Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

u kojoj banci registrovano poljoprivredno gazdinstvo može podići keš kredit?i kako?

Ja sam do sada bio hobi poljoprivrednik, a ako registrujem na proleće gazdinstvo na ženino ime, prelazimo u profesionalce. Sve jedno na kojoj strani da se nađem, moje mišljenje po ovom pitanju se neće menjati.
Razumem potrebu vlade da napravi razliku izmedju onih koji žive isključivo od poljoprivrede i onih koji su u kakvom-takvom radnom odnosu ili penziji + poljoprivreda, ali ipak smatram da je nepravedno da se i onima koji ne uplaćuju PIO, a imaju registrovana gazdinstva i zaista se bave poljoprivredom ne da makar neka paušalna pomoć.
Nisu tzv. hobi poljoprivrednici tu iz zle namere da bi otimali hleb profesionalcima. Jasno je da se niko tako mukotrpnim i rizičnim poslom ne bavi iz zabave već iz nužde.
Mnogi zaposleni sa svojim platama teško sastavljaju kraj sa krajem, pa čuvaju svoju dedovinu i drže se poljoprivrede kao eventualne rezervne varijante ako izgube posao što se ovde kod nas itekako dešava.
U mnogim našim selima, čak i van marginalnih područja ima verovali ili ne porodica koje žive isključivo od poljoprivrede, a imaju taman toliko zemlje da im se ne isplati da uplaćuju jednom članu PIO, nego uplate samo zdravstveno za ne daj Bože.
Ne razumem kako to našoj i onako nestabilnoj i siromašnoj državi ide u prilog da sa jedne strane destimuliše siromašan svet koji želi pošteno da privređuje dok sa druge strane prećutno podržava sitne lopove čija smo meta u glavnom mi seljaci, pa makar bili profi ili tzv. hobi.
Za državu bi bilo rentabilnije da da malo finansijske potpore i onom najsiromašnijem seljaku jer ako ga ovaj neravnopravan položaj dovede do prosjačkog štapa, skuplje će ih izaći da mu posle daju socijalnu pomoć i obrok u narodnoj kuhinji. Isto tako bi rentabilnije bilo hraniti lopova u zatvoru + društveno koristan rad nego ga hraniti u narodnoj kuhinji dok on lepo sa slobode operiše po našim dvorištima i njivama.

Subvenciju ne treba dati svima. Treba je dati samo ljudima koi zbog toga žive, ljudi koi su profesionalno orjentisani po tom pitanju, a ti ljudi su ministri dragini, ministri, ministri i samo ministri nikom više, svi ostali su amateri.

Pa netreba da daju svima koliko je njih ranije registrovano sto se kao bave poljoprivredom na vikend a u gradu vuku plate iz drzavnih firmi i kad dobiju subvencije trose na letovanja,zimovanja,potrosnju...Cak i onima netreba davati sto rade velike posede preko 200 hektara jer su u sistemu pdv i kroz pdv im se vraca novac!Znaci subvencija u nasoj drzavi sluzi prvenstveno kao pomoc manjim i srednjim gazdinstvima i svako ko ima maksimum zemlje ima racuna da se registruje jer ce mu bar staz ici a kod nas ima dosta slucajeva koji rade od 30-50 jutara i nisu registrovani isti slucaj i kod stocara drze 15-20 krava i nije skoro niko registrovan a kad ih pitam sto se neregistruju a nije to nista koliko ti drzava da jos vise ti oduzme bolje mi je da utovim 2 bika i prodam isto mi se vata!Jbt. koje je to razmisljanje a zive na selu i zive od toga.

steva 1984 je napisao(la):
Pa netreba da daju svima koliko je njih ranije registrovano sto se kao bave poljoprivredom na vikend a u gradu vuku plate iz drzavnih firmi i kad dobiju subvencije trose na letovanja,zimovanja,potrosnju...Cak i onima netreba davati sto rade velike posede preko 200 hektara jer su u sistemu pdv i kroz pdv im se vraca novac!Znaci subvencija u nasoj drzavi sluzi prvenstveno kao pomoc manjim i srednjim gazdinstvima i svako ko ima maksimum zemlje ima racuna da se registruje jer ce mu bar staz ici a kod nas ima dosta slucajeva koji rade od 30-50 jutara i nisu registrovani isti slucaj i kod stocara drze 15-20 krava i nije skoro niko registrovan a kad ih pitam sto se neregistruju a nije to nista koliko ti drzava da jos vise ti oduzme bolje mi je da utovim 2 bika i prodam isto mi se vata!Jbt. koje je to razmisljanje a zive na selu i zive od toga.
Da se i nas dvoje slozimo u necemu :ppozdrav:

subvencije treba dati svima koji imaju zemlju,i onom sto ima 1ha i onom sto ima 15ha i onom sto ima 100ha!i u ovo danasnje vreme svima dobro dodje tih bednih 14000din!a te price za more i zimovanje ne piju vodu jer da dobijes te subvencije moras imati racune,a da imas racune moras da kupis djubrivo,gorivo i seme,a da bi kupio moras imati pare pre subvencija sto znaci da ti ljudi vec imaju te pare!ko bude cekao na subvecije da ode na more slabo ce se provesti!ko ima dobru platu od 50,60,70 hiljada u drzavnoj firmi nece sigurno ici na vikend da kopa kuruze ili da se drnda na traktoru.....
a to ko hoce da se registruje a ko nece nije nase da sudimo,svako ima neku svoju racunicu i radi kako hoce!zbog staza niko se nije registrovao vec zbog subvencija!

Stevo ja dok sam dobijao subvencije sve sam spisko na zimovanje i letovanje jer vodim veliku ekipu,5,6 krava,kojeg bika,po koje svinjče jer nemam kome da ih ostavim e sad zadnje 2 godine ja osto bez zimovanja i letovanja :haha: :haha:
A oni što imaju 200 ha su dobili subvencije a poljoprivredni penzioneri šipak-da li tako treba jer se lako postaje profi(čim platiš PIO).Šta je to za njih,daće 40-50000 i dobije 200 puta po 14000,
Subvencije treba dati svima jer subvencije dobija zemlja a ne pojedinac ali se slažem da treba limitirati do koliko ha, kao što je bilo u početku dodela subvencija.
Slažem se sa Mladenom :ppozdrav:

Ne slazemse , Prvo zauzimas 2 radna mesta , na jedno radno mesto neplacas penziono (indirektno smanjujes penzionerima penziju) nataj nacin nisu zasticeni ratari od zloupotrebe subvencija (napustili ljudi sela , zemlju dali u arendu i uzimaju jos i subvencije , i sa njima idu na more i zimovanja a ti rani i muzi) Racuni nisu problem to se da lako kupiti svuda za dva ::vino:: ::vino:: .
Podelu na hobi i profi sam cuo samo na ovom forumu i smesno mi je ::namigivanje::

Ja mislim treba da daju samo na njive u vlasništvu i za državni zakup.Za zakup privatno NE.Normalno i PIO bi trebali da koriguju,ne da plaća isto i gazda od 1 ha i onaj od 100 ha isto.A ja ako hoću na letovanje,ili na auto da skucam novce,ja ću svakako potrošiti te novce što sam mislio.Nije niko ugrizo u te novce jesu od subvencije ili od nečeg drugog prihoda mojih.

a sto bi smanjivao penzije ljudima ako nisam u PIO,nema logike?!ti mislis da bi vlast povecala penzije ako bi vise ljudi bilo u PIO sistemu? :haha:
kakva zloupotreba subvencije?pa cim je uvedena subvencija cena arende je otisla gore tako da ti je isto,140 evra bez subvencije a 200 evra sa subvencijom(cene u nasem ataru)!isto ti dodje....

Eto vidiš isto ti je,a meni nije isto da trčkaram još plus sa njegovim papirima i računima,i da pravim ugovore sa svima i da overavam ugovore i da popunjavam formulare još plus.A ja kad dođem kod njih to da mi potpišu:'A šta vi to dobijate SUBVENCIJU?,mogli bi mi dati pola od toga.I normalno najvažnija stvar umalo da zaboravim ja već uložio ranog proleća ::novac::,i u moju,i u njegovu zemlju.A oni kući gledaju Farmu i Grand show.I samo mi dižu arendu dižu,dižu,dižu...i zajedno stim i moje živce.A ja sam to stavio sve podnebo,ne oni.

to si u pravu!najvaznije je dogovoriti se cim uzimas zemlju,prve godine,naci neku normalnu cenu,dogovoriti se kome i koliko ide od subvencija!svako ima svoju racunicu koliko mu se isplati da plati arendu i preko toga ne ide!

Po meni samo su napravili pometnju tim subvencijama.Na svu zemlju koju radimo u zakup uzimamo subvencije sem jedne parcele gde delimo sa vlasnikom pola-pola a nastojim da uzmem državne zemlje mesto te pa da ga otkačim da radi sam pa da vidi kako je sve bajno.Po meni subvencije bi trebalo dati svima koji zemlju rade.

Tako je Matiću,treba te otkačiti što hoće pola-pola,al svi da radimo tako,pa će se iskristaliti jednom ko kosi a ko vodu nosi.Nisi napisao ti što ti ne traže pola,od koliko arende ::novac::,ti ne traže,jel pazi nije svejedno.Dam im 250 evra pa mi ne traži,onda sam dao već u startu pola.A što se tiče zloupotrebe subvencije,kad ti traže pola ti daješ onom ko ne radi zemlju.Onda mi je svejedno gde sam potrošio lovu od subvencije:na more,na skijanje,na auto ili dao zakupodavcu.

U pravu si nisam napisao.Za arendu dajem 700kg pšenice po k.j odmah posle žetve pa koja je tadašnja cena toliko je.

ljakse je napisao(la):
Ja mislim treba da daju samo na njive u vlasništvu i za državni zakup.Za zakup privatno NE.Normalno i PIO bi trebali da koriguju,ne da plaća isto i gazda od 1 ha i onaj od 100 ha isto.A ja ako hoću na letovanje,ili na auto da skucam novce,ja ću svakako potrošiti te novce što sam mislio.Nije niko ugrizo u te novce jesu od subvencije ili od nečeg drugog prihoda mojih.
Priujatelju o čemu pričaš??
Ako daju zemlju samo za parcelu onda je 95 % paora u gubutku ,jr sigurno ko god radi malo ozbiljnije sigurno ima zemlje u zakup.
Zar treba onaj koji ti da zemlju još i subvenciju da podigne i gleda "farmu" ?
A ti ulaži a vlasnik da se sladi! Subvencija isključivo pripad onom ko radiu zemlju samo problem nastaje što vlasnici halapljivo nastoje da dođu do što veće arende.Ni država ni niko nema mehanizam da tome stane na put jednostavno ako ja ne dam deo subvencije vlasniku dođe Žika,Pera,Mika i ponudi pola i ja izgubim zemlju.
Ti sa svojim novcem od subvencije možeš i na mars to nikoga ne interesuje(tvoja lična stvar)

stiv je napisao(la):
Subvencije treba ukinuti :zli: onda će sve doći na svoje mesto ::lose::
Koliko god suludo zvuci slazem se da je to jedno od resenja.Sredstva treba direktno, npr podneses zahtev i odobri ti se vrednost semena za xxxxdin po hektaru.Usmeravati na pojeftinjenje proizvodnje tipa seme, djubre, mehanizacija,komesacija,"plavi" dizel...Neko je spominjao pare od subvencija i letovanje,nazalost to je veoma cesta praksa i danas kad dobijaju samo profi

O tome pričam Talianu,da se već i šuška nešto na tu moju varijantu već od prošle godine.
Post je spojen: [time]1294672857[/time]

Nazad
Vrh