Dopunsko (veštačko) osvetljavanje biljaka u zaštićenom prostoru

Miladin
user-online.png

ČlanDatum pristupanjaJan 2011LokacijaBijeljinaPoruka606Zahvalio se0Zahvaljeno 42 puta na 39 porukaDownloads0Uploads0

Ovo je paprika posijana o3 o1 bez osvjetljenja, izduživanja nema ali je malo sporije rasla.

Sledeće dvije slike je paprika koja je posijana 13 dana iza prve sa osvjetlenjem HPS, ima znakova izduživanja na temperaturi 20-22 stepena danju i 12 stepeni noću i moja konačna odluka je da moje HPS sijalice idu u magacin jer nevidim efekat.

- - - - - - - - - -

Ovo sam greškom postavio u ovoj temi, neznam kako ovo mogu prebaciti u temu dopunsko (vještačko)osvjetljenje rasada u zaštićenom prostoru.​

- - - - - - - - - -

Evo nešto sam ispravio pa sam vratio u temu.

Парадајз је јуче поче да ми ниче(1000 ком),има ли неко прједлог како да на брзину урадим освјетљење,видим ово је ипак наука а немам пуно времена да проучавам

Postavi iznad rasada Dej Lajt i Akva flor neonke (izvinjavam se ako sam pogrešno napisao) . Akva flor su one neonke koje se postavljaju u akvarijumima.

Miladine znači rješenje je kod tebe zasijati prije a za oblačna dana smanjivati temperaturu.
E sad meni nije jasno kako se izdužila na ovoj temperaturi koju ste vi imali i još sa sijalicama, inače za oblačna dana je preporuka 20c a preko noći 15c. :sta:

Za ranije sijanje ćeš potrošiti na grijanje a ušparati na rasveti tako da dođe na isto, kontroliraš temperaturu termostatom i sve super.
Znači HPS ipak idu na počinak..

Batman kod tebe se krastavac nije izdužio na 26 stepeni a kod mene se paprika izduživala na 20-22 stepena, doduše izduženje je pokazala ispod sijalica a tu je bilo možda 2-3 stepena toplije ali je tu i svjetlost bila naj jača. Meni u suštini nije problem proizvesti rasadu paprike bez osvjetljenja ali kod krastavca je to veliki problem iako krastavac traži manje svjetlosti od paprike. Kod mene je takva situacija da kod oblačni dana ako mu dam 20 stepeni odmah kreće u izduživanje i to se primijeti već drugi dan ako mu dam 16 stepeni tad se neće izduživati ali će listovi napredovati kao mrav i ako nema sunčani dana to bi odužilo mnogo više. Ovo je problem odprilike do polovine februara posle ima malo više sunca a kad ga ima ja opet imam problem sa hladovinom od zgrada. Neznam možda ću nešto isprobati od tih led sijalica ali samo za krastavac. Predpostavljam da si već izračunao koliko treba uložiti para za rasvjetu po 1m2 za proizvodnju rasade krastavca, mislim na sijalice a potrošnja je +.

Da zaista je problematično.

Ja sam danas dobio 10 led čipova svaki po 10w 5 plavi i 5 crveni ukupno 100w danas sam ih testirao ali bez dobra hladnjaka neće moći raditi pregrijavaju se i nakon 2 minute rada moraš ih isključiti.
Led investicija možda je u startu malo poskupa, neznam za koliko bi rasade krastavaca tebi trebalo pa po tome za ubuduće ili iduću sezonu pripremiti.
Ja za sada imam dosta ali ću ovu godinu složiti nešto ozbiljnije planiram minimalno 1 kw da je u pogonu za iduću zimu planiram složiti puni spektar.
Moja prva zapažanja da isto sijalice nisu rješenje ne daju ravnomjerno svjetlost po cijelom kontejneru bolji izbor je složiti trake od 50-100 cm dužine da pokrivaju 1 ili 2 kontejnera po dužini i instrumentom odrediti razmak koji je najpovoljniji pretpostavljam svakih 20 cm da bi bilo dovoljno.
Zvuči komplicirano ali nije i neće biti problem složiti samo malo para i volje.
Led komplet od 200w može se dobiti za cca 120€ još ako moraš platiti carinu ide i do 150€.

Da Miladine to je velika kvadratura i bila bi velika investicija veliki bi bio upitnik o isplativosti.

Ja nekako gledam da zasijem u kontejnere od 170 rupa da zauzmu što manje prostora za tih mjesec dana a kasnije pikirati i vani pod plastenik a tada je već i vrijeme drugačije..
Kod mene je situacija sasvim drugačija ja ovo radim samo za uže i šire obiteljske potrebe ne bavim se prodajom (za sada).

Evo nešto slika danas slikano razlika je 2 dana od kad je zadnji put slikano.

Temperatura u klijalištu danas u 11 sati.

Današnje stanje krastavca

Krastavac u zadnja 2 dana se nije izdužio, prije 2 dana je bio oko 3 cm a temperatura u klijalištu je jako visoka svu energiju vuče u listove za sada jako zadovoljavajuće, zemlja je od Klasmana potground h.

Salata slabije napreduje možda zbog sorte ili možda što sam stavio u neki bezvezni treset pun je sitnog pijeska, a od izduživanja nema niti govora.

Batman ovo da nisam vidio nebih nikome povjerovao da za dva dana krastavac dobije još jedan list a nije se izdužio, svaka čast.

Da lijepo napreduju očito je pogođen spektar, ja sam ovakav krastavac prošlu godinu sadio nije bio ništa veći.

Evo postavljam tehničke usporedbe za rasvjetu koja se najviše koristi za dodatno osvjetljenje u plastenicima staklenicima i zatvorenom prostoru a za nas najbitniji od 400-520 nm.
Ove tehničke specifikacije od Led-a zadnje 3 su gotovi sustavi pa ih tako treba i gledati, inače se po želji može sastaviti kako kome odgovara koji spektar.
Ove specifikacije će svakome dobro doći.

Nesto mi bas nisu jasne ove brojke :sta:

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

hmmm onda verovatno problem koji sam imao prosle godine u proizvodnji rasada vezan za hps sijalice, konkretno za premalo plavog spektra i prevelike jacine svetla ... kotiledoni su pocinjali da zute (nisam imao predstave u cemu je moguc problem), ....kad su krenuli prvi pravi listovi negde su cak kotiledoni i otpali, ali je biljka bila zdrava, veoma lepog izgleda i u odlicnoj kondiciji (kod paradajza) ... odlican prinos je propratio ovaj moj rasad (5-5.5kg po biljci).....dok kod krastavca kotiledoni su bili zeleni i veliki, ali prvi pravi listovi su dobijali zutu boju i neke biljke su cak se i susile...videcu da nadjem slike pa da kroz njih pojasnim o zemu se zapravo radilo... znaci da rezimiram..... biljci je u fazi nicanja, pa do prvih pravih listova prevashodno potreban plavi spektar uz dosta nizu jacinu svetlosti, nego sto je to slucaj kod starijih biljaka.... moj proslogodisnji problem dakle bi bio resen zamenom hps sijalica sa mh?

ovo je bio moj poduhvat pre 2 godine da napomenem da je izvor svetla bio iskljucivo sijalica, sve probleme koje sam imao nestali su zamenom sijalica, jer kako gore napisah mladim (poniklim) biljkama nije potreban velik intezitet svetla ali s njihovim rastom raste i potreba za kolicinom svetla.....dok je u fazi kotiledonskih listova biljkama je najneophodniji plavi spektar svetla koji prati temperatura boje preko 5500K.... sa pojavom prvih stalnih listova biljkama je potrebna veca kolicina svetla i crveni spektar (ovo za crveni spektar je neko moje zapazanje, mada biljkama za vegetaciju je potreban plavi, a za plodonosenje crveni spektar).... HPS sijalice imaju temperaturu boje oko 2000K sto ne odgovara mladim biljkama sa kotiledonima, s toga miladin nije imao zeljeni ucinak na svojim biljkama

cfl 200w 6400k to su one kao stedljive mnogo manje toplote emituju od natrijumovih sijalica (MH i HPS), ali probacu da ubacim i MH pa da vidim razliku

@ BatmsnBG

Da, da, sad razumem. Jos jedan dokaz u korist sijalica sa odredjenim spektrom. Vidis ti koliko je tu nebitnog spektra i bacene energije. Kad to sve uporedis onda ti je jasna prednost ledovki nad drugim sijalicama. Pa ti vidi sta znaci 1000 lumena plavog spektra u odnosu na druge sijalice koje daju mnogo vise lumena.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Dali neko zna može li MH sijalica u HPS prigušnicu.
naravno da moze, samo ako je prigusnica za 600w sijalice onda logicno mora 600w MH...
svakako da su led sijalice u prednosti... ipak one su buducnost rasvete u svakom pogledu.... ali trenutno startni finansijski momenat im ne ide bas u prilog koriscenju.... u mom slucaju

Paprika u saksiji je zasađena 20-01 ova u kontejneru 30-01 postaviću par slika ovi što su isklijali u kontejneru sjemenke nisu bile pokrivene supstratom a ove sjemenke što su pokrivene trebaće im više vremena.

Imam sliku od drugog nemogu naći kad je tek zasijana.

Jedan dan kasnije.

Danas slikano.

- - - - - - - - - -

Ako netko bude slagao led za iduću sezonu evo postavljam sliku od idealnog spektra za rast i cvatnju, ovdje nema nikakvih gubitaka i najoptimalnije je rješenje za biljke od nicanja i cvatnje pa do plodova.

Krastavac danas slikano i u ovoj fazi može ići na sađenje znaći za 16 dana još plus 2 dana kaljenja znači maksimum 20 dana od sijanja do sadnje.

Paprika Rush RZ 16 dana, kako je zasijana ovdje se vidi da nema uopće izduživanja a kada se ispikira u čaše mora biti mogu slobodno reći rasada za 5+.

Salata sada lijepo napreduje i ona bi za još 3-4 dana mogla u sadnju bez problema.

Samo da napomenem kod nas je sinoć bilo veliko nevrijeme moj mali plastenik je pokidan a unutra mladi i bijeli luk kao spaljen od hladne bure koja puše ko blesava.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh