Claas

Ja imam Mercatora sa kosom od 3m... Kad sam imao samo njega sa njim sam skidao u proseku od 50h pa navise psenice a jedne godine mi je bio rekord skoro 70h.. Ja sam sa njim prezadovoljan,kupujem mu uvek orgnalne delove i kad stavim taj deo duze vreme zaboravim na njega... Moj ima motor Perkins sa 6 klipa.. Moj je uvezen iz Nemacke i po njemu se vidi da je lepo odrzavan nista nije vareno i lomljeno na njemu... Ove godine mi pukao jedan slamotres ja ga zavario ali sad mi je u planu da kupim drugi slamotres... Evo mog Mercatora.. :bravo:

img1973.jpg

- - - - - - - - - -

Mana mu je jedino sto nema kabinu,ali na mom sam i to sredio uz malo volje i zivaca... :osmeh:

@cira92 ja sam svasta probao i svakako vozio najljepše je 1. varijator uvijek do kraja, 2. brzina je po meni pre brza nemos pratit sve, svaka cast ako si uspio odradit 70 ha cijelu godinu znaci ljeto i soje u jesen 70ha moguće al samo pšenice ne znam, ne vjerujem dok sam ne uspijem, kombajn je cisto oke za manja gospodarstva ali sve je na njemu nabijeno i zbijeno one remenice su nabili jednu na drugu malo su ga previše zakomplicirali, meni je zao sto nisam uzeo zmaja 142, dosta jeftiniji kombajn za održavanje djelova kod nas na kile ima a pouzdaniji je, ima merkator svojih mana i caka koje su loše rješene, i koje nisu trebali tako!

ratarhr, колико дуго имаш тај комбајн?

Ја имам Меркатора 75-ицу већ 12 година и задовољан сам његовим учинком. До душе, мој има косу 4.20м. Прве две године је радио 110-115 хектара пшенице(пшеница, јечам, тритикал).

Poslednja izmena:
Sve je to meni jasno, ima kombajn moč ima sve, ali kada tako stari stroj uđe u njivu nema tu neke brzine i ne znam ti ja čega moj je 76. godište to je staro 37 godina, moze on uradit posla al ja tvrdim da moj ne moze sa 3 metra kosom pokosit ladno 70 hektara pšenice, jel to je ipak 70 hektara nije to malo, ja da mogu pokosit 100 ha u ljeto i jos tolko u jesen nebi trazio kombajn sa 6m kosom, po meni je to malo puno za merkatora valda vi znate najbolje !

Kada je kombajn zdrav onda nije vazno koliko je star, nebitno da li je Claas ili neki drugi. Ako je krpljen i budzen, mozda da radi 20 dana bez kvara a moze i 20 minuta, to je jako relativno.

Мој је 72. годиште па опет завршава посао.

Није ни решење узети велики комбајн, ако ће да ради мало.

Kada je kombajn zdrav onda nije vazno koliko je star, nebitno da li je Claas ili neki drugi. Ako je krpljen i budzen, mozda da radi 20 dana bez kvara a moze i 20 minuta, to je jako relativno.
Malo veci je problem naci kombajn star skoro 40 godina u ovo vrijeme da nije krpan, evo primjer ovako moj je star 36, i sada cijena rezervnih djelova kod zastupnika sta god da pitaš je vrtoglava i kada pogledaš, trazi veliko ulaganje a ne daje puno, na osovini bubnja neke 3 distance i dvije kajle za bubanja 150€=1000kuna malo više, za mene je to puno, svaka remenica šamara jesam ja na svakoj osovini ležaj promjenio i sve po psu napravio ali đaba svega kad glavni dio nije dobar, ne kazem da nemoze naparavit posla al o puno hektara se ovdje prica, 100 hektara za jedno ljeto treba ovrsit nije to zafrkancija, stara mašina će uvijek biti stara i to je to, ja ne hvalim svoje i znam šta ja imam i da nemogu ovrsit 100 hektara za cijelu godinu sigurno ne mogu moj kombajn to ne moze nakon silnog remonta i sve zamjenjenog jednostavno ne moze, tko može svaka mu ćast onda mu se taj stroj vec 100 puta isplatio, da mogu nebi razmisljo o kupovini velikog kombajna, isto primjer imam berać kukuruza 222 i kada sam cito po forumu da netko za sezonu bere 300-400kj zapito sam se šta ja onda radim ;)
@Gospodine Nele001 dali malo dali puno, meni je bitno kad me netko u danu nazove i kaze mi imam za vrsit 20 ha da ja mogu sjest u kombajn i bez brige otic na njivu, ove godine sam izgubio usluga jako puno ne mogu stic i to je to ne kudim taj kombajn, samo ja kako god probam kod mene ne ide, kod vas je kosa 4.2 pa sigurno vise skinete od mene dnevno al opet ne znam, volio bih vidit vas kombajn jel imate kakvu sliku video u radu ?

Smanjite malo doživljaje i realnije pišeite!

Zasto odmah smatrate da lazem??? Ove godine sam skinuo oko 50h sa njim... A rekord mi je bio oko 66h tako... Kao da je to neka povrsina ubi boze 10 dana po 6h dnevno i kraj!!!! A ko ne veruje nemora ali nemojte odmah da optuzujete!!! Toliko od mene!!!

Malo veci je problem naci kombajn star skoro 40 godina u ovo vrijeme da nije krpan, evo primjer ovako moj je star 36, i sada cijena rezervnih djelova kod zastupnika sta god da pitaš je vrtoglava i kada pogledaš, trazi veliko ulaganje a ne daje puno, na osovini bubnja neke 3 distance i dvije kajle za bubanja 150€=1000kuna malo više, za mene je to puno, svaka remenica šamara jesam ja na svakoj osovini ležaj promjenio i sve po psu napravio ali đaba svega kad glavni dio nije dobar, ne kazem da nemoze naparavit posla al o puno hektara se ovdje prica, 100 hektara za jedno ljeto treba ovrsit nije to zafrkancija, stara mašina će uvijek biti stara i to je to, ja ne hvalim svoje i znam šta ja imam i da nemogu ovrsit 100 hektara za cijelu godinu sigurno ne mogu moj kombajn to ne moze nakon silnog remonta i sve zamjenjenog jednostavno ne moze, tko može svaka mu ćast onda mu se taj stroj vec 100 puta isplatio, da mogu nebi razmisljo o kupovini velikog kombajna, isto primjer imam berać kukuruza 222 i kada sam cito po forumu da netko za sezonu bere 300-400kj zapito sam se šta ja onda radim ;)
@Gospodine Nele001 dali malo dali puno, meni je bitno kad me netko u danu nazove i kaze mi imam za vrsit 20 ha da ja mogu sjest u kombajn i bez brige otic na njivu, ove godine sam izgubio usluga jako puno ne mogu stic i to je to ne kudim taj kombajn, samo ja kako god probam kod mene ne ide, kod vas je kosa 4.2 pa sigurno vise skinete od mene dnevno al opet ne znam, volio bih vidit vas kombajn jel imate kakvu sliku video u radu ?

Ako nemozes skinuti 50-60h sa Mercatora (psenice) onda pocni da ga vozis drugom brzinom... :osmeh: Ja se ne plasim te povrsine ni pod tackom razno,sto nemam ja da ovrsim 100h Psenice i ladno bi pristao to da ovrsim sa moja dva kombajna... :osmeh: A ko neveruje moze slobodno da dodje kod mene mogu i spisak da mu pokazem kome sam vrsio a i da odemo kod ljudi... Nezelim da ispadnem lazov...!!!! A mogu jos podataka da iznesem ali tek tad cu da ispadnem lazov... A to sigurno nisam...

- - - - - - - - - -

Nisam to rekao za Vas i zašto uvek upadate u vatru!

Onda se iskreno i od srca izvanjavam i povlacim sve sto sam rekao.... Jednostavno nezelim da neko pomisli da lazem jer to stvarno ne volim.... posle ce svi clanovi da steknu takvo misljenje o meni... Jos jednom iskreno izvinjenje... :ppozdrav:

@Cira92 vi ako mozete svaka ćast ja ne mogu, nema potrebe da razvlacimo i kvarimo temu, ako taj kombajn skine 100ha za jedno ljeto, ne znam samo zasto ljudi kupuju vece i novije kombajne, nagledo sam se svašta, i svakakvih kombajna 66 ha ti je 11 dana žetve ako skidaš dnevno 6ha ja kad skinem danas 6 ha za mene je to uspjeh, ali kad moras skinit 100hektara bajo moj, kao ove godine 3 dana kiša, pa 4. dan se nemoze vrsit vlaga 5. dan pocnes i neka sitnica ti se dogodi, pa popravljas taj dan izađeš navecer skinem jos 2 kj do rose, pa iduci dan, krenem sve fino ide, iz cista mira pukne pojacanje na kosi, pa onda nemam nitnove vec idem u grad udaljen 20km u jednom pravcu šarafam do noci i tako ja vršim 100ha mozda za nekih 5 godina bi toliko skinio, tako kod mene ide, nisam reko da lažete, drago mi je da netko sa tako starim strojem uspije tolko skinit al moj za to nije ;)

Moj Mercator 50,sa kosom 3m sezonski odradi oko 50ha žetve što ječma,pšenice,tritikala i zobi..Sve ukupno se vrti oko 50ha..
Jednom sam skinuo nekih 8-9ha na dan s njim..Uvijek ga vozim u žetvi 2 brzinom..
Kombajn je u dobrom stanju i mislim da to nije neka velika brojka 50ha godišnje što odradi..Jedini mi je problem što je spor u transportu,tu najviše gubim,ali kad parcele nisu pune udaljene može on puno odradit..

Mercatori su solidni kombajni,može ič velikom brzinom pošto je ulazno grlo ipak širine 110-115cm,a kosa je samo 3m..Širina bubnja je 125cm,a sita su skoro duplo veča nego na Zmaju 133...

Po meni ti mali klasovi mogu tolko da skinu kao zmaj 142 a mi smo prošle godine skinuli sa dva 142 oko 250 jutara pšenice to ti je oko 125 po kombajnu ili 71h tako da ja verujem da je cira92 tolko skinuo.

A heder ako nije 4,2m nego 3m to ti ne igra baš toliku ulogu u učinku manji heder pa možeš brže da voziš i pokosiš kao taj drugi sa 4,2m.

Ja cu da ti kazem zasto kupuju druge kombajne... Mozda moze Mercator da skine tu povrsinu ali kombajner nemoze... :haha: Nije to za tolike povrsine i jednostavno da poludis,nemas nikakav konfor nista!!! Mozda mozes jednu sezonu da izdrzis ali posle moras da uzmes nesto bolje zbog sebe... Ja sam planirao da uzmem nesto bolje ali sam odustao... Sta da uzmem bolje sa ovom cenom Psenice.... Ali da ne kvarimo temu... :ppozdrav: Zna li neko mozda ko ima Mercatora za delove??? trebao bi mi jedan slamotres i jos neki delovi... Hvala unapred... :ppozdrav:

@Cira92 vi ako mozete svaka ćast ja ne mogu, nema potrebe da razvlacimo i kvarimo temu, ako taj kombajn skine 100ha za jedno ljeto, ne znam samo zasto ljudi kupuju vece i novije kombajne, nagledo sam se svašta, i svakakvih kombajna 66 ha ti je 11 dana žetve ako skidaš dnevno 6ha ja kad skinem danas 6 ha za mene je to uspjeh, ali kad moras skinit 100hektara bajo moj, kao ove godine 3 dana kiša, pa 4. dan se nemoze vrsit vlaga 5. dan pocnes i neka sitnica ti se dogodi, pa popravljas taj dan izađeš navecer skinem jos 2 kj do rose, pa iduci dan, krenem sve fino ide, iz cista mira pukne pojacanje na kosi, pa onda nemam nitnove vec idem u grad udaljen 20km u jednom pravcu šarafam do noci i tako ja vršim 100ha mozda za nekih 5 godina bi toliko skinio, tako kod mene ide, nisam reko da lažete, drago mi je da netko sa tako starim strojem uspije tolko skinit al moj za to nije ;)

Pa ti onda nemaš problem sa kombajnom nego sa održavanjem ako nemaš nitne koji su sitna para kod kuće nego zbog toga stoji kombajn tebi bi će se isto dogoditi i sa većim kombajnom.

Ratar- Ja sam poceo da radim Mercatora vec.. Svaki kajis imam u rezervi za njega. Za Clasa i za Zmaja imam ukupno 6 kosa rezervnih (samo zamenim ne nitnam nisa) imam skoro sve potrosne delove rezervne,svake zime ga detaljno pretresam... Ove godine me zeznuo samo jedan lezaj na vetru i stajao sam jedan nepun dan (ubudzio sam neki drugi lezaj dok nije stigo orginal) i jos jedan dan (nije moglo da se kosi) pa skoristio da skinem slamotres i pojacam ga gde se videla pukotina... Sad trazim da kupim 1-2 slamotresa da imam u rezervi... :osmeh:

Pa ti onda nemaš problem sa kombajnom nego sa održavanjem ako nemaš nitne koji su sitna para kod kuće nego zbog toga stoji kombajn tebi bi će se isto dogoditi i sa većim kombajnom.
Ja sam imo nitne s kojima sam nitnovo nozeve kose, a nitnovi na peti su drukciji bili su malo duzi a taj dio nisam raznitovo i nisam znao da su duzi vec sam za rezervu uzeo ove, nije samo to ima tu sto problema pa sam stojo 4 dana kad se zastopalo sito u bosch pumpi majstora 100 dođe nitko nema pojma bošista tvrdi da je sve napravio, da nije bilo člana bobe i njih par tu na forumu pitanje dal bi ja uopce vrsio ;)
A u motor sam ulozio 1500€, jedno je teorija drugo praksa, svaka čast opet kazem ako vi mozete skinut toliko, ja da mogu nebi mjenjo kombajn i kad kiše pocnu zezat u datom momentu ti kad imas velik stroj ti mos otic kome god hoćeš, a kako da ja nekom ide u komad od 30 hektara i vrsim mu to 5 dana, pa se pokidam pred kraj i onda padne kisa, svi znate kakav sam ja remont radio i šta sam radio i opet ne ide toliko ;)

Nazad
Vrh