Duvan -- opšta tema

Ima li neko na ovom forumu da nešto zna o proizvodnji "Orijentalnog duvana" .Pročitao sam na net-u sva što sam našao ali me interesuje dali se i kod njega vrši skidanje zaperaka pored cveta kao kod ostalih sorti .Meni malo nelogično jer koliko sam shvatio ovog duvana na 1 ha ide od 140 do 200 hiljada struka pa se pitam kako to izvesti i koliko se tu vremena provede i koliko radne snage treba ze obavljanje svih tih poslova .:ppozdrav:

Ozbiljna masina mladene,mi koristimo onu obicnu sa diskovima.Jovice i kod nas fali kise,najavljuju neku kisu od utorka pa cu ja to da sacekam ,a ako ne bude kise krecem sa navodnjavanjem a evo kako trenutno izgleda duvan
34s2bnq.jpg

70*70,tako sadim vec unazad par godina.Hteo sam ove godine na 1ha da probam siri razmak izmedju redova npr.90-100cm a u redu da bude 40cm,ali kad sam bolje razmislio puno ima posla oko prilagodjivanja traktora a i orudja na tu sirinu pa sam odustao.

dobar duvan alberte ja sam izgleda preterao sa stajnjakom pa kako nema kise nije bas nikakav a sto se tice zagrtanja neznam koja je prednost jer ovi iz coke mi ne priporucuju pa neznam sta da radim a duvan sadim 50 sa 70 i dosad nije bilo lose

Ja uglavnom zagrcem zbog zalivanja, pustam vodu u te kanale.Verovatno u utorak krecem sa zalivanjem,mora.:cool:

---------- Poruka napisana 02-07-12 u 15:31 ---------- Prethodna poruka je 01-07-12 at 09:27 ----------

Juce bio u obilazak druge njive,zedan duvan nenormalno ali ovde nemam uslova da zalivam,nazalost.
xqgwty.jpg

obavio prvo branje kvalitet los ipak fali dosta kise a nemam mogucnost zalivanja,alberte svaka cast ti i mozes da ocekujes neki prinos.

Pozdrav ljudi ,nešto se slabo piše na ovoj temi pa rekoh da vam opišem moje "putešestvije" sa duvanom.Na osnovu opisa koji sam pročitao na nekim sajtovima mislio sam da sam posejao Orijental jer nigde nisam našao slike ovog mog duvana do pre neog vremena kada sam imao malo više slobodnog pa sam istraživao i saznao kakav duvan imam.Sva sreća nisam puno onako za sebe oko jednog ara i to sve zahvaljujući tome što sam bio ubeđen da je orijental pa rekoh da ne kupujem ove gotove ,biće jeftinije i zdravije jer ne koristim hemiju .Budući da nisam znao skoro ništa ili jako malo o uzgoju duvana mnoge stvari sam naučio sa ovog foruma te sam neke i primenio u mojoj proizvodnji.E sad pošto niko ili skoro niko nije mogao da mi da neke konkretnije informacije i upute počeo sam da eksperimentišem,tako da kada su počeli da se pojavljuju prvi cvetovi počeo sam da ih skidam uporedo sa zapercima pa mi izgledalo nelogičnu,to je izvodljivo kod Berleja i Virdžinije ali kod ovog gde ide i do 140000 strukova na hektar ručno je neizvodljivo što me je i nateralo da više istražim o ovoj vrsti duvana i na kraju sam našao,a pre toga sam i nizao listove čak i cele stabljike kao u onom filmupa da vidim i sam donesem zaključak kako je najbolje .Elem zbog velikih vrućina (kod mene ovde u pesku sam pesak je bio i preko 50)bacio sam se da sačuvam papriku i paradajz jer bez ajvara i pinđura ne mogu da zamislim zimnicu abez duvana mogu da zamislimkako bi bilo ukućanima:osmeh: ,tako da duvan nisam više zalivao izbacio je po desetak listova dužine oko 20-ak centi i normalno usled visokih temperatura počeo da žuti .nešto sam poskidao i nanizao a ostalo ostavio i to se onako sušilo na stabljici.Bio sam opijen za mene prijatnim mirisom kada je posle jedne kiše ono mokro suvo lišće zamirisalo ,ko je pušač shvatiće kakav je to miris kada ti se nozdrve rašire da izvinete na izrazu kao junac kad hoće da skoči na kravu:haha:i balac mu curi iz usta .Onda sam odlučio da i to suvo lišće poskidam da ga još dosušim onako na suncu i upakujem suvog u kartonsku kutiju.E sad dolazi ono za mene najinteresantnije ,poskupeše cigare jednom pa drugi put i ja reših da motam, budući da nisam neki majstor reših da kupim onu mašinu za trpanje ,kupio sam i gotove (municiju sa filterom)i reših da punim tj da natrpam koju i da probam kakvog je "ukusa cigara.Prosto neopisivo zadovoljstvo ,samim tim što je čist bez ikakve hemije daje još veću moć užitku.A da zaboravih da kažem da je ovaj duvan ustvari najstarija vrsta od svih duvana i zove se Nicotiniana rustica. Bio sam iznenađen kada sam pročitao koliko nikotina sadrži i za šta se sve koristi pa sam rešio da ga malo oslabim metodom koji mi je komšinica ,inače iskusan uzgajivač predložila pa sam ga prelio čajem od kamilice procedio, osušio i narezao i sada imam duvan koji mi i aromom i jačinom odgovara.Malo sam razmišljao da kupim kod nas na pijaci virdžiniju pa da napravim mešavinu.Inače sadio sam ga ne razmaku red od reda 50 a u redu na 20 i pokupio sam oko 9 kg suvog lista a sada posle ovih kiša evo njega opet tera listove .Baš me interesuje dokle će da tera . sve što vas interesuje više o ovom duvanu možete pročitati ovde http://biovrt.com/2012/01/15/divlji-samanski-duhan-nicotiniana-rustica/

Nazad
Vrh