Claas

Gdje si namontirao ampulu?
Nisam ju montirao, držim u kabini za ne daj Bože, pa samo ubaciti.

Inače na kombajnu nosim S6 i S9, kući imamo još i S30 i S50 i jedan S6, nemam gdje na kombajn da nabudžim ovaj jedan veliki, a rado bih stavio

U razgovoru sa jednim vatrogascem mi reče da Co2 nije dobar za gašenje mašina, jer jako hladi i okali materijal

Em nisam u temi, em nemam claas već zmaj, al isto nosim tri aparata, ni ne znam šta je po zakonu, više za sebe, i svaki traktor ima po jedan s1, bilo bi poželjno veći, al mi glomazno

Preporuka im je da se stariji kombajni od 8 godina ne osiguravaju, obično ide 0,6% u vrednosti novog, posle je manje...

Što se tiče aparata koji se mogu kupiti kod nas u 90% slučajeva su kineski dok distributeri lijepe natpise po želji. Nisu izrađeni kvalitetno kao oni stari (prije svega mislim na ventil), ali svaki će izdržati radni vijek od 20 godina i nedaj Bože potrebe završiti posao ako se koristi pravilno i na vrijeme.

Ukoliko su u pitanju stariji aparati bilo bi poželjno da se izvrši servis u vatrogasnom društvu, ali ne samo da bace pogled i ako je kazaljka u zelenom da udare pečat. Ispucati aparat, prosijati prah i ponovo napuniti potrebnu količinu praha i gasa.

Od cega su se upalili?
Zmaj je produvao i natalozilo se ulje i prasina kod grane.
Na Claasu je mis progrizao izolaciju iza kabine do motora i onda je taj sundjer ventilator bacio na izduvnu granu,koja se uzarila i pala na prasinu od suncokreta i ventilator kako jako duva pod punim gasom,razneo na vise mesta. I kad sam okretao na uvratini,osetim miris pečenih semenki( nekad je prednost kad nemas klimu,otvorena su vrata pa mozes da osetis mirise). Kad izasao iz kabine,ta prasina se upalila na vise mesta,i onda sam uzeo aparat i ugasio sve,apsolutno nikakve stete nije bilo,ali sam taj dan prestao sa radom,otisao kuci,pocupao tu izolaciju i detaljno oprao kombajn.

Ne bih da pametujem jer znam gde sve na kombajnu moze da se zavuce prasina, al prevencija je kljucna. Izduvavanje kad god postoji prilika. Obavezno se mora izduvati kad se zavrsi dan, a i pre jutarnje inspekcije praktikujem malo dodatno da izdivam. Na kraju sezone necu ni da pricam sta sve treba raditi.
Jos jedan vrlo bitan faktor su hirdaulicna creva koja su u blizini motora. Ako su losa znaju da prskaju po izduvnoj grani i eto potencijalnog jesra.
Losi lezajevi takodje mogu da varnice, bace varnicu na slamu.
Kombajn je i jed i med. (citat jednog iz naseg sela) 😉

Kako taj "Mabo" podnosi vibracije? Gde misliš da montiraš to u kombajnu?
Ne znam kako bi podnijela vibracije, radi se o relativno tankom staklu i metalnim nosačima, a i visoke su temperature kod motora može i da se aktivira, zbog toga držim u kabini, pa ako ne daj Bože zatreba samo ubacim.
Nije skupa, a djeluje kao vrlo korisna stvarčica

Nazad
Vrh