Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

pa dobro ali ja sam mislio romanovka sa w ili idf,zbog toga sto su sve tri rase vansezonske i imao bi sigurno 3 jagnjenja u 2 god... ali i pramenka je pramenka :ppozdrav:

dali w i ile de france imaju to 3 jagnjenje u 2 godine?trazio po raznim stranicama ali nigde nestoji da je obavezno,u vecinim zemalja se jagnje sezonski,znam da ovde su poznate po tom,ali opet se pitam dali je trend ili obaveza

U zavisnosti od nacina proizvodnje (stalska proizvodnja, nomadska gde je stado stalno u pokretu ili proizvodnja na stacionarnim pasnjacima) ovce se jagnje jednom preko zime kada su u stali ili ako postoji mogucnost i vise od jednom bilo kad u toku godine.

Ono sto se mora reci za sve policiklične rase ovaca imaju bolju plodnost kada se pare od kraja avgusta do polovine februara. Kod rasa ovaca koje nisu policiklicne, polni zar se van tog perioda uopste i ne javlja ili samo u pojedinacnim slucajevima. Niska koncentracija Melatonina (hormona koji se preko noci luci) blokira ili smanjuje rad jajnika a time i polni žar.

Zbog toga postoje svetlosni programi koji simuliraju skracenje dana ili preparati koji sadrze Melatonin ali je cini mi se u Evropi zabranjeno koriscenje tih preparata. Dokaz da je moguce i vise od jednog jagnjenja je parenje W ili IDF i tokom leta ili u prolece. Mi imamo trenutno grupu ovaca koju sada flushing metodom pripremamo za parenje pocetkom februara. Te iste ovce ce se ove godine ojagnjiti do zime jos jednom. Nadam se da sam donekle pomogao :cao:

lepo je ovo pojasnjenjo,hvala miljko,medjutim znas i sam zasto ovo pitam,desilo se da od pet sarole su se sve mrkale posle mesec dana po zaljucenju jaganjaca pa se pitam dali je trend ili slucajnost kod te rase,imam bergamo kod njih je normalno da se desava ali neznam kod sarole dali je slucajnost ili sta zato pitam jer smatram da ljudi koji imaju w i ile de france znaju vise o tome,nekom prilikom sam to i napisao ali normalno nisu verovali u to a mozda i neveruju ni danas,

Glavna fora kod policiklicnih ovaca tipa Virt je da ovca ne izmrsavi mnogo u toku dojnog perioda,ako se to desi nema nista od parenja,dok ne povrati svoju kondiciju.Meni su se jagnjile febr-mart09 pa novembar-dec09.pa jul-avg10 i sad trebaju feb-mart11.Mada uvek bi trebalo posle 5-6-og jagnjenja ako su se ovce redovno jagnjile do tada,odmoriti ih,tj ne pustati ovna 3-4 meseca posle zalucenja,da se malo povrate,inace cesce pocinu da se javljaju problemi,jer ipak je to ogroman teret za metabolizam koji se tesko moze ispratiti hranom,a glupo je da zbog par meseci se izgubi ovca u 3-4 godini zivota. :ppozdrav:

pitanje za diskusiju,priplodno grlo je najbolje videti osobine u nekih godinu dana,koliko bi trebalo to priplodno grlo kostati a da nebude preskupo kupcu a da seisplati ovcaru:haha:??

Melezenje u ovčarstvu

Da bi se odgajilo jedno priplodno grlo staro godinu dana troškovi su sledeći. Konc 200kg 6000din 700kg sena 7000din. Ishrana ovce koja će roditi jagnje 6000 ovan 500 din remont ovce 1000 din. Lekovi 500 din. Struja voda 200din matičenje 500din što je ukupno oko 200evra. Ovo su okvirno minimalni troškovi bez amortizacije objekta i ulozenog rada što bi realno bilo između 70 i 100 evra. Međutim od recimo 10 jagnjadi ostavljeno dva realno nebi prošla kao kvalitet pa bi otišlo na klanje što bi povećalo troskove za onih osam. Tako da na kraju cena jednog priplodnog grla bila bi oko 300 evra. Mislim da prodavac mora garantovati polnu ispravnost i tačnost dokumenata. U sučaju nekih neispravnosti nadoknadi štetu zamenom grla ili prodaju po klaničnoj ceni ispravnog. Kada se kupi ovako muško grlo moze biti u priplodu 5 do 6 godina a ako se radi o vrhunskom kvalitetu i duže. Smatram da svaki dinar uložen vrati se kroz kvalitet jagnjadi za dve godine u stadu od 20 ovaca mada može da opsluži daleko više. Za manje stado od 10ak grla ne isplati se izuzev ako su plotkinje u čistoj rasi dobrog kvaliteta pa se proizvode jaganci za zapat.

lepo izracunato,imali komentara za 300e priplodno grlo,skupo,jeftino,isplati se,ne isplati,mora biti jeftinije itd,

Da bi se odgajio ovan kakvog je Miljko prikazao u danasnje vreme samo u njegovu hranu mora da se ulozi 250evra,a gde je sve ovo sto je kolega Sarbanac pobrojao i koliko treba rada na selekciji a i novca da bi se doslo do takvog grla,i sve je ovo golema tuga jer u ovakva vremena se na prste mogu izbrojati kupci koji su spremni da za ovna daju 500evra. :ppozdrav:

kod nas se najvise isplati kupiti extra jagnje sa 40 50 kila i da od njega uz kvalitetnu ishranu dobijes dobrog ovna... :ppozdrav:

izmedju 150 i 200 e .. opet kazem najlakse platiti 500-700 e odraslog ovna ,ali kad se nema mora se snalaziti,zato uzeti extra jagnje platiti ga izmedju 150-200 a ovaj ostatak u njega uloziti kroz hranu dok ne naraste u pravo priplodno grlo.. malo duzi proces al se isplati.. :ppozdrav:

ok,pomeni da covek uveze ovce i prodaje jagance po 40-50kg za 150-200e mislim da je malo,znajuci da se dvike krecu oko 500e a ovnovi 1000e,to je moje misljenje,mislim da bi trebalo realno biti 250-300

Poruka

Kod nabavke rasnog ovna javlja se jedan problem. Dve ili tri god može da bude u stadu i onda mora da se menja. Video sam x primera da su ljudi plaćali priprlodna grla 250 ili 300 a onda prodavali za 100 evra. Kad bi bili kolegijalni pa te ovnove menjali između sebe ostvarile bi se značajne uštede.

Ljudi,potrebna mi je mala pomoc.Resavam se da pocnem da se bavim ovcarstvom.Imam dosta iskustva,ali se malo i plasim.E sad,para ima za ulaganje.Mene interesuje,da li da ja to pocinjem ili ne.Zivim u Kraljevu,gde je trziste veoma cipavo i probirljivo i gde,recimo,vitenberg nema neke sanse.Spreman sam da kupim oko 50 ovaca.Da li je to dovoljno i mozete li mi reci koliko je odprilike potrebno bala sena po ovci za jednu zimu.
Ali najpre savet,sta da radim.Da li da jedem g...a ili ne?

I voleo bih da mi neko,ako zna,onako grubo i odprilike kaze koliko bi kostao uvoz sjagnjenih ovaca,do 50 kom.,sa svim pratecim troskovima,onako grubom racunicom.

kolega ja cu ti reci koliko kosta uvoz iz francuske nebitno rasa,oko 500e su dviske ovnovi 1000e,prevoz 5000e,plus karantin plus odlazak za odabir,to su te cene jel ja trenutno radim uvoz za sebe,kolega predlazem da kupite u srbiji ovce ako vam je ovo skupo,ima stvarno dobrih odgajivaca ovde koji to profesionalno rade,prvo bih pitao za koju nameru su ovce,mleko,meso ili nesto sasvim drugo,drugo dali imas ispasu ili ne,na 50 ovaca ima i zarada,milioner neces postati ali imaces zaradu,kazes da ti treba pomoc o nekim odlucivanju,moraces da malo konkretnije kazes sta i kako a cu ti reci moje misljenje

Nazad
Vrh