Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

Medane,ti si ovo sročio lepo u 3 rečenice a ja pisao referate da pokušam da objasnim pa ispade da ja kukumavčim.Ovo:DOBIJAM-ZARADIM je za 10 plus ::svaka cast::

Naravno da je potrebno da se svima daju subvencije, osim, naravno pravnim licima. Ne zato što je to pravedno, već samo što se zna kako je zemlja došla u posed pravnih lica i da su to sve bile više nego mutne privatizacije.
Sve ostale podele, npr na profi i "hobi" seljake su blago rečeno smešne. Šta nas čini profi ili hobi?
Država jednostavno nema para za subvencije, pa je postavila ovu podelu i subvenciju imenovala kao socijalnu kategoriju.
Po čemu sam ja hobi poljoprivrednik, ako obradjuem 10ha zemlje i imam prinos 2x veći od državnog proseka i pored toga sam npr zaposlen, a onaj nesretnik sa juga Srbije obradjuje 2ha i ima prinos 3x manji od mog? - naravno, ovo ne kažem da bih nekog uvredio. Žao mi je svih nas koji smo u raljama poljoprivrednih tajkuna i siromašne države.

nije da drzava nema para za subvencije,nego gleda na sve nacine da zakine na poljoprivrednike,gledaju vise da nam uzmu nego sto daju.npr bodovanje za povrat pri kupovini novih traktora,kakvo bodovanje kakvi bakraci treba dati svima.registracije traktora,odvodnjavanje,porez su povecali,akcize na gorivo.o cenama semena i hemije ::lose::

maki_vs je napisao(la):
nije da drzava nema para za subvencije,nego gleda na sve nacine da zakine na poljoprivrednike,gledaju vise da nam uzmu nego sto daju.npr bodovanje za povrat pri kupovini novih traktora,kakvo bodovanje kakvi bakraci treba dati svima.registracije traktora,odvodnjavanje,porez su povecali,akcize na gorivo.o cenama semena i hemije ::lose::
E to ti je realnost, stvarnost u kojoj živimo, samo što ljudi to nevide a bogami neće ni progledati.

Glavni problem je katastrofalno tretiranje poljoprivrede i ponižavajući budžet koji joj je država dodelila. Zašto je to tako i kako bi moglo drugačije je obimna tema. Zato ću se ja zustaviti u raspravi samo na tome kako raspodeliti ovo malo što poljoprivredi pripadne od budžeta, odnosno kako ja vidim zašto se država opredelila za ovakvu raspodelu.

Dakle taj poljoprivredni budžet je toliko mali, da ako bi se raspodelio na sve koji rade zemlju, subvencija bi se svela na beznačajnu svotu koja bi ispunila princip PRAVIČNOSTI ali ništa ne bi pridonela boljoj agrotehnici. Iz prethodne rečenice je jasno da ja smatram da je pravično da subvencije dobiju svi koji rade zemlju.

Između pravičnosti i poboljšanja agrotehnike dela poljoprivrednika, država se opredelila za ovo drugo. Da bi ta svota za subvenciju imala koliko toliko smisla (u pogledu poboljšanja agrotehnike), država je morala smanjiti broj korisnika. Zato je propisala takve uslove da bi se došlo do prihvatljivog broja korisnika subvencija. Da imaju još manje novca propisali bi još strožije uslove, u to sam siguran. Pri biranju tih uslova su išli da bar na neki način izvuku još poneku korist za državu. PIO se slabo uplaćivao i mnogi ne bi ni ušli u taj sistem da to nije uslov za subvencije. Takođe su, mislim, računali i na oslobođenje jednog dela radnih mesta za veliki broj nezaposlenih.

To teoretski deluje ok, samo naša realnost čini da u praksi ovaj sistem teško funkcioniše jer najveći broj ljudi koji je ugrožen ovakvom podelom niti ima dovoljno zemlje da živi samo od nje, niti ima toliku platu da mu ne treba dodatni prihod od poljoprivrede (često i veći od plate). Ali realnost je takva i nju je nemoguće kratkoročno promeniti. Kad je već ušla u nepravičnu raspodelu subvencija, država se neće obazirati na te granične slučajeve (i koji su najbrojniji) ma koliko oni bili upečatljivi i nelogični (u smislu da je nelogično da dobijanje subvencije ne određuju poljoprivredni već administrativni uslovi).

Ja potpuno razumem forumaše koji su zakinuti za subvenciju zbog posla ili nekog drugog uslova. Potpuno razumem zašto se ljute i zašto su kivni na državu. Razumem da oni ne dobijaju platu već da je zarade i da to nema veze sa njihovom poljoprivrednom proizvodnjom a subvencije su namenjene unapređenju iste. Međutim, molim i njih da razumu da oko nas ima mnoogo nezaposlenih koji niti imaju zemlju niti posao, i da oni svakao teže žive od nas. Slažem se da niko nije preterano usrećen mizerijom od plate, ali se moramo složiti i da posla nema na svakom koraku i da se i za posao treba boriti. Posebna kategorija je tu posao u državnoj službi. Imam jednog druga koji radi oko 100 jutara zemlje (uglavnom arende) a zaposlen je u EPS-u. Vredan je i sve stigne da odradi a kad nema vremena plati čoveka da tera rusa i posao se završi, kvalitetno i bolje nego mnogi koji dobijaju subvenciju. Njemu ne pada napamet da napusti posao ali ni ne traži subvencije. Kaže subvencije su nesigurne a taj posao jeste, iako bi od subvencija imao i više nego od plate. Sad se stavite u položaj nekog nezaposlenog te struke, koji živi na grbači roditeljima i koji od zemlje nema ni saksiju. Šta taj misli o svemu ovome i da li on opravdava ove administrativne uslove...

Poenta ovog mog podužeg posta je da ne opravdavam državu zašto se opredelila na ovakav način raspodele subvencija ali da kad se već opredelila za takav sistem, razumem zašto su odabrane takve administrativne prepreke. Nepravedno jeste ali to im je oproban način da se mala sredstva nekako raspodele.

Probleme koje si ti naveo su svi tacni ali mogu svi da se uklone samo jednim potezom :

Povecanje budzeta za poljoprivredu , jer je poljoprivreda ipak strateska grana za nasu drzavu.

Kroz bolju, jacu poljoprivredu se moze razviti prehrambena industrija , priliv deviza i veci broj radnih mesta.
Nasa drzava subvencionise otvaranje trgovackih centara ( primer Metro Subotica ) sa 1 radnim mestom po 10.000 € toga nema nigde u svetu !
Nasa drzava subvencionise jedan Fiat u Kragujevcu sa ogromnim novcem a svi koji prate razvoj takvih subvencija u okolnim zemljama znaju da te kompanije kada pokupe "kajmak" da se sele u jeftinije drzave i opet uzimaju subvencije. ( primer Nokia Nemacka i Rumunija)

Da je Srbija u Kragujevcu napravila staklenike od 100 hektara zaposlila bi vise radnika od fiata i imali bi izvoz u narednih 50 godina i naravno ustedu deviza sa kojima kupujemo voce i povrce iz Spanije.

Vlast ne razmislja domacinski i ekonomski o buducnosti Srbije , sve sto rade rade za trenutne politicke poene i svoj dzep !

Ali džava je tajkunima koji imaju i po hiljade hektara isplatila subvencije tako da se ne bih složio sa vama da su se vodili nekom logikom koju ste vi naveli (to im je samo bio izgovor).Ako neki tajkun ima 2000 hektara to je 200 ovakvih kao što sam ja.
Još jedna činjenica;agrar ne može poboljšati 10,15% poljoprivrednika koji imaju prava na subvencije.
Zna se kome trebaju subvencije a kome ne.
Znam da pravde nema ali ako nisu dali nama zašto nisu dali poljoprivrednim penzionerima koji su do juče plaćali taj famozni PIO oko koga se vrti budućnost naše poljoprivrede.
Sada ćemo videti kada budu subvencionisali samo vlasnike zemlje,kakve će uslove postaviti :sta:

dukej je napisao(la):
Glavni problem je katastrofalno tretiranje poljoprivrede i ponižavajući budžet koji joj je država dodelila. Zašto je to tako i kako bi moglo drugačije je obimna tema. Zato ću se ja zustaviti u raspravi samo na tome kako raspodeliti ovo malo što poljoprivredi pripadne od budžeta, odnosno kako ja vidim zašto se država opredelila za ovakvu raspodelu.

Dakle taj poljoprivredni budžet je toliko mali, da ako bi se raspodelio na sve koji rade zemlju, subvencija bi se svela na beznačajnu svotu koja bi ispunila princip PRAVIČNOSTI ali ništa ne bi pridonela boljoj agrotehnici. Iz prethodne rečenice je jasno da ja smatram da je pravično da subvencije dobiju svi koji rade zemlju.

Između pravičnosti i poboljšanja agrotehnike dela poljoprivrednika, država se opredelila za ovo drugo. Da bi ta svota za subvenciju imala koliko toliko smisla (u pogledu poboljšanja agrotehnike), država je morala smanjiti broj korisnika. Zato je propisala takve uslove da bi se došlo do prihvatljivog broja korisnika subvencija. Da imaju još manje novca propisali bi još strožije uslove, u to sam siguran. Pri biranju tih uslova su išli da bar na neki način izvuku još poneku korist za državu. PIO se slabo uplaćivao i mnogi ne bi ni ušli u taj sistem da to nije uslov za subvencije. Takođe su, mislim, računali i na oslobođenje jednog dela radnih mesta za veliki broj nezaposlenih.

To teoretski deluje ok, samo naša realnost čini da u praksi ovaj sistem teško funkcioniše jer najveći broj ljudi koji je ugrožen ovakvom podelom niti ima dovoljno zemlje da živi samo od nje, niti ima toliku platu da mu ne treba dodatni prihod od poljoprivrede (često i veći od plate). Ali realnost je takva i nju je nemoguće kratkoročno promeniti. Kad je već ušla u nepravičnu raspodelu subvencija, država se neće obazirati na te granične slučajeve (i koji su najbrojniji) ma koliko oni bili upečatljivi i nelogični (u smislu da je nelogično da dobijanje subvencije ne određuju poljoprivredni već administrativni uslovi).

Ja potpuno razumem forumaše koji su zakinuti za subvenciju zbog posla ili nekog drugog uslova. Potpuno razumem zašto se ljute i zašto su kivni na državu. Razumem da oni ne dobijaju platu već da je zarade i da to nema veze sa njihovom poljoprivrednom proizvodnjom a subvencije su namenjene unapređenju iste. Međutim, molim i njih da razumu da oko nas ima mnoogo nezaposlenih koji niti imaju zemlju niti posao, i da oni svakao teže žive od nas. Slažem se da niko nije preterano usrećen mizerijom od plate, ali se moramo složiti i da posla nema na svakom koraku i da se i za posao treba boriti. Posebna kategorija je tu posao u državnoj službi. Imam jednog druga koji radi oko 100 jutara zemlje (uglavnom arende) a zaposlen je u EPS-u. Vredan je i sve stigne da odradi a kad nema vremena plati čoveka da tera rusa i posao se završi, kvalitetno i bolje nego mnogi koji dobijaju subvenciju. Njemu ne pada napamet da napusti posao ali ni ne traži subvencije. Kaže subvencije su nesigurne a taj posao jeste, iako bi od subvencija imao i više nego od plate. Sad se stavite u položaj nekog nezaposlenog te struke, koji živi na grbači roditeljima i koji od zemlje nema ni saksiju. Šta taj misli o svemu ovome i da li on opravdava ove administrativne uslove...

Poenta ovog mog podužeg posta je da ne opravdavam državu zašto se opredelila na ovakav način raspodele subvencija ali da kad se već opredelila za takav sistem, razumem zašto su odabrane takve administrativne prepreke. Nepravedno jeste ali to im je oproban način da se mala sredstva nekako raspodele.
Dukeja za predsednika ( cega god hoces ) tako se prica,svaka cast na izlaganju
Stalozeno,razumno,argumentovano

Subvencije....svuda u svetu gde se daju ,služe pre svega da pomognu i održe proizvodjače repromaterijala i preradjivačku industriju,a seljak se samo nadje u svemu tome jer ga tamo ima malo..a ovde kod nas je problem što nas ima mnogo i treba da se smanji broj poljoprivrednika da bi subvencije bile veće,a seljak ne zavisi od toga već od cene polj. proizvoda..tj. godine!
Kod nas oni što imaju više od 100 hektara vuku više od 50% subvencija ::lose::
Post je spojen: [time]1294822280[/time]

Čekajte samo da prvo utamane male poljoprivrednike,njih još nema mnogo pa na red dolaze srednji kojih ima najviše-Kada i oni zglajznu onda će se viditi koliki će biti budžet za poljoprivredu,ali to onda nas neće interesovati jer ćemo raditi kod njih za male pare.To nas čeka ako nastavimo da spavamo :ppozdrav:

Da li ima sanse da se ova tema bude zakljucana za posetice sajta, a da njoj pristupaju samo clanovi?

Zasto bi bilo koja tema bila zakljucana za posetioce, forum nije tajna organizacija. Ili pak negde pise nesto sto mislis da ne bi smelo da se prica. Subvencije se ticu svih poljoprivrednika pa cak i "hobista", verbalni delikt je ukinut a ako je neko uvredjen neka se obrati administratoru

Zasto mislite da funkcioneri... tajkuni... i ostali uticajni faktori ne citaju postove sa ovog foruma?
Normalno da citaju, pa nek vide bar da nismo blesavi a to sto smo nemocni to vec ne zavisi od nas. :ppozdrav:

Pa prošle godine je nekima i policija bila u kući zbog pisanja nekih stvari po ovom forumu. ::lose::
Može se staviti u rubriku verovali ili ne.

Au koji kreteni a zbog cega su isli nekom na kucu?Zar danas nismo u nekoj demokratiji

Odgovorio sam na pp svima koji su me pitali zašto je do toga došlo.Molim Vas da me više to ne pitate.To se desilo kada sam ja promenio i ime na forumu sa didi na diklofen.Članovi koji su bili time zahvaćeni više ne učestvuju aktivno na forumu.

Nazad
Vrh