1. Napravio sam BacUp svog ID naloga kroz Consent ID aplikaciju. Kada se aplikacija otvori ide se na opciju ID u dnu ekrana, klikne se svoj nalog i na novom ekranu se klikne na 3 tačke u gornjem desnom uglu i bira opcija Napravite rezervnu kopiju Vašeg ID-ija, kreira se lozinka prema uputstvu koje stoji pored polja za upis i nakon kreiranja sačuvamo fajl na telefonu, lokacija je ponuđena kod čuvanja ali je možemo i promeniti.
Kopija je u ZIP fajlu koji možemo prebaciti na drugo mesto na kom ćemo ga čuvati.
2. Za test sam instalirao aplikaciju Concent ID na drugi telefon (Tablet) i kod pokretanja sam kreirao PIN kod i nisam birao opcije Skenirajte QR kod ni Unesite parametre ručno nego u gornje desnom uglu Preskoči, po otvaranju novog ekrana se klikne na Započnite pa na Povratite svoj ID.
Potrebno je "pokazati" mesto gde se nalazi kopija i posle označavanja fajla Bacukp_ID... i unosa lozinke koja je uneta kod kreiranja BackUp-a dobija se novi ekran gde se potvrdi Povraćaj ID-a i ako je sve u redu dobija se poruka Vaš ID je uspešno vraćen.
Posle ove operacije test, probao sam da se prijavim samo sa novim uređajem, stari je isključen, stigao je zahtev kod logovanja na eUprava-u da potvrdim PIN kod u Consent ID aplikaciji, onda sam uključi svoj telefon i probao kada su oba uređaja uključena i notifikacija mi je stigla na oba, unosom PIN koda na bilo kom prijavio sam se na eUprava-u.
Ovo je dobra opcija gde se u slučaju gubitka uređaja, resetovanja itd. može povratiti nalog, u slučaju gubitka ili krađe važno je posle ponovne aktivacije promeniti PIN kod.
Strana broj 22 E-agrar