Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

uradjeno sto se tice tema u ovcarstvu to su stvari koje su me zanimale a mislim da se odnose i na koze posto su problemi isti.Pozdrav

zmajar je napisao(la):
ok samo sto je stranica koju si mi dao za viceve. Ako nije problem napisacu nesto o sebi ovde.Zivim u Cicevcu inace mi je kozarstvo jedini izvor prihoda u zadnih 6 godina. Proizvodim beli kriska sir, koji mi je osnovni proizvod.toliko za sad od mene
Па комшија може ли се живети од коза, како иде посао ? Колико коза имаш ?

moze trenutno ima 50 starijih koza i 30 koje se nisu jarile sada bi trebale prvi put i ove godine cu ostaviti 30tak zenskih jaradi.Po mojoj matematici trebalo bi da moze da se zivi od 50 koza koje su na muzi.Nisam rekao da su koze na pasi kad god je moguce za stalski uzgoj ne znam kakva je racunica.Na ovaj nacin mozes da ocekujes izmedju 2 i3 l mleka po kozi u zavisnosti od starosti koza odnosno broja prvojarkini.Ja se nadam da ove godine prosek bude oko 2l sto bi po meni bio uspeh.A i zanima me sta drugi proizvodjaci misle o ovom proseku.

@Zmajar. Prosek nije los druze mada uvek moze bolje.Slazem se da ispasa moze znatno a smanji troskove ishrane ali po mom misljenju ne bi bilo lose malo ih "pojacati" sa detelinom i koncentratom.To bi se visestruko vratilo.Prvo prosek bi se znatno povecao kao i kvalitet tj. masna jedinica.E sad te dve stavke odmah vuku i trecu za sobom a to je cena,sto ce reci da bi i dzep bio puniji.Cetvrta stavka je mozda i najbitnija,a to je da sa kvalitetnijom hranom dolazi i kvalitetniji podmladak.I tako sve se svodi na onu staru:"Ako mislis da dobijes moras da das."No' kako god bilo ,neka to preraste u veliku farmu.Puno uspeha i koristi kolega :ppozdrav: ::novac:: :ppozdrav:

ima tu i zobi ali prosek je cudo.Ima koza koje daju 5l ima dosta koje daju 4 i3 ali na kraju ipak 2 prvojarkinje ubijaju prosek a uvek tezimo ka vise.

Poruka

Kolega Gačeviću iz mog iskustva da bi se radila sinhronizacija ili sunđeri ovce moraju biti zasušene. Tek posle 15 dana od zalučenja jagnjadi rade se sunđeri. Kad smo već kod teme mislim da je u Banatu držanje ovaca najekonomičnije u Srbiji pa i šire. Kolega Cigaja bi mogao malo opširnije o tome čisto da i drugi ovčari vide kako se radi.

iz citanja postova kolege @cigaje vidi se da covek pronalazi neku svoju racunicu u celoj prici i svaka mu cast na tome.. :ppozdrav:

moje misljenje je da kolega cigaja ima ispasu preko cele godine i to je spas,da kodmene ima ispase toliko dugo i ja bih tako radio,isto tvrdim da i druge rase mogu uspevati a ne samo cigaja,koliko ja znam da u tom kraju se bergamo pokazao dosta dobro zato verujem da bi mogla jos neka rasa
Post je spojen: [time]1298647285[/time]
imam pitanje;u austiji je kilogram jaganjaca klanicke robe 2,5e u drugim zemljama se krece od 2,5 do 3,5e po kilu,oni imaju zaradu,kodnas kilogram u proseku 2,4e mi nemamo kao zaradu,gde mi gresimo a oni uspevaju?

Poruka

Negrešimo mi ništa. Nisu evropljani ni vredniji ni pametniji. U EU su jake subvencije koje iznose i do 50% državnog buđeta a kod nas je 2%. Kad bi mi imali pomoć države kao seljak na zapadu drugačije bi bilo.

Kolega Zmajer da se može živeti od 50 koza to je više nego sigurno ali ako vi samo spominjete svoju matematiku nije mi jasno kako i sa čime hranite kad vam koze daju tako malo mleka,nije mi jasno jeli to prosek laktacije ili samo najjači deo.Da se od rada sa kozama i proizvodnjom sira bilo kriške ili polutvrdog može živeti to sam već spominjao,jer koza u toku laktacije mora da proizvede mleka za 100 kg tvrdog ili 200 kg polutvrdog sira.Ako se primenjuje odgovarajuća tehnologija i higijensko sanitarni uslovi u proizvodnji ne postoji nikakav problem za plasman proizvoda.Ne može se više sir proizvoditi u neadekvatnom posuđu siriti u prostoriji gde borave osobe koje ne poseduju sanitarnu knjižicu,prostoriji bez pločica,bez tople vode ,sanitarnog čvora ,ličnoj higijeni ,pogledajte naše prodavače na pijacama još nisu nažalost mnogi naučili da koriste maramicu za brisanje nosa.Znam da će te reći vi ste blizu Beograda,sigurno je to prednost ali sir koji moja supruga proizvodi ia kupce u Vašem susedstvu,Jagodina Paraćin.Ali morate biti svesni da se u koze mora ulagati a ne misliti da je "veoma malo zahtevna životinja".Ja nemam zemlje sve kupujem ali koze hranim isključivo lucerkinim senom,zelenom lucerkom u sezoni i koncentratom.Kozama sam do sada davao 1.5 kg koncentrata dnevno da bi neki dan video na našem forumu da je to malo.Da bi znali da li se nešto isplati ili ne to se bez vođenja knjigovodstva ne može ustanoviti.Ja imam koze neki desetak godina i celo vreme vodim knjigovodstvo tako da posedujem podatke koliko koza pojede hrane i koji su ostali troškovi počev od mob telefona do bale sena.Pozdrav Milan!

Kolega Milane ja se u principu slazem sa vama.Tu su u pitanju dva nacina drzanja koza ja jednostavno koristim prednosti koje mi je priroda dala.Ja kozama dajem 400g koncentrata ostalo je pasa.Inace prosek koji sam dao nije na celu laktaciju vec na deo kada je ona na vrhuncu.Ne znam kako bi se izracunao prosek na celu laktaciju posto jarici doje u prvom delu.I u ovom sistemu nema mesta za sve koza koja u trecoj laktaciji nema 3lmleka jednostavno nije isplativa.Za prodaju sira se slazem.
Post je spojen: [time]1298711031[/time]

Odlučio sam jagnjad i pripremam 12 ovaca za sundjere za probu, da vidimo kako će pokazati ekonomska strana. U decembru sam kupio 24 komada, do sada su mi se izjagnjile i imam 32 jagnjeta, sada planiram 12 prvih ojagnjenih da odradim sundjerima, a sredinom maja drugih dvanaest. ako bude sve kako treba do decembra ću imati oko 80 komada, ovaca i jagnjadi. Onda ću da odaberem najbolje ovce i jagnjad i da pustim u parenje.

pozdrav svima,
Imam veliku dilemu u glavi... Kupio bi ovih dana jedno deset jagnjadi. imam objekat 12x5 metara i visine 2,6 metara, nemam njive i tako to ali imam dobar pasnjak oko desetak hektara na 200 metara od kuce koji mogu da kosim ali ne i da pustam na pasu. E sad, koliko treba te hrane nakositi dnevno? Za kukuruz i ostalu zrnastu hranu sam cuo da bi trebalo da pojedu oko 1.5 kg dnevno.

Kolicinu kukuruza i zrnaste hrane odredjuje stadijum reprodukcije ovaca,ovce koje doje ce dobiti vise od zasusenih,kao sto im kolicinu hrane bogatom energijom(kukuruz,ovas...)ne sme faliti ni par nedelja pre ni par nedelja posle parenja.generalno mislim da je 1.5kg mnogo po ovci,kada doje neka dobijaju po 1kg kukuruza po grlu,a u zasusenom periodu to moze biti oko 600gr.naravno,mora postojati vitaminsko mineralna smesa koju ce ovce moci da uzimaju po volji.Sto se tice kabaste hrane potrebe 5 odraslih ovaca bi trebala da zadovolji jedna dobra bala dnevno,medjutim bilo bi dobro da imas da kombinujes kabasta hraniva,npr.da ima dajes uz seno lucerku i sojinu slamu ili nesto slicno,jer kako je meni jedan stari ovcar rekao"kao ni covek,ni ovca ne moze samo mesa,mora malo i corbice".
Nadam se da ce ti ovo pomoci.pozdrav!

Lako je Miladinoviću i mailovcu kad znaju engleski. Ja mogu ovo da gledam kao tele u šarena vrata. Šta ću ja raditi ove godine neznam suša me sjeba skroz. Stočna hrana već kreće a još nije zazimilo. Prezimićemo nekako.

@novil. Zaista jasan prikaz kako bi trebalo da se uz pomoc drzave i bankarskog sistema otpocne biznis iz bilo koje oblasti stocarstva,te da se ova nasa drzava vrati na pravi put da postane jedna od vodecih poljoprivrednih drzava iz ovog dela Evrope.Sada je kod nas jos sve nesigurno i "klimavo" ali se nadam da ce u sto skorije vreme ljudi koji vode ovu nasu zemlju konacno poceti to i da rade,tj. da se okrenu onome sto nam je jedino preostalo~pokretanju i usmeravanju sredstava u poljoprivredu i poljoprivrednike.:ppozdrav:

ali se nadam da ce u sto skorije vreme ljudi koji vode ovu nasu zemlju konacno poceti to i da rade,tj. da se okrenu onome sto nam je jedino preostalo~pokretanju i usmeravanju sredstava u poljoprivredu i poljoprivrednike.:ppozdrav:
Tesko ,uvazeni kolega.
U prilog ove tvrdnje i konstatacija jednog mladog, "uspesnog" i visoko pozicioniranog predsednika opstine koji rasprodaje najkvalitetnije poljoprivredno zemljiste u Sremu i za uvek ga pretvara u industrijsko, da se ni jedna zemlja nije obogatila od poljoprivrede, pa nece ni nasa!?.Kad tako razmislja neko ko je odrastao na najkvalitetnijoj oranici sta ocekivati od onog ko je odrastao na asfaltu?

Nazad
Vrh