daš za kredit znači ovce si faktički dobio samo platiš kamatu. Idealna stvar al ko ti garantuje da će uredba važiti i narednih godina i eto problema. Zato subvencije i nisu propisane zakonom već uredbom. Evo i setve na pragu a uredbi nema. Inače tema o subvencionisanju u poljoprivredi je zaključana.

U pravu si Sarbane.Pre ce drzava subvencionisati uzgoj puzeva i onih pacova cincila(da bi gospodje kitile guzicu njihovim krznom) nego~li poljoprivredu i stocarstvo.Ali zato kad ministar prica u emisiji kod Trnavcevica~mi smo na korak da dostignemo Francusku :haha: I ja sam misljenja:"U se'i u svoje kljuse!" Pa koliko je cebe dugacko toliko se i protezati,ulagati pomalo i pametno u ono sto covek ima pa mozda nekad i dodje "bolje vreme".Znas kako kazu~posle kise uvek sunce dodje.:cool::ppozdrav:

Ulagati koliko se moze izdrzati samo svojim sredstvima inace cekati na subvencije i uzimati kredite i dalje mislim da je propast. Ovako znas da je cisto tvoje i da ne dugujes nikom nista... A inace one bajke cika zaharija pogledam po neki put i onda pocnem da razmisljam u kako divnoj zemlji mi zivimo (ko u zemlji snova) al ne valja kad se bajka zavrsi onda se vratim u stvarnost :haha:

Ja sam se prevario i sada svakoga meseca plaćam rate a meseci česti pa čas posla dođe nova.

Kredit i nije loša stvar gde su normalni uslovi. Al kod nas nije ništa sigurno. Kod nas je sve naopako. Recimo skup kukuruz jeftina stoka. Pre neku god bala sena izlazila preko tri evra a jagnjad bila ispod dva. I ako se ima kredit u takvoj situaciji ode koža na šiljak. Moram da kažem i ovo. Poslovica. ZEČIJA KOŽA POTOPILA LAĐU. Napisah ovo u nadi da će neko blizak ministarstvu i vladi pročitati i ako bude razumeo poruku.

Pazi da ne nasekiramo te iz ministarstva... Ma nikakav kredit ne dolazi u obzir, koliko budem imao toliko cu se i pruziti... Da je srece da se ima para, pa da se izgrade normalni objekti, nabave rasna stada a plasman obezbedjen, nebih se bunio da placam ni PDV ni poreze... Ovako nam prodaju sarene laze preko TV ma samo sto ne uhvatimo boga za tregere a u realnosti nema pas za sta da nas ujede, jos fali da pocnemo da grcamo u dugovima... Napravi objekte po PS-u , izvadi milijardu papira i uverenja, prodji brdo inspekcija i onda registruj farmu... Pa ulozi i kupi kvalitetna grla a drzava ce ti refundirati 50% (u vecini slucajeva ili zakasnis sa predajom zahteva ili ti fali nesto pa se oprosti od toga) e onda na red dolazi maticna sluzba, pa ti oni odrade papire a drzava ce ti isplatiti 4.000 po grlu (2.000 bi trebalo odma a od toga dobar deo platis maticnoj za usluge a ostalo kad budu nasli para)... Da ne idem u :off_topic: i dobijem po usima, ovako mi je bolje use i u svoje kljuse

Ja bas i nisam za kredit,i banke cas posla nabubaju kamatu,i povoljan lako postane nepovoljan kredit.ove subvencije su mi privlacne.Moja matematika ispravite me ako gresim:60 jagnjadi za klanje=30 priplodne jagnjadi=subvencija 15 jagnjadi=30 jagnjadi za klanje.ispadne samo zamena.a,ako i ne budu dali subvenciju,nisi nikom duzan,sve ide iz sopstvenog stada.

Nesto mi i nije bas najjasnije :osmeh: . Racunaj da moras imati prijavljenu farmu/gazdinstvo + isplacen PIO + Umaticeno stado + maticnoj sluzbi da platis... pa tebi sta ostane. E sad ako imas sve to i stotinak ovaca/koza onda naravno nije lose, ovako za 20-30 grla ode mast u propast.

Ja sad trenutno kad bi imao mogucnost da podignem neki kredit , podigao bi ga bez razmisljanja uzeo 30 kvalitetnih ovaca i krenuo u dalje sirenje stada.. Pogotovu kad je pokrenuta ova prica o udruzivanju i sigurnom plasmanu krupne jagnjadi pri nikad boljoj ceni...::novac::

Izvinite, ali ove diskusije o subvencijama me podsecaju na vic o tipu koji je svako vece pred spavanje molio boga da dobije glavnu loto premiju,da bi mu se posle nekoliko dana Bog obratio recima:"Uplati vec jednom tiket".
Svojevremeno je Min.polj.odobravalo i subvencionisane kredite za nabavku osnovnog stada sa 3% kamate i grejs periodom od 2 god.Neznam da li je to jos uvek aktuelno.

Ma ako je to dobro nek ministar podigne kredit pa kupi ovce. Ja bi uzeo al da im vratim kroz jagnjad. Dužan sam toliko i toliko jagnjetine propisane kilaže. Neće tako nego za novac. Pa obrada kredita pa provizija pa dokumenta te žiranti ode u startu 10%kredita na administraciju. Ja smatram da svaki odgajivač treba da dobije po grlu bez obzira na rasu. Ako ja imam interes da gajim pramenke zašto nebi dobio subvenciju? Al pošto pramenke ima najviše onda su našli caku da izbegnu davanje subvencije. Dali 5%grla ispunjava uslove za subvenciju? Što bi rekao kolega Dejan26 ko se ovde drogira!

I ja sam kolega za to da apsolutno svako grlo dobije podsticajna sredstva. Ok umaticena grla ta i ta rasa po 4.000, ali dajte bar i ostalima nesto. Ako je za alpinu 4.000 zasto onda ne bi dali i za neku mesanku bar 2.000 (mislim da su i jedna i druga koze). Ili witenberg je ovca evo 4.000 a sta je pramenka? da nije macka mozda...:haha:

---------- Poruka napisana u 23:27 ---------- Prethodna poruka je at 23:21 ----------

Ja sad trenutno kad bi imao mogucnost da podignem neki kredit , podigao bi ga bez razmisljanja uzeo 30 kvalitetnih ovaca i krenuo u dalje sirenje stada.. Pogotovu kad je pokrenuta ova prica o udruzivanju i sigurnom plasmanu krupne jagnjadi pri nikad boljoj ceni...::novac::

Ne bi sad uso u kredit od 5-6 k evrica ni za zivu glavu... Mada kad bih nasao zagarantovan otkup mleka, po ceni od bar 50 din za litar, bez razmisljanja bi zajmio kes i pazario jos 30-35 boljih koza jer znam da bi mi se otplatile, inace bez garancija i ovih 15 mesanki mi je previse.

Ja se ne slažem da se subvencije daju za neumatičena tj.rasna grla jer se i za krave isto ne daje jer bi to bilo čisto bacanje narodnih para.Gledajući naše tv programe video sam da pojedini kozari drže po nekoliko stotina zakržljali koza ne muzu uh jer nemaju mleka pa zašto subvencionisati totalni nerad sa životinjama.Kod nas se greši jer nažalost mnogi dobivaju subvencije za poljoprivredu a nezaslužuju ih jer nemaju profitabilnu proizvodnju .

Ja se ne slažem da se subvencije daju za neumatičena tj.rasna grla jer se i za krave isto ne daje jer bi to bilo čisto bacanje narodnih para.Gledajući naše tv programe video sam da pojedini kozari drže po nekoliko stotina zakržljali koza ne muzu uh jer nemaju mleka pa zašto subvencionisati totalni nerad sa životinjama.Kod nas se greši jer nažalost mnogi dobivaju subvencije za poljoprivredu a nezaslužuju ih jer nemaju profitabilnu proizvodnju .
Pišeš tako zato što si u Obrenovcu gde se oko litre mleka otima 3-4 mlekare, Zašto da subvenciju za mleko dobije samo onaj koji mleko predaje monopolskim mlekarama, šta je sa kravama, kozama,ovcama u krajevima udaljenim od gradskih sredina, dali treba krave, ovce, koze da se gaje samo u okolini Beograda. Pošto ministarstvo ima uvid u to koliko grla ima u Srbiji svima da subvenciju po grlu bilo krava, koza ili ovaca a ne onome ko ima krave koje daju po 5-6 hiljada litara mleka i predaje mlekari njima po 50-60 hiljada dinara a mnogima ništa iako imaju po 50-100 grla stoke na svome posedu.

Narodne pare? Pa te pare svuda idu sem narodu. Primer. Uzmeš u zakup neko drzavno zemljište koje nije pogodno za rad. Pošto nema licitacije nego ruka rabota platiš neku siću. Registruješ 100 hektara dobiješ 1400000 niti seješ niti oreš. Daš malo za zakup. Nabaviš neki račun za dizel i đubrivo ode na dva miliona. Ima i za letovanje i zimovanje i tako to što ide uz to.

Nemoj kolega tako, ko kaze da moja grla nisu rasna? Evo vidi ovako sad ove jarice sto imam mama im je koza a tata im je jarac, posto su rodjeni u srbiji onda bi trebalo da su Srpske :haha:... Znas kako kazu sto juznije to tuznije e sad dodaj i zalosnije, voleli bi mi da ove nase mlekare hoce da vrse otkup mleka pa da onda polako polako pocnemo da kupujemo i te rasne koze, da ih maticimo... Vidim kolege po forumu imaju po 50-100 i vise grla ovaca, e sad nisu njihove ovce dobre jer moraju biti tacno odredjena rasa... Jer kad se ispece jedno rasno jagnje uh pa jos ima pedigre... a ovo obicno ne valja nista...da se ne ponavljam vise, i poljoprivreda i stocarstvo nas sve vise vode u propast ali nedamo se mi, mozemo i bez drzavnih para...

Niti racunam na drzavne pare niti me zanimaju moj plan je stado od minimum 50 okvalitetnih plotkinja jagnjad sa dobrim randmanom mesa sto ce opravdati cenu i konacnu dobit za takvo jagnje trziste uvek imam plodnost na nivou i drugo me nista nezanima i dok sam imao pedigrrirana grla nisam imao nista od drzave nemoram ni sad.

Nazad
Vrh