Claas

Kako ne ipak su to relativno jos skoro novi kombajni, istina da su dosta skupi ali ako se ima posla za njih vrijedi ga imat, i uvijek ces imat prednost u uslugama, vecina sada po selima oko mene ima ih dosta da rade po 100 hektara i nitko nema kombajn i jedan kolega kaze ima 60kj soje zasto bi mi vrsio neki stari kombajn 4-5 dana ako već plaćam onda cu zvat nekog sa pravim strojem i sječkom i to je to, vrsio je jedan poznanik koji također ima mediona 310, kao i kukuruze, ja isto plaćam vršaj kukuruza i komsija se naljutio sto ga nisam zvao a ima zmaja i nema tarup na adapteru vec ako placam istu svotu bolje zbvat nekog ko ima tarup fino iztarupira a ovo za njim nema sanse da se fino poore cak ni kad se zapali ostanu one stapke, malo sam oso u off !

Kako ne ipak su to relativno jos skoro novi kombajni, istina da su dosta skupi ali ako se ima posla za njih vrijedi ga imat, i uvijek ces imat prednost u uslugama, vecina sada po selima oko mene ima ih dosta da rade po 100 hektara i nitko nema kombajn i jedan kolega kaze ima 60kj soje zasto bi mi vrsio neki stari kombajn 4-5 dana ako već plaćam onda cu zvat nekog sa pravim strojem i sječkom i to je to, vrsio je jedan poznanik koji također ima mediona 310, kao i kukuruze, ja isto plaćam vršaj kukuruza i komsija se naljutio sto ga nisam zvao a ima zmaja i nema tarup na adapteru vec ako placam istu svotu bolje zbvat nekog ko ima tarup fino iztarupira a ovo za njim nema sanse da se fino poore cak ni kad se zapali ostanu one stapke, malo sam oso u off !
:off_topic:Kod nas nije takav slucaj.Najvise uradi onaj koji radi najeftinije.Sta mi vredi nov ili neki ekstra lep mlad skup kombajn a neko drugi se nadje da radi dosta povoljnije od mene jos ako je pod kreditom........A ti sto imaju vece posede a nemaju kombajn ti su najgori ucene toliko ljude + slazu za povrsinu pod kulturom tako da nemaju racuna da kupe kombajn.

Lele mogu misliti kakvi su ti sa 100h a nemaju kombajn verovatno zele da im se 0vrsi po 20e hektar i plus umesto 100h kazu da imaju samo 60h... Sit sam takvih ali ne bas sa tolikim povrsinama... Kod mene u selu ko radi vise od 10h psenice obavezno ima neki krs od kombajna,a ko radi vise od 10h i nema kombajn on sveke godine menja kombajnera jer vise niko nece kod njega da ide da vrsi i da ga ovaj zafrkava... Jednom sam naseo i nikad vise...

Malo slika sa jčerašnjeg terena. U pitanju je Claas 66 i imao je havariju nosača sita i sita.Uzrok su Ge ležajevi na polugama za pokretanje ladje i sabirne ravni.Najgore je što imaju ove ležajeve već dve godine, ali je majstor rekao da to ne treba menjati.Zato sada idu nova sita i pravi se ram za sita.
ssl22868.jpg
ssl22869.jpg
ssl22866.jpg
ssl22864.jpg
ssl22863.jpg
ssl22862.jpg

Pošto je "curio" pinjon varijatora vožnje prodat im je set za reparaciju pošto će sami da remontuju.
ssl22865.jpg

Tako to biva kada se ne sluša,mi smo završili žetvu suncokreta I soje ukupno 70 kj bez kvarova ako izuzmem remont hidraulične pumpe I par ležajeva koji su bili obeleženi belom kredom slovo x,e moj kombjaner nije hteo da sluša I da zamenimo sve obeležene pre sezone pa je menjao u sezoni.

Lele mogu misliti kakvi su ti sa 100h a nemaju kombajn verovatno zele da im se 0vrsi po 20e hektar i plus umesto 100h kazu da imaju samo 60h... Sit sam takvih ali ne bas sa tolikim povrsinama... Kod mene u selu ko radi vise od 10h psenice obavezno ima neki krs od kombajna,a ko radi vise od 10h i nema kombajn on sveke godine menja kombajnera jer vise niko nece kod njega da ide da vrsi i da ga ovaj zafrkava... Jednom sam naseo i nikad vise...
Ni slicni nisu, to su ti gospoda koja nece da sjeda u kombajn, pazi on radi 100 hektara zemlje, hoce novi stroj sa sječkom da mu vrsi i to je to, kad mu zavrsi on plati i gotovo, uvijek se prije rada kaze cijena a sa sječkom je 450 kuna po jutru kod nas, nema on 100 ha pšenice, podjli se na š.repu,pšenicu,soju i kukuruz on je soju ovrsio prvi u selu, njegovi strnjaci su potanjurani, on sad poslje kise sjeda u traktor kaci RD+S i ode sijat, poorat ce u 11 mj-u i gotovo, a ja cu orat ko i svake godine 23.12 maltene na badnjak, a jedan je imo kombajn i prodo i kaze odkad nemam kombajn bolje zivim oni su ti takvi hoce platit al traze i uredan stroj !

Ni slicni nisu, to su ti gospoda koja nece da sjeda u kombajn, pazi on radi 100 hektara zemlje, hoce novi stroj sa sječkom da mu vrsi i to je to, kad mu zavrsi on plati i gotovo, uvijek se prije rada kaze cijena a sa sječkom je 450 kuna po jutru kod nas, nema on 100 ha pšenice, podjli se na š.repu,pšenicu,soju i kukuruz on je soju ovrsio prvi u selu, njegovi strnjaci su potanjurani, on sad poslje kise sjeda u traktor kaci RD+S i ode sijat, poorat ce u 11 mj-u i gotovo, a ja cu orat ko i svake godine 23.12 maltene na badnjak, a jedan je imo kombajn i prodo i kaze odkad nemam kombajn bolje zivim oni su ti takvi hoce platit al traze i uredan stroj !
Iskren da budem ta filozofija mi se sviđa .

:off_topic:Kod nas nije takav slucaj.Najvise uradi onaj koji radi najeftinije.Sta mi vredi nov ili neki ekstra lep mlad skup kombajn a neko drugi se nadje da radi dosta povoljnije od mene jos ako je pod kreditom........A ti sto imaju vece posede a nemaju kombajn ti su najgori ucene toliko ljude + slazu za povrsinu pod kulturom tako da nemaju racuna da kupe kombajn.

Tako sam ja radio ove godine,pitam ćovjeka kad uradim koliko ima,kaže on 2 duluma(0,2 ha),a ja vidim da ima 3,uzmem pantljiku,mezban,kako ga ko zve i fino izmjerim,i toliko ti je lijepi moj,više od pola usluga sam tako uradio ove godine
Onda je bio slućaj ćovjek ima 6 ha pšenice ali mu je jedan već radio sa zmajem nekim,i nije mu kosio do samog dna,ja sam došao na njivu i radio do dna,sve završio,i fino sam osto 2 sata na kraju i sve fino izmjerio,i uvjerio se u površinu od 3,5 ha,a on je tvrio nešto manje od 3 ha,još na cjeni žetve od 125 € po ha,i još sam moro kombajnom svak bunker vozit u garažu da bi istreso žito,a bilo je odaljeno oko 800 metara i bilo je 9 bunkera,sto ljudi sto cudi

panonstib@Kakve veze ima trenutna cena poljoprivrednih kultura sa kombajnom i ja sam radio sa zmajem do prosle godine i tek sad vidim koliko sam se mucio i gubio i vremena i zivaca a o ucinku da ne pricam tako da po vama ispada da ne treba nista raditi ni ulagati dok ne dodje neko bolje vreme a ono ce doci 2214 godine ljudi gurajte napred ko god moze i ima m..a neka gura napred vreme prolazi i kad se okrenes gde si ti a gde su oni koji su ulagali i pratili sta se desava isto je i sa semenima,djubrivima,hemijom itd... sve ulozeno se na kraju isplati.

Pošto malo više poznajem kombajne od nekih članova ovog foruma pa da i ja napišem nešto, a Vas bih molio da mi date odgovor.
Koja je razlika izmedju Mediona 310 i Dominatora 98 VX osim cene?Po meni je nema, ali po Vama neznam.Učinak, propusna moć .... sve isto samo je ovaj upola jeftiniji.Pa gde je onda kod Vas ušteda u razbacivanju djubriva sa skupim rasipačem? Prema tome malo se saberite pa vidite da li dobro podešen Zmaj ima isti kvalitet žetve kao i Medion 310 samo manja površina, ali vlasnik koji ima ovakav Zmaj i nema velike površine.Da li se njemu za 20 do 50 jutara isplati da kupi takav kombajn, a uz to i ima više loma u kukuruzu jer kada se kupuje takav kombajn niko ne pita koja je opcija nego samo da se kupi i onda nastaju problemi oko podešavanja, oko održavanja oko rezervnih delova oko cene usluga jer morate priznati da nije isto remontovati Vaš Medion ili Dominator 98 ili Zmaj.Čim je skuplji kombajn skuplje su i ruke od majstora.
Sa ovim cenama poljoprivrednih kultura mala i srednja gazdinstva ne smeju da "udju" u kreditnu politiku jer su onda propali.Ima tu još mnogo da Vam objašnjavam ali me mrzi da pišem i ovo je mnogo.

Za skromnih 55.000 evra odprilike koliko kosta (+PDV) bolje bi mu bilo da valja, ali claas se neigra s tim stvarima.

Nazad
Vrh