Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

Mislim da su subvencije u ovakvom obliku samo uzaludno bacanje para.
Na prvi pogled najvecu korist od subvencija imaju veci ratari po Vojvodini. Medjutim, oni su prinudjeni da placaju vece cene za arendu pa se to opet svede na presipanje iz supljeg u prazno. Od povecane ratarske proizvodnje ni drzava nema veliku korist jer mi sve vise izvozimo sirovine (kukuruz, psenica, repa) a veliki prozvodjaci sve vise kupuju skupu stranu mehanizaciju sto nikako ne doprinosi razvoju nase industrije.
Mnogo bi bolje bilo ulagati u porodicne poljo biznise koji zaposljavaju vise radne snage i umesto sirovina proizvode gotove proizvode (mlekarstvo, proizvodnja mesa i preradjevina od mesa, povrtarstvo, vocarstvo, itd.).

Čini mi se da moj prethodni post na ovu temu nije dobro shvaćen od nekih korisnika ili oni zaista ne žele dobro siromašnim kolegama. :sta:
Ne kažem ja da treba dati svima jednake subvencije bez obzira na to da li uplaćuju PIO ili ne. Ja samo smatram i to bi po meni bilo potpuno opravdano da i onima koji imaju malo zemlje, a zaista se bave poljoprivredom i imaju registrovana gazdinstva, da im se iz budžeta za poljoprivredu ili ruralni razvoj obezbedi makar neka paušalna pomoć.
Ponavljam - ima siromašnih porodica, čak i van marginalnih područja, koje žive isključivo od poljoprivrede, a nemaju dovoljno zemlje da bi im se kroz subvencije isplatilo da plaćaju PIO. Mogli bi da podele subvencije poljoprivrednicima na:
1.) ekonomsku kategoriju - 10-100 ha - po hektaru, uz priložene račune za repromaterijal i gorivo uz obavezno prijavljivanje na PIO
2.) socijalnu kategoriju - do 10 ha - paušalno, uz priložene račune za repromaterijal osim goriva u iznosu pomoći

2 hektara voca donesu vise zarade nego 20 hektara ratarskih useva !

Ne moze se to od oka raditi

markodanube je napisao(la):

Voćnjak treba i podići, ne rodi on čim ga zasadiš, a traži i mnogo više ulaganja naročito ručne radne snage tako da ti dođe na isto.

Mislim da je kriterijum "PIO" jedan od gorih koji je mogao biti izabran ukoliko se zeli pomoci danas, za vecinu, subvencjia znaci pomoc za sutra. logicno je iz pozicije drzave jer se delom novca koji se daje poljoprivrednicima kroz ovaj uslov pomaze i penzioni fond a da je ratar stvarno dobio te novce i nije prevaren. Logika i efeket postoje ali porodicnom gazdinstvu sve uvo ne pomaze da se popne na nivo koji bi obezbedio pristojan zivot, Za isod 10 hektara mislim da bi dovoljan uslov za subvenciju bio placen porez.

markodanube je napisao(la):

ovako su zaluđeni i oni u ministarstvu :zli: nedaj ti bože ove zadnje tri godine zadnja gradonosna zaštita skuplja duplo predhodna cena odkupa niska čuvanje u hladnjacama pojede sve . ona prije tri godine bila sušna a i prije četiri svi koi su imali para ulagali u zalivanje koje nije ni malo jeftino , pa ni neprijatelju nebih poželeo da bude u mojoj koži.prije 5 (pet) godina je bila druga priča o tome možemo samo da sanjamo

Zna li neko da pojasni nove uslove za subvencije. Navodno od ove godine cela porodica mora biti na pio preko poljoprivrede ako zeli subvencije.

Najbolje i komšija sa leve strane i tačno preko puta-to je ono što sam sve vreme pisao jer nemaju odakle pa izmišljaju koje kakve budalaštine.Ove godine će izvući jedno 7,8 % poljoprivrednika a dogodine niko,jedino ako ne dođe do nekih drastičnih promena na bolje :haha:

Bivsa ministarka poljoprivrede Ivana Dulic Markovic je jutros na City televiziji komentarisala da bi ona ovo shvatila da ostaje kao i do sad ali da ne moze da tvrdi jer je tekst nedorecen
Nesto su zacutali dosadasnji "profesionalci"

Medan ne može ti neko nešto pojasniti kad i sam kažeš da je "navodno".Ove godine se očekuje daleko veći broj PIO gazdinstava ,a para ostala ista.Na neki način neki će se morati izbaciti iz reda za subvenciju.
Gde je taj tekst što je ona spomenula.Da ne učestvuje opet ona u donošenju odluka sa njenih 100P+?Teško nama ako je tako ::lose::

moze i ovako smanjiti limit na 30h ko ima vise od 30h njemu ne treba subvencija za ove dve god dobili su najvise a tek oni sa sto platili pio 45000d a dobili 1400000d

Ma nek rade šta hoće ,a rupe u uredbi ćemo uvek naći.I do sad se nismo dali nećemo ni na dalje. :bravo:

Polako oni zapušavaju rupe :haha:-ne možemo mi sa njima.
Ima logike u tome,ljudi su prebacivali na rođake da bi ostvarili subvencije (opet podsećam da ih ne osuđujem jer su bili primorani na taj način doći do subvencija)
Kakvi će sada biti komentari kada jedna 4-oročlana porodica sa 10 ha treba da izdvoji PIOx4 a onaj što nije imao pravo ba je prebacio na rođake-šta sad

Ma prvo to da svi moraju imati pio preko zemlje nigde ne piše.I ako bude pisalo može da važi samo za članove gazdinstva.Članovi gazdinstva mogu biti i maloletna lica,stundenti,zaposleni...penzioneri.Niko od njih ne može biti pio osiguran preko zemlje.To bi bio isuviše veliki rez i mislim da do toga neće doći.

Takođe, ako se muž bavi poljoprivredom a žena radi negde u firmi, i to je nemoguća misija...

Nije nemoguća misija,jednostavno domaćinstvo koje ima punoletnog člana koji je PIO osiguran po drugom osnovu nebi dobijalo subvencije-mislite da oni ne znaju za mućke samo je sad kesa praznija pa se dovijaju :ppozdrav:

Branko je napisao(la):
Takođe, ako se muž bavi poljoprivredom a žena radi negde u firmi, i to je nemoguća misija...
Apsolutno na isto mislimo samo obrnutim redosledom.Recimo u mom gazdinstvu žena ima pio a ja kao član nemam.Ako budu zahtevali od oboje imamo pio ja njoj gasim pio i brišem je iz gazdinstva.Sebi uplaćujem pio i pošto sam jedini preostali član automatski postajem nosioc gazdinstva.Sve ugovore o zakupu koje imam na ženu radim ponovo na svoje ime i gotova stvar.
E sad za "ove" što će pitati kako mogu da je skinem sa pio preko zemlje.Vrlo lako jer sam je prijavio na pio preko zemlje u zakupu.Taj zakup je istekao i nema na osnovu čega više da plaća pio.
Uvek postoji rupa.I u mnogo složenijim stvarima se nađe rešenje ,a ne za ovo.

Druže a onih 0,5 ha obaveznih-to bi supruga morala imati.
Ako se odluče za tako nešto onda im je došao crni petak

Nazad
Vrh