Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Poruka

Ako ti je stočarstvo jedina mogučnost da nešto radiš onda uzmi ovce. Svinje i goveda zahtevaju veća ulaganja i cene su nestabilnije nego kod ovaca. Cena jagnjadi se kreće od 2 do 2,5 evra preko 10 god. tako da znaš šta te očekuje. Malo ti je 50komada. Pogledaj malo moje poruke od pre pa ćeš videti koliki su troškovi po ovci. Sve zaviši šta hoćeš da proizvodiš dali priplod ili jagnjad za klanje. Od 50 solidnih ovaca možeš da očekuješ čistu zaradu oko 3000 hiljade evra. Tu nemaš mnogo posla tako da ti to dođe kao dopunska delatnost.

Nasao sam listajuci jednu knjigu o genetici ovaca ovu stranu,na kojoj je izneseno veoma bitno zapazanje,znacajno za sve koji proizvode klanicnu robu i jagnjad prodaju po kg zive mere,a jos znacajnije za selekcionare.
2e4ygw1.jpg

Imam prijatelja koi ima 100 ovaca i kaze da nema racunice .ja ga pitam kako i on mi kaze sledece
kaze dok su mu ovce na pasi 8 meseci godisnje njega to kosta mesecno 200e jer cobana placa 100e mesecno daje mu svaku dan hranu kutiju cigareta i litar rakije nedeljno plus gorivo sto ide svaki dan kolima do njega .
A cetiri meseca dok ih drzi kod kuce preko zime pojedu boga oca deteline sena i kukuruza i kada stavi sve na papir njega svaka ovca na godinu kosta 40 e po njegovoi racunici
a od 100 ovaca on kaze da na godinu dana ima do 100 jaganjaca posto su mu ovce u poprilicnoi losoi kondiciji jer nema para da ih prehranjuje preko proleca leta i jeseni pa onda ih vrati kuci u poprilicnoi losoi kondiciji .a znam da su mu neki dan uginule neke stare ovce itako da neduzim
Pa mi kazeda jaganjce proda u proseku po 50 eura i da za 10 e po ovci sto mu ostane nece da se zajebava a velika je obaveza .pa bi voleo da cujem vase misljenje da li on laze ili je stvarno tako

koliko ja znam jaganci su po 2-2.5e kg i prodaju se od 30-35 kg,treba ulaganja jer se i dobija nazad na ulaganje,neznam sta da kazem ali mislim da ima zarade

Poruka

Tuđa ruka svrab ne češe. Bilo čime da se baviš ako plaćas sve da drugi radi od tog posla nema ništa propada se sigurno. Cene su tržišne i tu se nemože ništa ali se troškovi mogu kontrolisati. Ličnim radom oko stada proizvodnjom hrane na sopstvenom imanju mora biti zarade. Ako čovek ima posao dobru platu netreba mu 100 ovaca. U ovčarstvu se niko nije obogatio kao i od poljoprivrede uopste ali se može preživeti.

za ruku i svrab potpisujem! :nono: danas je to nuzno svesti na porodicni biznis i nista vise od toga! ako se neko razbacuje sa ciframa od vise stotina,da ne kazem hiljada taj ili pere pare ili je lud... treba se organizovati i napraviti pregone,koji mogu da se djubre stajnjakom i po potrebi tj mogucnosti kose. kod mene je takodje to prosecna cena jagnjeta,oko 50 eura a ovca me kostaoko 2-2500 din. ostatak zarade se dobije muzom ili trecimjagnjenjem,kako kad... i jos nesto,kad su pitali nekog kako moze da se propadne u zivotu,on je odgovorio:kockanjem najbrze,kurvanjem najsladje,a poljoprivredom najsigurnije

Ja planiram da uzmem jedno 10 zenskih jaganjaca i jednog ovnica pa da odranim u ovce .
Ali iskljucivo da drzim kod kuce i to neku mesnatu rasu.posto imam par junadi pa i to hocu da prosirim mozda koju junicu uzmem pa sam mislio da mi hranjenje desetak ovaca u goveda nece biti problem hraniti .
Mislim da nemoze tu da se propadne ,mozda u nekim godinam nema zarade ali propasti sigurno nema .Ali da se baziram na jftinu hranu seno i silazu .

onda ti preporucujem tovnu rasu,teksel,safolk i sarole,mada ako drzis na jasala predlazem ti sarole,teksela treba da sisas 2 puta godisnje,sa safolkom nemam iskustva,a ako ti ta varijanta skupa uzmi domace ovce i na njih pusti tovnu rasu

Bilo koju rasu ovaca da drzite niste nikako na gubitku .Kod mene u Kraguejvcu 10 kg zemunskog koncentrata u granulama je 320 dinara a za dva meseca 2 jagnjeta koja imaju sad oko 30 kg i jos 13 manjih su pojeli 2 dzaceta , plus jedu uz koncentrat i kukuruz i seno. Dajemo im zuti zvezdan ili smilju (cmilja kako kazu u mom selu ) bolje je jedu jagnjad od lucerke. Mojih 15 ovaca pojede 3 bale sena dnevno . Ranije su 2 plus davao im sasimu od kukuruza.Ove godine samo brali beracom pa nismo imali sasine.Po mom racunu za zimu ne treba vise od 150 do 200 bala(od Novembre do Aprila ).Sad ne znam trenutnu cenu ali do nove godine bala sena bila 50 dinara u mom kraju.Opet se isplati drzati ovce i pored kupovanja sena ,bar po meni i sto vise ovaca za jagnjenje bolje.

Da dodam jos i ovo .Njih 15 od kad je pocelo lose vreme i ne pustaju se na pasu su pojele 3 dzaka kukuruza za 3 - 3,5 meseca. Svaki dan im dajemo kukuruz.

Imam preko ovih 15 jos i dva siljezeta koji tek stizu za jagnjenje.

Odgovor

Da bi jagnje imalo 35kg sa 100 do 110 dana treba da sisa 60 dana pojede 60kg koncetrata i 2 do 3 bale sena. Takva jagnjad imaju dnevni prirast u proseku 320 grama. Po sadasnjoj ceni jagnje od 35 kg košta 85 evra a sva hrana koju pojede do prodaje košta 20evra. Mozda može i jeftinije ako su ovce na paši i jaganjci sisaju do prodaje uz večernju prihranu smešom žitarica.

Odg: Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Sumadinac-Gruzanin je napisao(la):
Bilo koju rasu ovaca da drzite niste nikako na gubitku .Kod mene u Kraguejvcu 10 kg zemunskog koncentrata u granulama je 320 dinara a za dva meseca 2 jagnjeta koja imaju sad oko 30 kg i jos 13 manjih su pojeli 2 dzaceta , plus jedu uz koncentrat i kukuruz i seno. Dajemo im zuti zvezdan ili smilju (cmilja kako kazu u mom selu ) bolje je jedu jagnjad od lucerke. Mojih 15 ovaca pojede 3 bale sena dnevno . Ranije su 2 plus davao im sasimu od kukuruza.Ove godine samo brali beracom pa nismo imali sasine.Po mom racunu za zimu ne treba vise od 150 do 200 bala(od Novembre do Aprila ).Sad ne znam trenutnu cenu ali do nove godine bala sena bila 50 dinara u mom kraju.Opet se isplati drzati ovce i pored kupovanja sena ,bar po meni i sto vise ovaca za jagnjenje bolje.

Da dodam jos i ovo .Njih 15 od kad je pocelo lose vreme i ne pustaju se na pasu su pojele 3 dzaka kukuruza za 3 - 3,5 meseca. Svaki dan im dajemo kukuruz.

Dobar si kad sa 150 kg kukuruza hraniš 15 ovaca 3,5 mjeseca!
Jednostavnom računicom tvoja ovca pojede dnevno manje od 100 grama kukuruza.
Ako im samo to dajes od zrna,kukulele...

Pozdrav drugari.Vidim da se polemika vodi oko ishrane pa da i ja prenesem neka moja iskustva tj. moje misljenje.Po meni:granula(koncentrat) je ubedljivo najbolja hrana za prirast i uopste ako seracuna na neku zaradu.Drugo:ako se daje zrnasta hrana,NIKADA ne davati u zrnu vec prekrupljenu(samlevenu).Daleko bolje iskoristenje i bolji prirast.Konkretan primer(kod prasadi)~ovo navodim jer sa ovim imam dosta iskustva,a verovatno je slicno i kod ostale stoke.Dakle,za 1kg prirasta prase treba da pojede:7kg kukuruza u zrnu~ili~5kg tog istog kukuruza(samo prekrupljenog)~ili~2.4 do 2,8kg koncentrata(zavisi do proizvodjaca i do toplote u oborima).Sto se tice potrosnje hrane~sto vise pojedu sve bolje~vise napreduju.Ili:"Ako hoces da dobijes moras da das."To je neko moje iskustvo i misljenje. :ppozdrav: :cao: :cao:

abrkili je napisao(la):
Sumadinac-Gruzanin je napisao(la):

Dobar si kad sa 150 kg kukuruza hraniš 15 ovaca 3,5 mjeseca!
Jednostavnom računicom tvoja ovca pojede dnevno manje od 100 grama kukuruza.
Ako im samo to dajes od zrna,kukulele...

Ma to sam kucao samo za prvih 2 meseca od kad su ojagnjene ne za sav period od kad se ojagnje dok se prodaju jagnjad.

sto se tice moje proizvodnje jedan deo konstantno skripi to su muska jarad tu sam konstantnou minusu jednostavno cena od 1,5e je mala

@Zmajar.Verujes li mi kolega da ovde kod mene nikada nije bilo razlike u ceni jaradi i jagnjadi.Sad trenutno su 2,5e po kilu,a u novembru su bili 280 dinara i bila je prava frka da se nadje dovoljna kolicina. :ppozdrav: :ppozdrav:

zmajar je napisao(la):
sto se tice moje proizvodnje jedan deo konstantno skripi to su muska jarad tu sam konstantnou minusu jednostavno cena od 1,5e je mala

Vidi zmajar, ti se "švercuješ" nepredstavljen na ovom Forumu od septembra predprošle godine, što nije lepo. Vidi se da nisi bio nešto aktivan, ali si se sada aktivirao i red bi bio da malo nešto napišeš o sebi i tvom biznisu, jer osim toga da si na "čarapanskoj" teritoriji, da imaš koze i da si češće medju ovčarima, ništa drugo ne znamo.

Znači, prvo predstavljanje na: http://poljoinfo.com/index.php?topic=15808.0, u par rečenica i, drugo, post-ove o kozama na Temama o kozama, da drugi ne zamere !!!

:ppozdrav:

ok samo sto je stranica koju si mi dao za viceve. Ako nije problem napisacu nesto o sebi ovde.Zivim u Cicevcu inace mi je kozarstvo jedini izvor prihoda u zadnih 6 godina. Proizvodim beli kriska sir, koji mi je osnovni proizvod.toliko za sad od mene

zmajar je napisao(la):
ok samo sto je stranica koju si mi dao za viceve. Ako nije problem napisacu nesto o sebi ovde.Zivim u Cicevcu inace mi je kozarstvo jedini izvor prihoda u zadnih 6 godina. Proizvodim beli kriska sir, koji mi je osnovni proizvod.toliko za sad od mene

Izvini, moja greška, ostalo zapamćeno u Clipboard-u kompjutera od predhodnog pisanja, ali ovo je sada sigurno: http://poljoinfo.com/index.php?topic=2.0, pa napiši ovo i tamo.

Što se tiče Tema o kozama na Forumu ne znam da li ideš tamo da čitaš, ali imaš jako dobrih diskusija i post-ova, posebno proizvodjač sira Milan Mudrić, a i ostali poznavaoci - crni tekir, brzyy u svakom slučaju.

:ppozdrav:

Nazad
Vrh