Duvan -- opšta tema

@mica

30ha (50kj) prosek po domacinstvu? Da nije greska? Koliko tu treba ljudstva da se tako nesto uradi? :sta:

Kad dođe sezona branja iznajmi se nekoliko praznih kuća i tu se smeste sezonski radnici koji dolaze iz Bujanovca i okoline. Prošle godine ih je bilo u selu sigurno preko dvesta, i prave se radne grupe koje sačinjava ako se nevaram njih dvanajst.

ovde kod nas uzimaju 12 ljudi da beru i pakuju na njivi i dvoje kod kuce da ispakuju suv duvan iz susara.dnevnica je bila 1300 din prosle godine...

Backa Palanka je pocela sa ugovaranjem,oni rade za inostranstvo.Prosirili su proizvodnju,tako su mi bar rekli.Firma je sigurna i nije bilo problema.Mislim da su otkupili najvise Berleja posle JTI-a.Mogu da ti posaljem njihov kontakt telefon,probaj da pricas sa njima.Treba ispitati sve opcije.

Poslednja izmena:
Pa ako hoces posalji na pp broj tel.,zasad ne treba, ali nikad se nezna.Danas smo radili u plasteniku, polako pripremamo ali kad cemo moci poceti sejanje to ne znam.

pozdrav svima, šta se radi? Čekaju se pare, zaboravio sam već kad sam predao duvan, ovi moji iz Palanku, baš korektni, rekoše krajem nedelje, samo neznam koje,verovatno čekaju da euro još skoči koji dinar gore, ili im ti uvoznici nisu platili a ugovor kaže ima vremena do 15.aprila

Pozdrav svima,

Ja sam se tek danas uključio u forum i odmah imam (glupo :osmeh: ) pitanje: Gde nabaviti rasad i/ili seme duvana u okolini Beograda? Da li je moguće gajiti duvan u Srbiji za ličnu upotrebu bez registrovanja gazdinstva, znači ne na nekoj velikoj površini? Vidim da ste mahom svi iz Vojvodine ali mozda ima neko bliže Beogradu koji ima podatak za rasad? Deda mi je pričao davno da je gajio duvan (u vreme kada je bilo dozvoljeno gajenje i konoplje) ali je prestao, a u mom kraju više niko ne sadi duvan.

Al su se pretrli,sad malo prevrto po mojoj dokumentaciji i nađem jedan zanimljiv podatak da je 2007 god. prosečna premija za duvan bila 56.62din. a kurs evra 81.35 din a ovih 20 din. taman su za toliko skinuli cenu ove god

Kolege jeste posejali,jel niče kod mene iznik'o možda sam malo gusto al za prvi put zadovoljan sam.Pošto moje znanje o orijentalu nije baš na zavidnom nivou videćemo šta će od svega ispasti.:ppozdrav:

Nazad
Vrh