Duvan -- opšta tema

Ja sam radio sa njima,nisam bio zadovoljan.Sta stavljas u bazen prilikom proizvodnje rasada?Koje kontenjere koristis?

Koristim kontejnere od 209 rupa,inace radim rasad za 50 jutara duvana za potrebu mog i okolnih sela.Da ne pisem ponovo, pre par stranica imas i te informacije, ali nije problem, ako treba napisacu opet.

Jovice 5, jel ti mozda znas nesto ono sto mi ne znamo? Sta kaze coka za predstojecu godinu?Jel obecava nesto? Nuikola,gde si to cuo da ce biti premija po kilogramu? Ja se plasim da uopste nece biti ni onih 20.000 po hektaru,lepo su rekli pre par godina do 2011-te godine ce isplacivati,kao i u evropskoj uniji a za dalje ,nema(daj boze da nisam u pravu).Cim vreme dopusti pocece sa ugovaranjem,verovatno.:ppozdrav:.Moracu opet da cistim sneg izmedju dva plastenika jer ce da se sruse u p..m...,mnooogo sam se zeznuo sto sam stavio plastenike tako blizu jedan do drugog.

Od moga terenca,iako to jos nije zvanicno.U Hrvatskoj,Madjarskoj,Bosni i ostalim zemljama u okruzenju drzave daju premije po kilogramu.Valjda ce i nasa drzava da se opameti,uglavnom dok ne objave zvanicno, ostaje nam samo da se nadamo.Ja se nadam najboljem resenju,to je svakako premija po kilogramu.

alberte ne treba biti veliki optimista u vezi proizvodnje duvana kada se po postovima vidi kako se vrsio otkup a da ne govorimo o placanju (coka nista nije platila a i ko zna kad ce da plati) a kozna kako ce i da bude ugovaranje a sto se tice premije koliko cujem od kolega iz madjarske kod njih se ukida ali se i smanjuje proizvodnja a kod nas zbog izbora ce sve dati a posle kako nam bude:ppozdrav:

Po mom ,,misljenju,, ova godina ce biti presudna za proizvodjace duvana u srbiji.Ili cemo opstati ili nestati trece nema.Po nekim mojim saznanjima premije u evropskoj uniji se ukidaju ,a tamo bez podrske drzave duvan se neisplati gajiti imaju manje cene nego mi,znaci oni za malo para nece raditi,inostrane duvanske kompanije morace da im povecaju otkupnu cenu,naravno ako im treba duvana ,ako se to desi tu je sansa za nas u Srbiji,i nas duvan ce biti konkurentan.A u sve ovo dobro bi bilo da se ne umesaju Kina i Juzna Afrika. Slobapatrola drzim te za rec:ppozdrav:

Evo moji plastenici,jos sutra pa cemo valjda ocistiti,inace radimo vec nekoliko dana , predprosle godine sam 27-og februara poceo sejanje,mislim da ove godine nece biti tako
333da9v.jpg

Alberte, da li imas bilo kakvih informacija iz Alijanse?Ja sam cuo da se polako povlace sa naseg trzista,da li ti znas nesto o tome?

sasa78,ostao sam bez teksta, imaces pune ruke posla cim vreme dozvoli.Nuikola ,toliko znam da i ove godine radimo sa njima.

---------- Poruka napisana 20-02-12 u 18:10 ---------- Prethodna poruka je 18-02-12 at 16:47 ----------

Nuikola,sta kaze Backa Palanka? mislim, kako stoje, kakva je njihova buducnost ?Jel planiraju mozda da prosire teren?Za koga oni otkupljuju duvan?

Kod nas u selu prosek pod duvanom je oko 30 hektara po domaćinstu, pojedini proizvodjači imaju i po 12 sušara. Većina njih radi sa Sentom, jedan deo sa Copexom i njih nekoliko sa Čokom.
Ovi što rade sa Sentom pojačavaju površine pod duvanom i zadovoljnisu što se nemože reći za druga dva otkupljivača:ppozdrav:.

Nazad
Vrh