Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
E to ti je realnost, stvarnost u kojoj živimo, samo što ljudi to nevide a bogami neće ni progledati.maki_vs je napisao(la):nije da drzava nema para za subvencije,nego gleda na sve nacine da zakine na poljoprivrednike,gledaju vise da nam uzmu nego sto daju.npr bodovanje za povrat pri kupovini novih traktora,kakvo bodovanje kakvi bakraci treba dati svima.registracije traktora,odvodnjavanje,porez su povecali,akcize na gorivo.o cenama semena i hemije
Dukeja za predsednika ( cega god hoces ) tako se prica,svaka cast na izlaganjudukej je napisao(la):Glavni problem je katastrofalno tretiranje poljoprivrede i ponižavajući budžet koji joj je država dodelila. Zašto je to tako i kako bi moglo drugačije je obimna tema. Zato ću se ja zustaviti u raspravi samo na tome kako raspodeliti ovo malo što poljoprivredi pripadne od budžeta, odnosno kako ja vidim zašto se država opredelila za ovakvu raspodelu.
Dakle taj poljoprivredni budžet je toliko mali, da ako bi se raspodelio na sve koji rade zemlju, subvencija bi se svela na beznačajnu svotu koja bi ispunila princip PRAVIČNOSTI ali ništa ne bi pridonela boljoj agrotehnici. Iz prethodne rečenice je jasno da ja smatram da je pravično da subvencije dobiju svi koji rade zemlju.
Između pravičnosti i poboljšanja agrotehnike dela poljoprivrednika, država se opredelila za ovo drugo. Da bi ta svota za subvenciju imala koliko toliko smisla (u pogledu poboljšanja agrotehnike), država je morala smanjiti broj korisnika. Zato je propisala takve uslove da bi se došlo do prihvatljivog broja korisnika subvencija. Da imaju još manje novca propisali bi još strožije uslove, u to sam siguran. Pri biranju tih uslova su išli da bar na neki način izvuku još poneku korist za državu. PIO se slabo uplaćivao i mnogi ne bi ni ušli u taj sistem da to nije uslov za subvencije. Takođe su, mislim, računali i na oslobođenje jednog dela radnih mesta za veliki broj nezaposlenih.
To teoretski deluje ok, samo naša realnost čini da u praksi ovaj sistem teško funkcioniše jer najveći broj ljudi koji je ugrožen ovakvom podelom niti ima dovoljno zemlje da živi samo od nje, niti ima toliku platu da mu ne treba dodatni prihod od poljoprivrede (često i veći od plate). Ali realnost je takva i nju je nemoguće kratkoročno promeniti. Kad je već ušla u nepravičnu raspodelu subvencija, država se neće obazirati na te granične slučajeve (i koji su najbrojniji) ma koliko oni bili upečatljivi i nelogični (u smislu da je nelogično da dobijanje subvencije ne određuju poljoprivredni već administrativni uslovi).
Ja potpuno razumem forumaše koji su zakinuti za subvenciju zbog posla ili nekog drugog uslova. Potpuno razumem zašto se ljute i zašto su kivni na državu. Razumem da oni ne dobijaju platu već da je zarade i da to nema veze sa njihovom poljoprivrednom proizvodnjom a subvencije su namenjene unapređenju iste. Međutim, molim i njih da razumu da oko nas ima mnoogo nezaposlenih koji niti imaju zemlju niti posao, i da oni svakao teže žive od nas. Slažem se da niko nije preterano usrećen mizerijom od plate, ali se moramo složiti i da posla nema na svakom koraku i da se i za posao treba boriti. Posebna kategorija je tu posao u državnoj službi. Imam jednog druga koji radi oko 100 jutara zemlje (uglavnom arende) a zaposlen je u EPS-u. Vredan je i sve stigne da odradi a kad nema vremena plati čoveka da tera rusa i posao se završi, kvalitetno i bolje nego mnogi koji dobijaju subvenciju. Njemu ne pada napamet da napusti posao ali ni ne traži subvencije. Kaže subvencije su nesigurne a taj posao jeste, iako bi od subvencija imao i više nego od plate. Sad se stavite u položaj nekog nezaposlenog te struke, koji živi na grbači roditeljima i koji od zemlje nema ni saksiju. Šta taj misli o svemu ovome i da li on opravdava ove administrativne uslove...
Poenta ovog mog podužeg posta je da ne opravdavam državu zašto se opredelila na ovakav način raspodele subvencija ali da kad se već opredelila za takav sistem, razumem zašto su odabrane takve administrativne prepreke. Nepravedno jeste ali to im je oproban način da se mala sredstva nekako raspodele.