S
Sumadinac-Gruzanin
Guest
U mom kraju koliko plae kukuruzovinu gorele i sume i vatrogasci su intervenisali da ne uhvati kuce.Mom stricu izgorela suma zbog paljenja kukuruzovine. Neko je bio toliko pametan da upali i ode.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Lako je velikim i mocnim zemljoradnicima da se prave pametni i izmisljaju toplu vodu kako se moze zemljiste urediti bez paljenja kukuruzovine. Sta na sve to da kazu sitni poljoprivrednici kojih je mnogo u ovoj nesrecnoj drzavi i koji nemaju sa cim to zemljiste da urede, a pritom nisu ni u mogucnosti da plate da im se njiva uredi vec moraju da se snalaze kako znaju i umeju.
Ja sam sitan poljoprivrednik, da sitniji ne može biti i ne plaćam da mi tarupaju i oru uslužno nego sve uradim traktorom od 31 ks bez spaljivanja. Paljenje je agrotehnička mera za cicije lenčuge. Prava šteta što se niko još nije setio da izmisli tarup, tanjiraču i gvozden plug, pa da se sitni paori siroti ne muče više da zaoru masu na drvenu ralicu. Ja suncokretište tarupam, tulajište tanjiram odmah za beračem kako ne bi mogao niko da ga zapali i da posle lakše zaoravam, a slamu ako ne baliram, onda razbacujem traktorskim razbacivačem slame koji košta manje od 200 evra nov i obavezno plitko orem strnjiku.
Krčenje šuma spaljivanjem koje su navodno činili Stari Sloveni je divljačka metoda kojom ne treba da se ponosimo, ali ni stidimo. To je možda za ono vreme i priličilo našim precima, ali danas bi bilo korisnije pošumljavati jer ima šta da se jede(25% ili 1/4 proizvedene hrane završi u kantama za smeće), ali bojim se da jednog dana neće biti više šta da se diše. Uvešće se uskoro i zakon da će svako ko poseduje poljoprivredno zemljište morati na svakih devet hektara oranice da ima jedan hektar šume. Naša država je potpisala Kjoto sporazum.
Američki Indijanci nisu spaljivali. Oni su baš na protiv imali kult obožavanja Majke Zemlje i uzimali samo koliko im treba, pa su imali šta da jedu i vekovima su živeli u skladu sa prirodom dok ih nisu pohlepni i bezobzirni Evropljani istrebili i pozatvarali u rezervate.
Ko zlo čini Zemlji Veliki Duh ga mrzi i osveta će ga stići.
To je kod nas nemoguce izvesti da se tanjira kroz jacu perusu i to traktorom od 30ks i nosenom tanjiracom od 20 diskova, za nasu zemlju je o tom smesno i misliti a kamo li pricati. Kod vas je onda pesak neki jer kod nas vucene tanjirace od blizu 2t iz treceg puta tek nesto malo urade kad udju u kukuruzovinu. Tako da o tome uopste necu da diskutujem vise.
Sto se tice onog zakona o sumama iskreno se nadam i jedva cekam jer mi je zao sto u nasem kraju nema vise posumljenog prostora,ali cisto sumnjam u tu realizaciju
ja ne palim al mi drugi upale