Digitalizacija TV mreze

Ne griješiš, nema ih jedino što imaju je antenski izlaz ( takozvani rf modulator) na tv koji služi za prijem analognih kanala na tv-u, mada i to sve rijeđe. To je zbog toga jer bi trebao imati digitalno/analogni modulator tj. sklop koji digitalni signal pretvara u analogni a to je skuplje nego cijeli risiver i koristi se kod zajedničkog antenskog sistema u zgradama, firmama i sl. Kod mene je cijena jednome za 4 programa (to je obično jedan digitalni kanal) oko 700 eura.

Ovo je to http://shop.wepa-dresden.de/HDCT-461-AV_detail_28.html

Nisam baš razumeo ovaj tvoj post, pa ako možeš malo da ga pojasniš. STB svakako digitalni signal pretvara u analogni kako bi ga preko scarta reprodukovali na analognom televizoru. STB sa RF modulatorom su ređi, ali ih ima. Uostalom, taj nedostatak RF modulatora se lako može nadomestiti uz pomoć nekog starog zaboravljenog videorekordera, pošto su oni uglavnom svi imali RF modulator.

Сва ова заврзлама не би била да је исте године,кад се сазнало да ће код нас бити потребно имати тјунер по dvb-t2 стандарду,државна управа донела уредбу да се убудуће не смеју продавати телевизијски пријемници који имају други стандард пријема.овако постоји сумња да је ово намерно урађено не би ли неко зарадио а на штету корисника и гледалаца.

Poslednja izmena od urednika:
Nisam baš razumeo ovaj tvoj post, pa ako možeš malo da ga pojasniš. STB svakako digitalni signal pretvara u analogni kako bi ga preko scarta reprodukovali na analognom televizoru. STB sa RF modulatorom su ređi, ali ih ima. Uostalom, taj nedostatak RF modulatora se lako može nadomestiti uz pomoć nekog starog zaboravljenog videorekordera, pošto su oni uglavnom svi imali RF modulator.

Sorry moja greška, išao sam kasnije provjeravati i sad postoje modeli koji imaju na sebi i RF izlaz signala. Hebiga kod mene je to urađeno prije pet godina (mart 2010) a tada nije bilo nijednog STB-a sa rf izlazom već je jedino bilo rješnje koje sam naveo u sitiranom postu. Mada mi sad netrebaju za free to air programe (sva tri tv-a mi imaju MPEG-4 tuner) imam dva komada ovakvih http://www.strong.tv/en/products/dvb-t2-terrestrial-receivers/srt8526 zbog prijema kodiranih programa, to je nešto slično kablovskoj ili satelitskoj samo što ide preko zemaljskog signala ( http://www.evotv.hr/ ). Ako možeš kod sebe primati mađarski signal onda će ti STB prilikom pretraživanja pronaći njihove programe koji koriste sličan sistem samo nećeš imati sliku ni ton već samo poruku da se radi o kodiranom kanalu a za njih opet treba STB koji je napravljen za mađarsko tržište i naravno plaćanje pretplate.

RTV:

[h=1]Вршачким антенама истиче рок[/h]ВРШАЦ - Споразум који је Србија 2006. године потписала у Женеви обавезује нас да до средине јуна 2015. године пређемо на дигитално емитовање телевизијског сигнала. Вршац ће бити први град у којем ће већ 30. марта аналогни сигнал бити искључен. Након Вршца, дигитализација стиже и у Кикинду и Сомбор. У Министарству трговине, туризма и телекомуникација кажу да су све припреме за овај процес окончане, а како би и грађани што боље били упознати са тим у плану је да у првој половини фебруара са радом почне и кол центар.
video_icon.gif

Како не би остали без телевизијских програма, Вршчани који их прате уз помоћ собне или кровне антене, до 30. марта би требало да се побрину да набаве уређаје који ће им омогућити гледање дигиталне телевизије.
Средином априла и Кикинда и Сомбор, а потом и сва места која покрива предајник Црвни Чот биће пребачени искључиво на дигитални сигнал. План је да се до првог јуна искључе сви аналогни предајници и да се пређе на дигитално емитовање.
fuska-gora-predajnik-iriski-venac-crveni-cot-predajnici-_660x330.jpg
РТВ (Јан Вало)

Питање је да ли су грађани спремни за ову промену, и колико она кошта.
Цене сет топ боксова углавном се крећу од три хиљаде и 300 до четири хиљаде динара. Продавци тврде да је сасвим довољно купити било који уређај, наравно са жигом Министарства, како бисте имали дигиталну телевизију.
Најпродаванији модел је око 3690 динара, кажу продавци.
Скупљи уређаји омогућавају праћење и програма из земаља из суседства, али се у пограничним подручјима могу наћи и јефтинији сет топ боксови, али без валидног жига, па је зато препорука да се и не купују. Сет топ боксови нису потребни онима који су претплаћени на кабловску мрежу, имају ИПТВ или сателитску антену. Трошкова неће имати ни најугроженији грађани који се у Центрима за социјални рад или филијалама ПИО фонда и даље могу пријавити за добијање бесплатних сет топ боксова. Тамо ће наћи и образац пријаве као и на сајту Министарства телекомуникација.

Imao sam priliku da isprobam dvbt2 marke bear , korektno uradjen, brzo je nasao tv kanale i sam ih poredjao po brojevima.

Malo smeta sto duze traje prelaz kad se menja kanal, ne znam da li kod ovih skupljih uredjaja to traje krace?

Nema prekida, svi kanali koje je nasao su dobri, kod digitalnog prijema slike nema kanala sa snegom, dakle ili ima kanal sa odlicnom slikom ili nema uopste. On se ukljuci u struju, u njega ide antena,a sa tv se spaja preko skart kabla. Daljinski od tv se mnogo manje koristi, jer risiveri imaju svoje daljinske .

Neko mi je rekao da je isti slucaj sa satelitskom tv, da malo duze traje to prebacivanje :sta:

E bas te "sporedne" stvari su meni najvažnije. Brzo prebacivanje kanala i kvalitetan daljinski (u smislu kvaliteta tastera).

KAko su zamislili molim te, ja iz Prokuplja treba da gledam enigmu tv novi pazar, i Belami, ako hvatam signal sa Kopaonika, a ako hvatam signal sa jastrebca gledacu tv Kraljevo, znaci haos.... Mislim, svako postovanje, za svaki grad, ali brate mogli su da uvrste i Nisku televiziju, ima korisnih emisija....

E bas te "sporedne" stvari su meni najvažnije. Brzo prebacivanje kanala i kvalitetan daljinski (u smislu kvaliteta tastera).
Daljinski su svi skoro isti, a sto se tice promene kanala on brzo promeni kanal a slika se ceka nekih 2/3 sekunde zavisi koliko sam primetio od snage signala.
Pogledaj na yu tube ima dosta resenzija pa vidi sta kazu.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

KAko su zamislili molim te, ja iz Prokuplja treba da gledam enigmu tv novi pazar, i Belami, ako hvatam signal sa Kopaonika, a ako hvatam signal sa jastrebca gledacu tv Kraljevo, znaci haos.... Mislim, svako postovanje, za svaki grad, ali brate mogli su da uvrste i Nisku televiziju, ima korisnih emisija....
Pa te kanale sto ti hoces da gledas nisu usli jos u taj sistem, kada uh budu ukljucili imaces i njih, tako nije jos ni kreno tv santos, iz Zrenjanina, treba da se uplati ne mogu se setiti kolko para a bilo je na zvanicnoj stranici Etv Srbija.

Znaci ni kupovina boljeg dvbt2 ne bi uticala na brze promene kanala? Sta mislite, da li bi mozda tv sa fabricki ugradjenim dvbt2 to odradjivao brze?

Nisam u toku u vezi pretplate, zar se to i sada ne naplacuje, kroz racun za struju ~500din mesecno?

To je ukinuto do sl godine.
Kupovinom tv neces postici brze menjanje .
Ko je zainteresovan najbolje da kupi dvb t2 box na androidu i prikaci ga na net.
Ima par stranica koje imaju History,discovery.... kanale ,pa pored nase tv ,mozete gledati i ove sto se placaju.
Jeste cimanje za te strane kanale ali bolje nego da se placa.Kome se gleda neka emisija ode na sajt pogleda i to je to.

tvboxuzivo.blogspot.com/

Mozete gledati i na kompu ali ga povezete na tv preko hdmi kabla.
Za neke kanale treba instalirati vlc player.

Znaci ni kupovina boljeg dvbt2 ne bi uticala na brze promene kanala? Sta mislite, da li bi mozda tv sa fabricki ugradjenim dvbt2 to odradjivao brze?

Nisam u toku u vezi pretplate, zar se to i sada ne naplacuje, kroz racun za struju ~500din mesecno?

Najbolje da odes do neke prodavnice tv-a i da trazis da ti pokazu koliko brzo prebacuje kanale.

Nazad
Vrh