Dopunsko (veštačko) osvetljavanje biljaka u zaštićenom prostoru

Ja da uzimam uzeo bih od 54w 6500k one danas nisu skupe možda cca 5€ po komadu što ih imaš više to bolje sa 3 sijalice možeš pokriti m2 mislim na ove od 1.2m kad ih spustiš nisko, ovo je samo moja pretpostavka.

Batman, kako ti sijalice rade 15 dana non stop, biljke bi trebale imati i mraka. Ako si noću imao 18*C a danju 26*C krastavac i ne izgleda loše, na ovakvoj temperaturi jedino ljeti nebi bio izdužen.

Prošlu godinu sam isto negdje odprilike imao upaljene sijalice i noću 15-ak dana, negdje sam pročitao da sjemenska kuća RZ isto preporučuje do 20 dana od klijanja.
Pokušaću pronaći taj članak i vidjeti dali je za sve kulure ili samo poneke.

- - - - - - - - - -

Ja ću vjerovatno sutra ili prekosutra ove krastavce pikirati, oko deset dana od sijanja jako brzo.

Evo jedna slika od dopunskog korištenja led svjetla u proizvodnji rasade.

Jutros zalemio i komplet sastavio 10 led sijalica po 5w samo sa plavim spektrom (sam svoj majstor) ni kinezi nebi je bolje napravili. :osmeh:

Da li neko ima iskustva sa LED reflektorima? Nasao sam nesto na snizenju evo karakteristika
Led reflektor 220V, 50W, IP67, 6400K-boja svetla-bela, 4500 Lumen, ekvivalent halogenom reflektoru od 500W, dugotrajan rad, mala potrosnja, Metal, staklo, Vek trajanja 10god/8h rada dnevno, Sertifikat, garancija 2godine! cena 32 Eura. Planiram da mi pokrije povrsinu u klijalistu u kući koje je 1,2x1,2m. Evo još malo tehničkih karakteristika reflektora
  • ulazni napon;220V
  • frekvencija:50Hz - 60Hz
  • distorzija:≤ 9%
  • Faktor snage: > 0.98
  • energetske efikasnosti: > 83 %
  • LED- Količina: 1 kom LED
  • LED: 47W
  • Radni napon: DC30 - 36V
  • Sistem napajanja: 58W
  • LED efikasnost: 60- 100LM / V
  • svetlo efikasnost: > 80%
  • ravnomernost: > 0,4
  • Radna temp.: -40 - +55
  • Temp.: -25 - +65
  • IP adresa razred: IP67
  • Zivotni vek: > 30000H
  • Ulazni napon : AC 110- 240V
  • Potrošnja : 1 x 50 W
  • Stepen zaštite : IP65
  • Svetlo Boja: Toplo Bela
  • Temperatura boje : 6400K

Ovaj reflektor je jako dobar za tu cijenu je takoreći bagatela, sa jednim reflektorom nemožeš pokriti ovu površinu ako možeš uzeti dvije pa ih postaviti jednu do druge i pitaj koji im je kut osvijetljenosti 60 ili 90% možda i 120% što je šire svjetlo možeš niže spustiti do rasade.
Mislim da su dobre i daju dosta plavog spektra, ja da ih mogu nabaviti po toj cijeni uzeo bih najmanje 3 komada.
Ako kupiš nećeš pogriješiti a evo i slika od 3 kombinacije led sijalice koje daju dobre rezultate, u vašem slučaju je bitno oko 430-460nm što ćete dobiti sa tom led sijalicom.

Zar mu nije sada hladno da se stavlja u zemlju?

Može li kratak podsetnik:

Za krastavac si držao samo blue led trake?
Koliko W i lumena po m2 si postavio na kraju za krastavac?

Ne neide u zemlju još je hladno ja sadim tek krajem 3 mjeseca, samo kažem da bi mogao za 10-ak dana koliko će biti razvijena rasada krastavca.

Da za krastavac je samo plavi led 460nm strip trake a led je 5050 i ravnomjerno daju 5800 lux-a.
Sijalice koje sam ja sastavljao daju duplo više luxa nego ove led trake iako imaju skoro isto snage.
Postavio sam i led sijalice koje sam ja sastavio isto plave svaka snage 5w.
Sijalice sam postavio jedna od druge 20 cm u redu i od reda do reda 20 cm iznad kontejnera daju oko 10000 Luxa cca 20w kontejner.

Naručeni su čipovi sa punim spektrom, biće par slika kad sve to sastavim.

Na prvoj slici se ne vidi baš najbolje koja je temperatura ali termostat pokazuje 26c kod kontejnera a ovaj obični pokazuje iznad kontejnera 27c.

Salata u otopini.

Ovo je skalamerija sada za prvu ruku.

Krastavci koje ću morati baciti jer će prerasti. (ionako je samo za testiranje).

Mjereno iznad kontejnera 10000Luxa.

Da, ali sijalice ne rasipaju svetlost, možda zato imaju više luksa?

Koje su diode na sijalici, nisu 5050?

Možda nešto od 5630, ili 5730? Naručio sam takve trake, daju dosta više luksa od 5050 i 3528.

Sijalice su sa čipom, High power led chip 1w svaki čip.
Led trake su sa SMD5050, a 5630 su daleko bolji izbor a 5730 su još bolje a 3528 je najlošija solucija.

Poslednja izmena:
Dobro napreduje krastavac, čini mi se da na tih 10000 luksa nema znakova izduživanja, ako može i slika sa strane da vidimo dužinu stabla.

Krastavac je pod 5800 luxa a i velika je temperatura sada kad je pikiran može i na stalnu temperaturu oko 18-19c a i noćna može na 15c čak bi bilo poželjno.
Ove sijalice imaju jaču svjetlos pa se malo naginju prema njima bez obzira što su ispod led traka.
Od zemlje do listova je oko 3 cm a debljina stabljike je 4.5 cm.

Ipak te led sijalice imaju efekta, vidim kako izgleda krastavac posle čini mi se 13 dana od sjetve nije izdužen a krenuo je već i drugi list. Posle svega ovoga viđenog a nadam se da ćemo vidjeti i do kraja jedino nam preostaje odluka dali kupiti led sijalice ili ići na raniju sjetvu.

lepo ovo izgleda betmene ti si opremljen sa tim aparaticima ko pravi betmen..:ppozdrav:aliekspres radi..

@BatmanBG
Hajde da te zamolim da postavljas redovno slike ovog krastavca,da bas vidimo.
Ja ako ne zaboravim cu takodje postavljati,otprilike iste starosti,pa da se uporedi.Mada mi se cini da nije nesto bolji sa tim vestackim osvetljenjem.

Парадајз је јуче поче да ми ниче(1000 ком),има ли неко прједлог како да на брзину урадим освјетљење,видим ово је ипак наука а немам пуно времена да проучавам

@BatmanBG
Hajde da te zamolim da postavljas redovno slike ovog krastavca,da bas vidimo.
Ja ako ne zaboravim cu takodje postavljati,otprilike iste starosti,pa da se uporedi.Mada mi se cini da nije nesto bolji sa tim vestackim osvetljenjem.
Postaviću nije problem ali za 10-ak dana ih vadim jer ću zasijati papriku a za papriku moram imati veliku temperaturu a za krastavce u ovoj fazi ta temperatura ne odgovara.
Jura ja nemam uvjete da mogu vani raditi rasadu ostaje mi samo ova solucija..

Nazad
Vrh