Claas

Nisam o ovome mislio pisati ali moram .Slucaj je zanimljiv zato sto covek koji radi usluge placa zadruznom kombajneru i majstorima da kombajn ne funkcionise te on vise uradi.

nema tu pravila.....sve su to , mislim i na kombajne i na taktore....., velike, jake masine, rade na velikom broju obrtaja....ali ima jos da se radi na njima...brzo se tehnika osavremenila a mislim da to nije donro, ima tu jos da se radi....ima tu dosta stvari koje treba da se dorade i promene a dabi se videlo sta treba da se menja treba da prodje vremena da bi se to otkrilo, a dok se to bude otkrivalo bice nezadovoljnih kupaca da se nerviraju jer se na njihomim masinama manifestuju ti nedostatci i bice nas sabana da o tome komentarisemo....

zezam se ali mislim da sam u pravu kad kazem da na mnogim stvarima tu jos ima da se radi.........a i zamisli kad se masina nebi kvarila.....pa ja bi onda izgubio posao... :haha: :haha: :haha:

uf Kiraj al si ga reko......ako je tako onda treba i kombajnera i ovog sto ga placa da snjaka kombaj streljati,ako je dotle doslo a jeste...e kakav smo ti mi narod boze dragi...... :udri: :zli: :udri:

Pošto vidim da ste svi prilično potkovani, interesuje me vaša preporuka za neki polovni Claas za godišnji rad od oko 100 jutara žita, i oko 80 jutara kukuruza. Moram da priznam da nisam pročitao baš sve postove pošto sam nov ovde, izvinite ako ste to negde već elaborirali.

Kod mene u kraju je covek kupio 76-icu heder 3.6 slamotresa 4 motor mercedes oko 125-130 ks hidro pogon. i jako lepo izgleda .Pre nekoliko dana su iz Mola ljudi bili i montirali uredjaj za suncokret. On planira sa njim da radi oko 150 kj.Kombajn je placen 24000 e godiste neznam ali ima oko 2500 sati rada.

D 76 84g sa 2500rs, perkins 125ks, kosa 3.9m, sa menjacem, na oko super izgled proslog proleca bila je 16000e isto uvoz iz Svajcarske. Prodana mi ispred nosa pa sam cekao sledecu a sledeci je bio D 78s i skuplji pa mi bilo zao za 76. :cao:
Ljubitelji tj vozaci claas-a recite mi dali se sluzite ovim:
2dh9r8o.jpg

ako da recite mi kako to funkcionise, zasad ga nisam skonto. Hvala. :cool:

ako mislis na tu sivu rocicu ,to ti je za granicno spustanje hedera tj kada gurnes rucicu za spustanje hedera ona zakaci za zub ,i kada spusti do zadate visine ona iskoci i to je to :cao: :cool: ::novac:: :haha:

O
markanNo1 je napisao(la):
ako mislis na tu sivu rocicu ,to ti je za granicno spustanje hedera tj kada gurnes rucicu za spustanje hedera ona zakaci za zub ,i kada spusti do zadate visine ona iskoci i to je to :cao: :cool: ::novac:: :haha:
I na kraj linije tako svaki put:haha::haha:? :sta: ::lose::
Nema mi smisla a cemu sluzi taj zeleni taster i 3 senzora sa strane usta(grla) kombajna? :cao:

sta nema smisla :sta:,izgleda bas nisi razumeo odgovor,kakva tri senzora,daj fotke tih senzora,dom98 ti je isto kao i 76 samo malo novija serija,drugacija modernija kabina i tako neki detalji,ja bi uvek pre uzeo 78 nego 76 i mercedes motor,ili ako radis usluge uzmes 88 ima 5slamotresa i brzi je u radu,ako radis sebi a neces veci kombaj 78 je :D

Danger ja i jesam uzeo D78s i dvoumio sam se izmedu D78 i D88 jer D88 moze da se nade sa mecom a D78 mnogo teze tek iznad 90g tj za novce koje sam imao za potrosit nisam mogao sve ukomponovati. MB je kod zmaja 162 (imao sam ih dva) i odusevio me kako kombajn tako motor jos vise. Na kraju sam se odlucio kako i je, sa D78 radim strninu oko 100-150kj sa sojom a sa jednom162 20kj strnine i 70+,- kj kukuruza, blagovremeno sam mislio se resiti i druge 162 i uzeti adapter za claas-a ali sam zasad odustao od toga. Zao mi pokloniti 162 jer je perfektna a i ovako smatram da ce duze trajati claas. Sve sam ti rekao i prema mom razmisljanju za tu povrsinu koju radim sto svoje sto usluzno a za nas kraj to nije malo posto ima preko 100 kombajna u opstini da sam dobro odlucio a za kasnije kako bude pa cemo se opet prisposobiti. :cao:
Crkoh od kucanja ali jos sam ti duzan slike pa pricaj. Ocenio sam te OK likom pa pazi. :cool:
k9yu8k.jpg

vset00.jpg

:cao: :ppozdrav:

nisu to 3 senzora...to jesu 3 magneta i 1 senzor! kad senzor naiđe na magnet tad, hektarmetar počne brojit....

Ok jedan senzor i tri magneta i prema tome u ovom polozaju onda broji ili ne i cemu sluzi onda ta silna elektronika na podiznim cilindrima;
leva strana:
np3y4i.jpg

desna strana:
vzyiqu.jpg

markanNo1 je napisao(la):
ako mislis na tu sivu rocicu ,to ti je za granicno spustanje hedera tj kada gurnes rucicu za spustanje hedera ona zakaci za zub ,i kada spusti do zadate visine ona iskoci i to je to

Kod mene ima posebno dugme na " dzojstiku " koje sluzi da spustanje do zadate visine, ili dizanja do zadate visine ako je heder spusten nize.

A to zeleno dugme sluzi da se iskljuci dugme sa kojim dizes-spustas na zadatu visinu.

ono jeste jedan senzor i tri magneta a za cega sluze :sta:......,moze biti dve stvari,kao sto je neko reko za hektarmetar al mi cudno sto tri polozaja jer to za hektarmetar nije potrebno tri pozicije,ja imam org klas bord kopjuter i nema tako,kao prvo jel imas bord ili neki merac povrsine,desava se da fabricki neki modeli nemaju ugradjeno pa se to radi naknadno al ne klasov nego neka druga marka a oni imaju svoje fele za rad pa......mozda bolje da kontaktiras markana jer on ima u svojoj 78 isto neki naknadni hektarmetar,a moze da bude i polozaj grla ili ustvari hedera ali sumnjam jer ima jedan senzor a tri magneta,ipak verovatno za hektar,onaj na levom klipu treba da radi upravo onaj prekidac zeleni sto si pitao,visina hedera,kao prvo jel ti 78 hidro pogon,ako jeste onda kad ukljucis taj zeleni prekidac(pod uslovom da je sve isparvno) i na onoj sivoj rucici zadas visinu hedera na dzojstiku treba da imas dugme i kad ulazis u otkos samo stisnes dugme i heder se spusti sam na zadanu vrednost,znaci nemoras sam da drzis dugme i cekas dok on se spusti, ako to neces onda iskljucis a crveni prekidac je za pomeranje vitla napred nazad,na desnom klipu imas isto potenciometar koji pali lampice na kontrolnoj tabli,imas(ako imas)sa desne strane lampice za senzor rasipa sita i slamotresa a sa leve prve lampice su te koje pale kad spustis heder na sanke i kako ga vise pustas tako opruga na klipu sabija taj potenciometar i pali lampice i nesmes da ga uteras u crveno,cim se upali dve tri zute dosta jer znaci da je heder spusten na zemlju i vuce se po njoj,to kad radis soju,a moguce je da pored tih lampica imas jos jedan red lampica koje isto funkcionisu al sa levog klipa,sto znaci levi red lampi je za opterecenje klipa ili sabijenost opruge a desni za visinu hedera,ili imas na volanu ispred velikog sata jedan mali sa brojevima od 0-10 pa ti on sluzi za to,sve zavisi kako je fabricki uradjeno,okaci malo slike kabine,
Post je spojen: [time]1248466347[/time]

postujem tvoj odgovor cici ali......razlika je u tome sto je tvoj hidro a moj nije,ti imas vise elektro ventila jer radis na dugmice i kad iskljucis to crveno dugme on ti iskljuci sve elektro ventile pocevsi od hedera gore dole vitla napred nazad i sve sto je vezano za hidrauliku preko dugmica,kod mene samo vitlo radi na dugme i zato je tako kako sam napisao sto znaci ako je njegov 78 hidro vazi tvoje ako je varijator onda.... :ppozdrav:,sve zavisi od modela

http://poljoinfo.com/kombajni-i-beraci/claas/480/
Nije hidro, crveni taster kod mene blokira izbacaj i obrtaje vitla i obrtaje vetra.
Prvih dana kad sam isprobavao sta cemu sluzi (posto nije imao ko da mi pojasni) pritiskom na taj zeleni taster heder se spustio do zemlje (ne NA nego DO) i to u neka tri skoka pa sam pomislio da taj senzor i ti magneti tome sluze ALI to sam uspeo sam taj jedan put. Isprobavao i ovako i onako i nikad vise nisam uspeo spustiti ili podici heder sa tasterom i ako taj taster sluzi za spustanje i podizanje do zadate visine steta ga je ne koristiti. Ali kako?
:ppozdrav: :D
Post je spojen: [time]1248499574[/time]

35mjj9f.jpg

Pomagajte da ga maksimalno iskoriscavam.
Ima cak i 3D sita, mada to meni nije potrebno u ravncarskom predelu ali sta mu je tu mu je samo da sljaka. :cao:

Nazad
Vrh