Claas

paorpaor pogledaj orginal lezaj koji je stavio claas pa onda reci dali su nebuloze ,zna se tacno gde ide koji lezaj sa kakvom zastitom,a ja stavljam isto kvalitatne lezajeve gde su veliki obrtaji i opterecenja a lose stavljam na mesta gde ce isto skupi i jeftini da traju zbog prasine koja udje u njih.

galki je napisao(la):
paorpaor pogledaj orginal lezaj koji je stavio claas pa onda reci dali su nebuloze ,zna se tacno gde ide koji lezaj sa kakvom zastitom,a ja stavljam isto kvalitatne lezajeve gde su veliki obrtaji i opterecenja a lose stavljam na mesta gde ce isto skupi i jeftini da traju zbog prasine koja udje u njih.
Priznajem, u pravu si ::sramota::

izvini Galki al lupas ko maksim po diviziji,jel hoces da kazes da fag lezaj i slicni njemu u kvalietu nevaljaju i da ce jednako dugo trajati kao i KG WBF i slicni.....evo da ti ja nesto kazem,imam zmaja a imam i klasa,na zmaju redovno svake godine menjam na elevatorima povratne i ovrsene mase lezaje jer pocrkavaju od prasine,bilo to metalna ili plasticna zastita pokida se zastita prasina udje i ostane suv crkne itd.....pre cetiri godine sam sa klasa poskidao neke lezaje 206 koji su ispravni al sam stavio nove a te iste stavio na zmaja bas iz tog razloga da probam dal on moze da izdrzi na zmaju tu gde ostali crkavaju pa nekad i taj novi u pola sezone se otvori i prasina ga ubije,od kako sam stavio na zmaja polovan lezaj sa klasa posle 4 godine je jos uvek u istom stanju kao kad sam ga i namontirao,tako da prica o jeftinijem i skupljem jer traju isto pada u vodu,ako je tebi licno taj lezaj skup(ina,timken i sl.) to je nesto drugo a da ce trajati isto gresis,kod mene na zmaja polako uvodim sve INA,uvek je skuplje jeftinije bilo.....

Gospodo,
da malo pojasnimo neke stvari i da završimo sa temom koje i kakve ležajeve Claas ugradjuje.Claas ugradjuje samo kvalitetne ležajeve i to NWG ili INA.Razlikuju se samo po unutrašnjem zazoru ležaja, po vrsti i po dimenzijama.Čak na pojedinim serijama kombajna dolazi do promene dimenzija ležaja kada se utvrdi da ta nosivost ležaja ne odgovara ugradjuju se jači.O tome da Claas ugradjuje lošije ležajeve na neka mesta nema govora.I nema tagvog mesta koje nije u prašini na kombajnu.O tome koji ležajevi najviše stradaju je već može da se vodi polemika.Nakon dužeg vremena rada na kombajnima i ispitivanja stanja na istim došao sam do zaključka da su to ležajevi na ventilatoru i ležajevi na elevatorima ovršene i povratne mase.Na ventilatoru otkazuje zato što se ugrađuje otvoreni dvoredni kuglični samoudesivi ležaj na kojem propadne zaštita (filc) dok ležajevi na elevatorima propadaju zbog povećanih vibracija koje potiču od lanca i velikih aksijalnih opterećenja koje trpe ovi ležajevi.
Neko je spomenuo u ovoj temi da kvalitetni ležajevi ne zardjaju na osovini ni posle pet godina.Sam ležaj neće zardjati ako se koristi Corrotect ležajevi od INA proizvodjača, ali će si i oni "zavariti" za osovinu posle izvesnog vremena korišćenja.To se dešava zbog toga što ležaj koji se najčešće koristi na kombajnu, a to je 11206, GRAE 30,YET 206, UY 206 .... odnosno upeti ležajevi, naleže sa povećanom tolerancijom na osovinu i usled vremenskih prilika vibracija, zagrevanja usled trenja, rada u otežanim uslovima... dolazi do hemijske reakcije koja se naziva freting i bukvalno izgleda kao da se ležaj zavario za osovinu.Ovo može da se izbegne ako bi se svaka očišćena osovina premazala specijalnom masti takozvanom antifreting mast.Medjutim ta mast je izuzetno skupa i ja se još nisam sreo sa nekim ko bi kupio tu mast.
Molio bih vas sve koji dalje učestvuju u ovoj diskusiji da obrate pažnju na izražavanje jer svako ima prava na svoje mišljenje pa iako možda nije u pravu treba to poštovati. Hvala!!! (ps)

danger je napisao(la):
izvini Galki al lupas ko maksim po diviziji,jel hoces da kazes da fag lezaj i slicni njemu u kvalietu nevaljaju i da ce jednako dugo trajati kao i KG WBF i slicni.....evo da ti ja nesto kazem,imam zmaja a imam i klasa,na zmaju redovno svake godine menjam na elevatorima povratne i ovrsene mase lezaje jer pocrkavaju od prasine,bilo to metalna ili plasticna zastita pokida se zastita prasina udje i ostane suv crkne itd.....pre cetiri godine sam sa klasa poskidao neke lezaje 206 koji su ispravni al sam stavio nove a te iste stavio na zmaja bas iz tog razloga da probam dal on moze da izdrzi na zmaju tu gde ostali crkavaju pa nekad i taj novi u pola sezone se otvori i prasina ga ubije,od kako sam stavio na zmaja polovan lezaj sa klasa posle 4 godine je jos uvek u istom stanju kao kad sam ga i namontirao,tako da prica o jeftinijem i skupljem jer traju isto pada u vodu,ako je tebi licno taj lezaj skup(ina,timken i sl.) to je nesto drugo a da ce trajati isto gresis,kod mene na zmaja polako uvodim sve INA,uvek je skuplje jeftinije bilo.....
pa ja ti bas i o tome pricam jer ina i timken imaju tu zastitu kako da je nazovem za teske uslove rada a skf ,fag i slicni njemu imaju samo 2RS ili ZZ sto nije dovoljno da zastiti od prasine

Gospodo,
vidim da nema kraja ovoj temi.Pa dobro da nastavimo onda.
I SKF proizvodi i prodaje takve ležajeve jedino što kod nas uvoznici uvoze takve ležajeve za industrijske sisteme gde nisu takvi uslovi, a to morate priznati i složiti se, kao uslovi u kojima radi kombajn.Zato SKF proizvodi ove ležajeve samo za poljoprivredu.
Što se tiče FAG on od pre par godine više ne proizvodi ove vrste ležajeva odnosno od onog dana kada je kupljen od strane firme INA koja je obustavila proizvodnju ovih ležajeva u FAG-u.
Inače i INA i SKF ove ležajeve proizvode u Slovačkoj.
Inače ovaj tip ležajeva se proizvodi i kao 2RS i 2ZZ, a uglavnom se svi proizvode u C3 varijanti, što znači da imaju povećani unutrašnji zazor ležaja u odnosu na dozvoljeni, odnosno kako bi vam trgovci rekli za povećane temperature! :ppozdrav:

Evo da kažem samo sam napiso koje sam ležajeve uzeo nisam htio neku svađu zapoćet .. :cao:
Jucer sam letve nabavio neke su claasove neke su od DF-A iz komada .. pa cu stavljat jednu claasovu jednu df .. :D
mj9vsk.jpg

danger je u pravu ,isto sam na klasu neke mijenjao i isti su brzo i crkli a oni sto su original ti traju i traju :bravo: :cao:

ratarhr je napisao(la):
Evo da kažem samo sam napiso koje sam ležajeve uzeo nisam htio neku svađu zapoćet .. :cao:
Jucer sam letve nabavio neke su claasove neke su od DF-A iz komada .. pa cu stavljat jednu claasovu jednu df .. :D
mj9vsk.jpg

Druze zar ces te krive stavljati....?

SaleCar je napisao(la):
ratarhr je napisao(la):
mj9vsk.jpg
Druze zar ces te krive stavljati....?
Ma, ne ova mala letva što je savijena je od mog kombajna ali sam ih ispravio velikim ćekičem ali dosta sam lupo i uspio sam 7 mojih sam ispravio skoro su sada ko nove .. i imam 7 ovih od DF ali njih moram skraćivat i rupe bušit i onda mi još 3 fale .. :cao:
A i ove od DF su bile malo uvrnite pa sam i njih sredio .. :ppozdrav:

markanNo1 je napisao(la):
pa sta si to kosio pa ih tako pomota :sta:
Ja s nji mnisam kosio još ništa tek sam ga kupio ali mislim da su letve stare i to dosta a godišnje je vršio dosta cak i do 200kj što mi je malo puno za njega ali tako mi rođak kaže .. :ppozdrav:

Imao bi jednu molbu , da ko ima neki sematski prikaz prenosa , promera remenica , broja obrtaja i to od dominatora 80 , 85 , 86 moze jos i 100 bilo koji samo radi usporedivanja me interesuje . Bio bi jako zahvalan jer na netu kopam vec nedeljama bez uspeha.Evo na ovako nesto sam mislio ,HVALA UNAPRED :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
156txee.jpg

Naručio sam gume za levator povratne mase i zrna uzeo sam debele od 5 platana 1€ komad neznam dal je puno meni se cini da nije .. tako da ćekam to da mogu poćet radit .. :ppozdrav:

ratarhr je napisao(la):
Naručio sam gume za levator povratne mase i zrna uzeo sam debele od 5 platana 1€ komad neznam dal je puno meni se cini da nije .. tako da ćekam to da mogu poćet radit .. :ppozdrav:
ja sam u rumi placao 45 din komad

Nazad
Vrh