Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Da. cobanica je zakon za to! Moram se raspitati ovde koliko su para i gdje ih ima uzeti. Ova ograda sto sam poceo ogradjivati svoju zemlju je ovcarka. 250 m 185 e. sve sam kupio, ali me vrijeme zeznulo da zavrsim ogradjivanje.

rajkane svaka cast na savjetu! da mi je sad bar kosacica. da bar kosenje ne placam.
Ko sto sam ti vec napisao u jednom postu, imam Mutu Gorenje i jedno dobrih 15 godina smo muku mucili sa njenim motorom, kad god nam treba ona ne radi, ne da upali da je ubijes, e pre neke 3-4 godine nabavio sam nov italijanski motor za nju (kostao me 350 evra sa ugradnjom. sad pali na pola kanapa ) Inace vidim na sajtevima za licitacije ima sad i novih dizel motora za 260 evra. Moraces da nabavis kakvu god kosacicu, bar to da ne placas i drugo ti sa tvojom kosacicom ces dosta puta da kosis negde gde ti ljudi ni za pare ne bi kosili...

Naj iskrenije nemam pojma, proguglaj malo... Najisplativije ti je da kupis odmah u kompletu sa kosom, ja pored kose za mutu imam i moticice, sa ovim motorom frezira i ledinu. Pogledaj malo po oglasima ljudi prodaju sve i svasta, ali opet kazem skuplje ce te izaci ako naknadno kupujes kosu.

Ovakvo nesto dusu dalo za kosenje svih mogucih trava, pa cak bi mogao i tu zapustenu njivu da osisas sa njom do zemlje http://www.pik.ba/artikal/2380493/kosacica-mini-bcs-motor-/

molmba za jedan mali savet
zivimo u gradu ali moj sveti otac svakog juna odlazi na selo i vraca se obicno krajem septembra, kako koje godine sveti otac pred kraj sezone kupi 50 pilica i to odhrani za nase potrebe. posto je razdaljina od grada gde zivimo i sela na koje volimo svi da odlazimo 200km tako je i isplativost tih pilica bez komentara. ali sveti otac ima zanimaciju a mi jedan razlog vise za odlazak u selo. interesujeme da li vredi kupiti 2 max 3 jagnjata u junu i drazati ih do kraja septeembra. sena i livada ima na pretek, kukuruz ili sta vec bi kupovali jel to i nije neka stavka za 2 ili 3 jagnjeta. i ako bih kupovao jagnjad kolko bih kila trebali da imaju, milism na naj pogodnija kilazu. racunica nam nije tolko bitna ali bih voleo da znam otprilike, naj vise bih uzimao jagnjad da ima nesto zivo da trci po dvoristu kad dodjemo u selo a i stari da ima neku zanimaciju.
unapred hvala

Ako imaš hrane a jagnje kupiš u junu i prodaš ga u novembru sigurno si na dobitku

Bolje kupis neku ovcu sa jagnjetom, imaces mnogo vecu dobit nego kupiti jagnje jer ako ga uzmes sa 25-30kg po ovim sadasnjim cenama problem je prodati posle u Septembru to jagnje od 50-60kila, jer razlika je u ceni 2-3hiljade. Mada moj ti je savet jedno 10ovaca i neka tate na selu preko cele godine, bolje ti je dve ture pilica da uhrani po 30komada godisnje nego odjednom sveze je sveze :)) Pa malo kokica, domaca jaja, poradi na tome neces se pokajati, samo ako je tatko voljan :ppozdrav::haha:

Pogledaj usput temu tov pilića bez kocentrata. Može i sa kocentratom ak na dvoristu. Kupi jednu kozu bolja je za zanimaciju od ovce. Mleko sir jaretina sveža piletina(organska) jaja. Pazi da se ne navučeš pa odeš na selo!

---------- Poruka napisana u 11:35 ---------- Prethodna poruka je at 11:33 ----------

Nabaci dve tri košnice al vrškare.

boze zdravlja za 10 ovaca i vise ja se nadam da ce biti, ako ne pre onda kad odem u penziju. imam jos uvek obavezu prema maloj deci, cim cerke budu mogle samostalno da zive odoh ja u selo. dosta mi je grada i evropskog posla u ovoj nasoj demokratiji. imamo skoro dva hektara livade i hektar sume, mislim da je dovojno za jednog pocetnika.
u obzir moze da dojde i ovca sa jagnjetom a i koza, stim sto max broj moze biti 3. posto imamo jednu supu velicine 3*5m pa da im ne bude tesno. a sto se tice koze moze ali nema sanse da bih stari muzao koze. covek je sa sela ali je ipak sa mali deo zivota proveo na selu, ostalo u gradu i u principu on je veci gradjanin nego ja koji sam se rodio na asfaltu. ali voli da ide na selo i hobi mu je voce. ima oko 300-400 satabala koje kakog voca, pretezno doduse sljiva, ali od maja do novembra ima neku svezu vocku da pojede, i u tome se odusevljava.
zelja mi je cisto da vidimo kako ide sa ovcama, a sto se tice prodaje ne razmisljam, posto ima nas tri kuce, roditelji, brat i ja, tako da bih ih nekako pojeli preko zime.

bio do veterinarske,kazu ako neko kupi 30 i vise umaticenih grla iste rase dobije povracaj od drzave 4 hiljade po grlu, jel kupovao neko u skorije vreme ovce i sta se dalje desava kad bi se uzelo 30 komada,koliko moram da drzim,jaganjci ??

moras imat prijavljeno gazdinstvo za pocetak i placat penziono....
4000din dobijas godisnje za umaticeno grlo s tim da ti 20 % od toga uzima maticna sluzba
a povracaj proveri za kupovinu priplodnih grla u min poljop mislim da je oko 50 %

Uredba je prilagođena širokim narodnim masama tako da je nemože iskoristiti niko. Pa znate šta bi značilo 40evra po ovci. Gala zimnica. Kako radimo takav je i servis građana.

---------- Poruka napisana u 22:18 ---------- Prethodna poruka je at 22:10 ----------

Da dodam. Teorija zavere. Ovčarska mafija je ovo smislila. Imaju umatičene ovce pa nama seljacima da prodaju skupo a mi da dižemo kredite( bankarska mafija). Malo šale. Al kakve veze ima dal je matičeno il nije. Jel se to vidi na ražnju i tanjiru?

aa vidi se sigurno,nema veze s mozgom al eto...
znaci svugde neka mafija i lopovija,ne ne vredi bolje meni da sedim miran i ostanem da gajim ovo jer volim to da radim nego da se upustim u njihove price,kredite i da mi sve presedne ...neka hvala

Pa znate sta, kad bi ova drzava iole valjala svaki reg poljoprivrednik bi imao jeftiniju naftu za traktore,imao bi redovne i zagarantovane subvencije i imao bi zagarantovanu prodaju svoje robe... Ali Srbija narode ! Srbija ! :osmeh:

Pa šta reći. Neko napisa u temi o subvencijama da gradski prevoz u Beogradu ima veće subvencije nego cela srpska poljoprivreda.

Ček,ček.znaci,ja ili neko na koga je registrovano gazdinstvo,ode kod Majilovca/Čuletica/Miljkovica i pazari 28 zenskih jagnjadi,i 2 muska,za primer.i to na primer kosta 5500 eura i ako se uredno podnesu ti zahtevi i sve odradi drzava ce meni vratiti 2750 evra??

Pa trebalo bi,i svake godine bi trebalo da ti daju po 4 hiljade na svako to grlo.. Ali pitanje je samo kad ?! A u tom slucaju bi trebala da se zapati neka rasa koja ima dobru prodju,kad vec odvajas toliki novac da to bude roba koja svugde moze da prodje, prvenstveno Idf, Sarole i Mozda W.. Ja sam to hteo da uradim i da uzmem Idf ali ne ispunjavam uslove za polj gazdinstvo , jer mi je salas na zemljistu koje je u zakupu a taj ugovor o zakupu nije overen u sudu tako da... :svinja:

Nazad
Vrh