Claas

Evo da pokušam da vam objasnim rad jednog i drugog sistema.
Varijatorski pogon je pogon kombajna preko varijatora kojim se menja brzina kretanja kombajna jer je broj obrtaja motora konstantan.Klinasto remenje ide od izlazne remenice motora do varijatora i od varijatora do ulaznog vratila menjača.To je svima poznato.Najveći nedostaci ovog sistema je što se remenje u zavisnosti od kvaliteta brže ili sporije troši, zbog ne odžavanja samog remenja, zbog lošeg montiranja ..... . Na kvalitet se utiče tako što se kupuje kvalitetniji remen, a to znači i skuplji. Potrebno je remen tretirati sprejom za remenje kako bi se povećalo trenje izmedju remena i remenice (da se smnji proklizavanje, a sa tim i pregrevanje remenja).Za svaki kombajn postoji način montiranja remena ali ljudi traže brži način i time oštećuju remenje.
Postoje i neka tehnička rešenja koje ljudi "isključe", a tu mislim na ventil kod Claas kombajna koji kada se pritisne pedala spojnice (kvačila) tog momenta vrati varijatorski prenos na najmanju brzinu.E, taj ventil ljudi obično mehanički isključe i nakon puštanja pedale spojnice nastavlja istom brzinom.To je samo prividno jer prvo remen zbog opterećenja proklizi i tek onda dostiže zadatu brzinu.Pljosnati remen se podmazuje posebnim sprejom tzv. sprej za ekstramultus remenje.
Što se tiče hidrostatskog pogona on je novijeg datuma i bolji je jer se brzina kontinualno menja od 0 do 20-25 km/h.
Za njegovu upotrebu na kombajne se postavljaju nešto jači motori neko kod varijatorskog prenosa.
Sastoji se od klipno aksijalne pumpe i klipno aksijalnom hidromotora.Znači za pogon ovog sistema koristi se ulje kao fluid pod velikim pritiskom. Teorijski pritisak je negde oko 420 bara.
Stariji sistemi su imali jednu pumpu i na svakom bočnom reduktoru po jedan hidromotor (Deutz-Fahr M1620 H), a kod novijih sistema se hidromotor ubacuje na menjač.Menjač uglavnom ima 3 stepena prenosa, prva dva stepena su radna, a treći je transportni prenos. I tu ima kod novijih verzija da kombajn ograničen broj obrtaja motora koji je niži od radnog broja obrtaja i zato ne može da se koristi u radu.
Sa hidromotorom se ne koči naglo jer su posledice jako skupe.Može da se polako usporava,a nikako naglo ili da se menja pravac kretanja pre zautavljanja kombajna.
Remont se radi i kod nas, a proverava se radni pritisak nikako kretanjem u trećoj i slični "majstorski" načini provere.
Još nešto je karakteristično za hidrostatski pogon, a to je da po parceli se mora stalno kretati sa maksimalnim brojem obrtaja motora jer u protivnom ako se smanji broj obrtaja motora pada pritisak ulja i dolazi do njegovog pregrevanja.
I na kraju i jedan i drugi sistem je dobar ako se pravilno održava.Znači kontrolisati remenje na varijatorskom pogonu rastojanje i izgled varijatorskih remenica (ne sme da se dodiruju remenice kada su jedna blizu druge već rastojanje mora da bude min 5mm) uredno podmazivanje remenja ..... . Kod hidrostatskog pogona na 500 radnih sati zameniti filter na hidrauličnoj pumpi a na 1000 sati zameniti ulje u hidropogonu (voditi računa prilikom zamene da sistem ne ostane suv), proveravati čistoću hladnjaka ulja, proveravati stanje creva pogotovo onih debelih jer kroz njih ide visok pritisak ulja.
Nadam se da sam malo pojasnio, a ako nije dovoljno vi napišite pa ćemo detaljnije objasniti. :ppozdrav:

Sa ovim objasnjenjem ste me potuno ubedili da se manem ugradnje hidro pogona , jer kombajn mi je sa variatorskim pogonom i razmisljao sa o prepravci vec sam i nasao sve potrebono ,motore ,pumpu komandu i rezervoar za oko 1000 eura ali posle ovog nepadami ni na kraj pameti to uciniti i mogu vam reci samo jedno veliko HVALA . :ppozdrav: :ppozdrav:

mihalyocska je napisao(la):
Sa ovim objasnjenjem ste me potuno ubedili da se manem ugradnje hidro pogona , jer kombajn mi je sa variatorskim pogonom i razmisljao sa o prepravci vec sam i nasao sve potrebono ,motore ,pumpu komandu i rezervoar za oko 1000 eura ali posle ovog nepadami ni na kraj pameti to uciniti i mogu vam reci samo jedno veliko HVALA . :ppozdrav: :ppozdrav:
ako kupim hidro pogon javim ti se za rezervne delove :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1300454320[/time]

Mene zanima sprej za podmazivanje varijatorskog kaisa.Oko 400 radnih sati je kod mene radio kombajn a ja nisam sprej koristio vec sam samo podmazivao mazalice na varijatoru.Gde moze da se nabavi taj sprej u Novom Sadu?

meni nije jasno zasto su na varijatorskim kombajnima motori od 170-180 ks a na hidro 150-160 a panonstib je malopre izneo da za hidro treba jaci motor,a sve kombajne sto sam do sad gledao je obrnuto :sta: :sta:...

Evo ovde ću izneti podatke za kombajne Claas jer tako glasi i tema
4t93t5.jpg
155ozlv.jpg

Na slikama sam obeležio snage i tip pogona pa vi sami zaključite, a kombajni su iste marke i veličine.
Već u startu kod hidrostatske transmisije koeficijent korisnog dejstva se kreće nešto više od 0,86 jer se javljaju gubici na zagrevanje fluida zbog izvršenja rada i trenja izmedju fluida i cevi, skuplji je za odtžavanje jer zahteva zamenu ulja i filtera koji nije ni malo jeftin, ali je ova transmisija kako sam napisao bolja jer se brzina kontinualno menja od 0 do 20-25 km/h
Kod varijatorske se nakon remonta varijatora mora voditi računa o vraćanju varijatora na tačno mesto i voditi računa o usmerenosti remenica.Za ovo uglavnom koristim laser jer je on najprecizniji uredjaj da dovede varijatore u "liniju".
E, sada o ostalim pitanjima mogu samo na PP jer bi mi neko zamerio na reklamiranju, a to ne bih želeo bar dok sam na mestu urednika.
Postoje merna mesta na kombajnima gde se meri pritisak.Normalno meri se na licu mesta, potreban je jedino manometar od 600 bar-a i odgovarajuće crevo.
Gospodo dobar čak odličan je i jedan i drugi način pogona samo ga treba pravilno održavati i sve će da traje. :ppozdrav:

Zahvaljujemo na trudu i slikama :)
Post je spojen: [time]петак, 18. март 2011. 10:51:44 CDT[/time]

http://www.mojauto.rs/polovni-auto/683796

igordulic je napisao(la):
meni nije jasno zasto su na varijatorskim kombajnima motori od 170-180 ks a na hidro 150-160 a panonstib je malopre izneo da za hidro treba jaci motor,a sve kombajne sto sam do sad gledao je obrnuto :sta: :sta:...
Mnogo se muti sa papirima sa tim dominatorima od godista i motora vec je pricano par strana unazad pa ispada da je varijatorski jaci kao motor ali nije obrnuto je ima svasta koristi malo konedata sajt i imas i ovde korisnih saveta ako nije tako onda vlasnik laze koji prodaje cisto da izvuce sto veci novac.

Post je spojen: [time]1300473523[/time]

@ panonstib
Imam samo jos jedno pitanje koje mi nije bas najjasnije

Kada sa kombajnom u radu idem pun varijator i kada stisnem kvacilo, meni se varijator vrati otprilike receno kao na pola brzine varijatora mozda i manje ne secam se tacno

Pa me zanima da li je to dobro tj.da li treba varijator da se vrati na manje kada stisnem i pustim kvacilo nazad....? :cao: :cao:

@SaleCar

panonstib je napisao(la):
Postoje i neka tehnička rešenja koje ljudi "isključe", a tu mislim na ventil kod Claas kombajna koji kada se pritisne pedala spojnice (kvačila) tog momenta vrati varijatorski prenos na najmanju brzinu.E, taj ventil ljudi obično mehanički isključe i nakon puštanja pedale spojnice nastavlja istom brzinom.To je samo prividno jer prvo remen zbog opterećenja proklizi i tek onda dostiže zadatu brzinu.

To tako treba da bude,to je normalno,baš zbog toga da se čuvaju kajiševi od habanja.Jel najviše stradaju kajiševi kod kretanja kombajna na velikim obrtajima.Pritiskom na kvačilo vrati ti se varijator vožnje na minimum,to je tako i kod kombajna Zmaj 161,162. :ppozdrav:

@igordulic

Taj sto prodaje taj kombajn je opasan igrac :nono: :nono: bio je prvo on kod mene kuci, da mi donese neke slike, i doneo slike D 85 farbane cetkom :haha: :haha: :haha: to je hteo da mi proda, a on je radio sa njim nekih 5-6god, mislim da ga i sada ima, samo ga pitaj ako ga budes zvao da li ima mozda neki D85 za prodaju :haha: :haha: :haha: pa sam mu rekao da meni treba nesto mladje i bolje i rekao mi je da ce naci, zatim je kroz par dana bio vasar u debeljaci i ja otisao tamo i svratio kod njega jer mi je javio da mi je nasao nesto ekstra dominator 86 sa 1000rh za 19000e ali opet na slikama, inace zove se Geza vozi starog crnog mercdesa, i trazi pare unapred pa ti onda doteriva kombajn ::lose::

Mene je hteo da vozi u madjarsku na neki plac kombajna da vidim taj D 86 sa 1000rh, ali da mu taj put platim 500e kod mene ujutru na kapiji, pre nego sto krenemo :bravo: :bravo:
I tada sam ga otkacio za sva vremena posto je veliki mutivoda ::lose:: ::lose:: ::lose:: :zli:

citaj par stranica unazad za ovog lika sto prodaje budi-te oprezni oko kupovine sa njim :nono:

Petru je napisao(la):

citaj par stranica unazad za ovog lika sto prodaje budi-te oprezni oko kupovine sa njim :nono:
Ja sam mu to naglasio i u prethodnom postu, jer sam ja hteo da saradjujem sa njim, ali nije bilo moguca saradnja ::lose:: ::lose:: ::lose:: bolje ga je izbegavati ko nema viska para :nono: :nono: :nono:

Evo danas poćeo da ću vadit bubanj van pa imamo malih problema jedna remenica se svukla a druga nemogu mrdnit niti kajlu, a ni remenicu :udri:
Ovako smo poćeli usredini između 2 remenice je opruga da sam samo odvrnio šarafe mogla me ubit pa sam osmislio navojne šipke koje lagano raspuštam i ona samo klizi .. :D
30msgo6.jpg

I prva skinuta .. !
1yq0g.jpg

A ova neće i neče .. !
33w0ad1.jpg

Nazad
Vrh