Dopunsko (veštačko) osvetljavanje biljaka u zaštićenom prostoru

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.177
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Пошто ретко ко има и користи тензиометар могао би да научи и користи прастару методу малог прста коју од вајкада користе баштовани и уз мало вежбе може са добром дозом сигурности одредити када треба биљкама дати воду.
Мали прст је у овом случају сонда коју треба умочити у супстрат и осетити влажност.Ако осетимо влагу не треба заливати ако осетимо суво треба заливати.Ако је осећај неутралан влаге има довољно.
Ако је супстрат превише влажан влага може удавити семену клицу.
С в а к о семе мора пре сетве да прође третман оживљавања семене клице методом која је адекватна за дату врсту и сорту ,у противном неуспех се може очекивати.Увек се ради проба семена без обзира колико то кошта јер тада можемо и да рекламирамо квалитет семена код продавца а ако то не учинимо може да нам се деси и катастрофа,не само што нећемо да имамо производњу већ да каснимо толико са поновном сетвом да се понекад скоро и не исплати то радити јер нам пропада термин повољан за добру зараду.
 

frenky9415

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2011
Poruka
777
Lokacija
Lesak
Batman Bg koliko luksa je potrebno za proizvodnju rasada paprike i koje su ti ovo sijalice koliko kosta jedna koliki prostor pokriva?
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Sajt preko koga smo kacili slike je prestao da radi i slike su izgubljene

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 

frenky9415

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2011
Poruka
777
Lokacija
Lesak
Prosle godine sam procitao jedan auto clanak u kome kazu da je povecana kradja farova kod skupocenih vozila najvise se pikuje na porše kajen razlog toga nije prodaja istih radi ugranje u druga vozila vec koriscenje u nelegalnim labaratorijama za proizvodnju marihuane. Da li bi mogli iskoristiti ksenone na primer za dopunsko osvetljenje za rasad .npr.kupiti na otpad ksenon far i nabudziti nesto.pozdrav
 

shonepa

Član
Učlanjen(a)
24 Apr 2014
Poruka
461
Lokacija
Pančevo
Pozdrav,
procitao sam par stranica ove teme i nista, ni google mi nije pomogao...
Pitanje, da li radite noću u plasteniku? Koju rasvetu koristite za te svrhe? Od skora imam jedan od 34x8 i hteo bih ga osvetliti da mogu nesto i preko noci da radim ako ne budem imao vremena preko dana... Sta mi preporucujete u te svrhe?
Hvala
 

Kulagic1509

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2015
Poruka
155
Lokacija
Trebinje
Ja kokristim Led reflektore od 20W, jer sam dobio na poklon 15 komada... Tebi je za radove dobro bilo kakvo osvjetljenje...
 

shonepa

Član
Učlanjen(a)
24 Apr 2014
Poruka
461
Lokacija
Pančevo
Tako sam i mislio , da stavim LED refletore...Samo ne znam koje jačine i koliko, jer nemam pojma koliko sija od 10W a koliko 30W...Da li je bolje dva od 20W ili 4 od 10W...I zbog senke...Jer LED koliko znam pravi jaku senku... Kako to kod tebe funkcionise? Pre svega sam pitao da vidim tudje iskustvo, znam i sam da treba da postavim neki izvor svetlosti ;)
Hvala
 

Kulagic1509

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2015
Poruka
155
Lokacija
Trebinje
Ima ti kod mene i LED reflektora i led sijalica i neonki, godinama je to postavljano za vecernje i nocne radove... Ja sam s reflektorima prezadovoljan, a u skorije vrijeme cu postaviti sve LED reflektore...
Ja bi isao na 2 komada po 20W, a ti sam poslije vidi hoces li ici na jace ili slabije...
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.177
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Приликом одабирања светиљки за осветлење нужно је обратити пажњу на то колико светла дају светиљке по вату или укупно а изражено је у луменима(понекад и у луксима,мада ретко).
То је посебно важно при куповини Лед светиљки или рефлекторских светиљки.Важна је и боја светла која се израћава у Келвинима.Ту важи правило да што је већи број(у хиљадама) то је светлина виша и обрнуто.Трговци обично нуде белу и топло белу,остале се тешко налазе.Производе се али наши трговци не хају за друго.Не наседајте на речи:Купују се.

О б р а т и т е посебну пажњу на дужину гаранцује код куповине Лед светиљки.Не сме да буде мања од 5 година.Ако је мања веома брзо ћете имати проблема.

За мој укус број лумена не би смео да буде мањи од 1500 лумена/7200 Келвина, по Лед светиљци.
Ако хоћете да користите флуо цеви онда тражите 40ватне/7200Келвина.
Са таквим осветлењем видећете и иглу на тлу.
 
Vrh