Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Industrija u Istocnoj Evropi:sta: Jeftina radna snaga(belo roblje),idealna prilika za brzo bogacenje zapadnih kapitalista.Ja bi vise voleo da orem svoju zemlju ma kakva bila nego da me jase neki tajkun,da mi odredjuje kad' cu da jedem,pusim i pisam.Na kraju kad' pukne "grbaca" i vise ne mozes da radis odbaci te kao ko.dom posle upotrebe,isplati neku crkavicu(otpremninu) i noga u tur! Ovo je naravno samo moje misljenje,voleo bih da nisam u pravu...

Da se nadovežem. Sa bankama i državom što manje posla to bolje. Pogotovo banke to su takvi ajduci i prevaranti da je strašno. Jedno ti priča drugo piše. Poturi ti pod nos brdo papira pa potpisuj. Država da ne pričam. Kad bi pola od onog što uzmu od seljaka kroz akcize poreze i razne namete vratili kroz subvencije bilo bi dobro. Turci su uzimali desetak što je daleko manje od 18%PDV.

svaka cast Sarbanac.u potpunosti se slazem da se ni na sta drugo ne treba oslanjati osim na samog sebe,svoju volju za rad i volju za stalnim unapredjivanjem,znanjem i sl.ako padne koja kap od drzave dobro dosla,ako ne,onaj ko se u potpunosti posveti poslu nece ni primetiti da te kapi nema.

Bolje bi bilo da nisam u pravu. Zaboravih reći da ovi biznis planovi su slan dlan to je samo mamac da se neki selja upeca pa da mu banka skine kožu sa leđa. U tom planu nigde ne piše šta biva da se nedaj bože čovek razboli. Nemožeš da radiš a oni traže njino. Bolje use i u svoje kljuse. Ima koji su uzimali kredite pre par godina i sanjali sreću i bogatstvo sad se vuku po sudovima i imaju manje nego što su imali. Da to ima neka poljoprivrednd banka da ima normalne kamate pa da i bude nešto dobro za seljaka. Ovako ekonomika je smanjuj troškove živi kako moraš a radi koliko god možeš.

Pozdrav svima, potreban mi je vas savet...drzim 2alpske koze za sebe i veoma sam zadovoljan proizvodnjom mleka za sebe i moju porodicu...voleo bih da tako drzim i 2-3 ovce cisto za sebe radi mesa, drzao bih u stali bez pasnjaka pa me interesuje da li se isplati takvo drzanje i koje rase su najbolje za meso?? svaki komentar je dobrodosao :ppozdrav:

Ako ces drzati par ovaca za sebe to ti nece traziti puno ni novca ni vremena tako da na ekonomsku racunicu nemoras gledati imaces jagu kad ti treba da prikoljes visak prodas za neke osnovne troskove i neces biti na gubitku sigurno za izbor rase svak ce ti savetovati sta voli za sebe pa ce te samo dodatno zbuniti malo prelistaj rase ovaca na forumu pa proceni sam najpametnije jedan savetuje ovo drugi ono i onda diskusija ode u nedogled.

Sve je bolje od onog sto sam danas vidio. 100 ovaca tr. pramenke i ni jedno dvojče . Prodaju ih za 25 evra odmah po janjenju. Jedna ovca za jednu godinu jedno jagnje, dok čitav svijet pokušava povećati plodnost.
Što se tiče svinja kada dođe jedan pietren ili durok tu se priča završava- nema dalje. Mislim da bi tako trebalo i u ovčarstvu pogotovu što su te tovne rase relativno nove rase koje nisu oduvijek postojale nego su isto tako nastale ukrštanjem, da ne kažem da su neke možda nastale i u laboratoriji. I u govedarstvu i u svinjarstvu tovne rase su nove rase.

---------- Poruka napisana u 23:52 ---------- Prethodna poruka je at 23:43 ----------

Nemam ništa protiv tovnih rasa kao završnih, terminalaca. Laku noć.
pozz.

Drug vidis njemu to jagnje ostane cisto,to mu je cela zarada,nema ulaganja,pase,sisa,20kg za 3 meseca,uzme 60-70ev i cao,a ovi tovljaci da jagnje po 3 nema dosta kod nas ako je klanicna cena,jer paritet je los.

On od ovce ima cistih 25 eura od jagnjeta i bar 30 kg sira(koji daje i za vise od 6 eur/kg) za god dana pa vidite racunicu...dal ja imam vecu s plodnoscu 2 i tezinom prodajne janjadi 40 kg u proseku po 2,2 eur/kg

Нормално, ако се овца музе да је зарада главна од сира. Зато им и одговара да имају једно јагње по овци уз систем екстезивног овчарења, овца без проблема изађе сама на крај са једним јагњетом. Ја мислим да они јагње од пар дана продају само по једно од близанаца. Ми смо се мало олењили па хоћемо зараду од оваца а само да јагњад продајемо, не и да муземо, скоро ко кад би само код крава телад продавали а не би музли. Када сам почињао са овцама, углавном је била прича код сељака да се сад једино овце исплате, да је најбоље њих гајити... у последње време сам нешто прерачунавао и схватио да је ипак крава најисплативија, козе... а овце дођу на последње место ( нисам сигуран у вези свиња). Али и шта би се могло очекивати кад је око њих најмање посла кад се гаје овако како се гаје.

Ja sam do pre godinu dana imao od svega po malo bas da bih isprobao sta je naj isplativije.Koze bar u mom slucaju su zakon 100din/l mleka,svaka koza 2l/dan prosek godisnje.10 koza-20l mleka x 100 din 2000din svakog dana.Njih deset jede jednu ipo balu sena dnevno i mozda 4-5kg zobi sto me kosta negde oko 300din.
+jarici
Ovce pocinjem da gajim cisto iz ljubavi ali se nadam da cu i sa njima uspeti nesto da napravim.

Poslednja izmena od urednika:
neznam gdje je i na kakvo stado naisao Sancho ali kod mene u kraj dolaze ovcari sa Vlasica odakle vlasicka pramenka vodi porjeklo plodnost ima je 130-150 % blizance prodaju a ovce u laktaciji od 6 mjeseci daju 180-200 l mlijeka sto je prosjecno 1 l mlijeka na dan
a sir se prodaje cuveni vlasicki od 6-10 eura sve zavisi tako da ovce vecinom se forsira pasa koje ima u izobilju ljeti ali zimi ih hrane kukuruzom i sjenom koje je neophodno prilikom jagnjenja u boljim stadima koja ne nomade gdje se hrane i cuvaju plodnost je vec jer sam vidio svojim ocima sve same dvojke ali racunicu imaju jer na planini pase nemoze nestati

Нормално, ако се овца музе да је зарада главна од сира. Зато им и одговара да имају једно јагње по овци уз систем екстезивног овчарења, овца без проблема изађе сама на крај са једним јагњетом. Ја мислим да они јагње од пар дана продају само по једно од близанаца. Ми смо се мало олењили па хоћемо зараду од оваца а само да јагњад продајемо, не и да муземо, скоро ко кад би само код крава телад продавали а не би музли. Када сам почињао са овцама, углавном је била прича код сељака да се сад једино овце исплате, да је најбоље њих гајити... у последње време сам нешто прерачунавао и схватио да је ипак крава најисплативија, козе... а овце дођу на последње место ( нисам сигуран у вези свиња). Али и шта би се могло очекивати кад је око њих најмање посла кад се гаје овако како се гаје.
Moja ti je preporuka da prihvatiš da gajiš ono što ljudi najviše gaje u mestu gde planiraš da živiš, jer ionako si novi još ako budeš svojim ponašanjem odskakao od okoline može da ti se desi da budeš odbačen od sredine a to će samo da ti stvori probleme koje si i dosad iskusio, Zato razmišljaj da ti za početak krave budu okosnica domaćinstva a poneka koza i ovca za svoju dušu, kada se prilagodiš onda ćeš moći da radiš šta hoćeš.

sve je to upitno u mom kraju krava je samo cisti gubitak jer krava je za ravnicarske predjele za brdske ili planinske su ovce i koze ali opet koze zavisii sta hoces
e tek tada kada se svi priligode onome sto imaju bice zarade jer nemogu se kod nas gajiti banane kad ne uspjevaju sve ide sa onim sto raspolazes

to sa kozjim mlekom je lepa racunica @Sika
sto se tice komsiluka ja imam samo jedan savet a to je ko ih j...uglavnom su zavidni i lenji zele ti samo lose
radi sta hoces na svom imanju i trudi se da ne zavisis od njih

Potpuno se slazem sa tobom posle 15 god sa ovcama odlucio sam se za nabavku par zenskih teladi jer je racunica proizvodnje kravljeg sira mnogo bolja sa manje grla i obradive povrsine se moze vise zaraditi u odnosu na ovce a nazalost nemam uslova za vise od 30-40 ovaca da bih imao siguran mesecni prihod samo od ovaca. Naravno treba vise rada ali ko hoce da radi nepada tesko nista. Tvrdim da je od svega najisplativije kozarstvo ali je trziste ogroman problem danasnji kupac ima jedva za hleb i osnovne namirnice tako da mu delikates poput kozijeg sira dodje kao misaona imenica. Mleko kozije kao prodajni artikal je dosta dobar posao ali ga nazalost vecinom koriste samo oni kojima je nuzda za to zbog bolesti i sl. Tako da nam ostaje da se borimo sa onim sa cim raspolazemo da imamo mogucnost udruzivanja i pravljenja vecih kolicina sira pod zajednickim imenom prica bi bila sasvim druga ali to je za nas zasad "Spansko selo"

mram da pitam kako se racuna za ekonomiku,koliko ja znam u resavi se racuna 10 ovaca jede isto ko 1 krava,oni racunaju ovce na pasi bez dohrane sem kada padne sneg,jaganci u slicnoj situaciji,najvise koriste ispasu tako da dohrana jagancima je samo u jesen i zimu,nema koncetrata niti mlogo zrnaste hrane,u takvim mogucnostima mislim da se ovce isplate,ovo oko koncetrata zrnaste hrane i lucerke je super ali koliko se isplati?grla za priplod opravdavaju to ali za klanje ne,mislim da samo pasa koliko god moze i vrlo malo dodatne ishrane i bice ekonomije nebitno rase,to je moje misljenje

mram da pitam kako se racuna za ekonomiku,koliko ja znam u resavi se racuna 10 ovaca jede isto ko 1 krava,oni racunaju ovce na pasi bez dohrane sem kada padne sneg,jaganci u slicnoj situaciji,najvise koriste ispasu tako da dohrana jagancima je samo u jesen i zimu,nema koncetrata niti mlogo zrnaste hrane,u takvim mogucnostima mislim da se ovce isplate,ovo oko koncetrata zrnaste hrane i lucerke je super ali koliko se isplati?grla za priplod opravdavaju to ali za klanje ne,mislim da samo pasa koliko god moze i vrlo malo dodatne ishrane i bice ekonomije nebitno rase,to je moje misljenje

Potpuno se slažem.Ja imam mešance i ima tu i zarade, ali paša minimum 8 meseci.

E vidis druze to je ono sto meni i pravi problem da mi je 5ha pasnjaka znao bih sta bi ali imam samo hektar i od ove godine jos 70ari i u najavi skorije nista ko ima pasu svaka kombinacija uzgoja ovaca mu se isplati. U selima na periferiji grada moze se kupiti hektar pasnjaka od 500-1000e ali to je min 15km od mene tako da mi neko ponovno ulaganje u letnji objekat i ogradu nedolazi u obzir da nepricam o svakodnevnom obilasku a cobana da placam prvo nema ga a onda cu njemu dati vise od pola plate koja bi meni trebala da ostane. Godinama mozgam kako to da izvedem ali resenja nema na vidiku. Cak sam se razmisljao sa nekim od kolega sa foruma da selim stado na divcibare ali je i tu problem cobanin i sarolikost rasa treba to sve ukomponovati a i je imam porodicu nemogu zevati za ovcama 6 meseci u godini a decu da vidjam kad stignem.::lose::

Nazad
Vrh