Claas

Kod mene i moze i ne mora.
Ali se skidanjem hladnjaka dobije mnogo vise prostora.

Evo i mi smo počeli da radimo, bili smo izvadili lađu, promjenili sabirnu, sve nove gume na lađu stavili kostur ventilatora novi komplet, i na hederu mjenjamo od vitla one limove sto u krug idu, također i 8 noževa na kosi je promjenjeno koji su oštećeni :)
Evo koja slika :D
foj577.jpg

6eztxd.jpg

Poceo sam sa sredjivanjem masine, tj pregledom...
Kako da izvadim pod bubanj (ima ostenja od kamena).
U pitanju je Claas Senator...

Današnji posao je bio zamena vodene pumpe i pregled ventilatora od kabine i pokretanje el. motora za pogon verijatora vitla.
img0001.jpg
img0003.jpg
img0004.jpg
img0005.jpg
img0006.jpg
img0009.jpg
ssl21891.jpg

Gde mogu naci ladju i slamotres za Claas Senator (merkator 75)...
Danas sam povadio slamotrese i sita i imao sta da vidim, ladja pucala popola i varena slepacki nema joj spasa...

Sutra ti javljam kome da se obratis nije daleko covek od nas ima Senatora za cerupanje... Samo ako ga nisu celog rasturili vec... Da si mi ranije rekao...

Montirane nove "šine" na bubnju.Još da se zavare i da se izbalansira bubanj.
ssl21909.jpg

Ovako izgledaju stare "šine":
ssl21910.jpg

Zemenjeni su i isporučeni limovi na odbojnom biteru, a stari su bili malo u lošijem stanju.
ssl21911.jpg
ssl21912.jpg

Zamena ležaja na izlaznom vratilu motora:
ssl21923.jpg

Rad oko hidraulike;
img0003.jpg

Sporučeni delovi za Lexiona:
img0001.jpg

To je bilo sve za jučerašnji dan:

Gospodine Panonstib, jedno pitanje kako balansirate bubanj kad postavite šinje kako znate gdje i šta,koliko treba navarit,zavarit ? :sta:

U ovakvim slučajevima, statičko balansiranje bubnja je dovoljno da se odstrani problem (postoji i dinamičko balansiranje, ali to zahteva malo ozbiljniju aparaturu da bi se odradilo). Statičko balansiranje možete odraditi i sami, nema potrebe da majstor izlazi na teren zbog toga niti je potrebno da se ceo bubanj vadi napolje, samo se skidaju šine. Od alata Vam treba sledeće:
1) Libela
2) Vaga (ako poznajete nekog trgovca da drži radnju,možete pozajmiti njegovu. Ako ima digitalnu vagu, to je tek glavni dobitak!)
3) Digitron
4) Marker
5) Papir i olovka

a) Prvo se skinu šine.
b) Grupišite pojedinačno šine, svaku sa svojim šrafovima,platnama i maticama.
c) Postavite šinu na vagu i pored nje stavite njene šrafove, platne i matice. Izmerite im ukupnu težinu. d) Ovo ponoviti za svaku šinu ponaosob i markerom napišite na svaku šinu koliko je teška zajedno sasvojim šrafovima, platnama i maticama.
e) Libelom proverite da li vratilo bubnja stoji vodoravno!! Po potrebi izduvati prednje gume kombajna da bi se osovina dovela u vodoravan položaj.
f) Sada počnite da postavljate šine na sledeći način:
Morate gledati da dve naspramne šine (zajedno sa svojim šrafovima, platnama i maticama) budu iste težine!! Primera radi, ako prvo postavite levu šinu koja ima težinu (samo lupam težinu!) 5 kg, onda desna šina koja će stajati naspram nje takođe mora imati težinu (zajedno sa svojim šrafovima, platnama i maticama) od 5 kg. To jednostavno mora biti tako inače od balansiranja nema ništa. U slučaju da leva šina ima npr. 5 kg, a njoj naspramna desna šina ima 5.1 kg, onda uzmete platne iz kese i slažete ih na vagu dok se na displaju ne očita težina od 0.1 kg. Te platne ćete zatim ravnomerno rasporediti na levu šinu za koju smo rekli da ima 5kg umesto potrebnih 5.1 kg, tako da svaki šraf ima približno jednak broj platni. Ako pretekne jedna platna tj., ako npr. svaki šraf ima na sebi po dve platne i ostala je da se postavi još samo ova jedna, onda nju postavite na neki od središnjih šrafova šine. Ako preteknu dve platne, onda se jedna platna stavlja na krajnji levi šraf šine, a druga na krajnji desni kraj šine. Poenta je da se mase tako rasporede, da po mogućstvu oba ležaja osovine bubnja budu jednako opterećena tokom rada. Jer ako svu težinu primera radi nabacamo na samo levi kraj šine, onda će levi ležaj trpeti više opterećenja nego desni.

Isti ovaj postupak se radi i za ostale parove šina (levih i desnih) koji će stajati jedni naspram drugih na bubnju. Razlike u težinama se nadomešćuju dodavanjem platni, baš kao u prethodnom primeru. Samo se gleda da platne budu ravnomerno raspoređene duž šine. I ako pretekne jedna platna, onda se postavlja na neki središnji šraf, a ako preteknu dve platne, onda se stavlja po jedna na svaki krajnji šraf.

g) Kada su sve šine na mestu, zavrtite bubanj. Pažnja! Osovina bubnja MORA biti vodoravna! Koristite libelu. Nivelisanje se vrši izduvavanjem prednjih guma kombajna.
Nakon što bubanj prestane da se vrti, uzmite marker i sajedne strane bubnja obeležite najdonju tačku (iliti tačku koja je najbliža zemlji).
Zavrtite bubanj još jednom. Ako se nakon prestanka obrtanja bubnja, tačka koju ste obeležili NE NAĐE na najnižoj tački, onda ste završili sa poslom. Vaš bubanj je statički izbalansiran.
U slučaju da se obeležena tačka nakon prestanka obrtanja bubnja ipak ponovo nađe na najnižoj tački, onda na najgornju tačku morate dodati još mase u obliku platni. Ili da budem još jasniji: ako se donja šina opet nađe u tom položaju, onda na šinu naspram nje morate dodati još par platni.Onda ponovo zarotirajte bubanj, pa proverite novonastalo stanje. Ako najdonja tačka koju ste obeležili više ne zauzme najdonji položaj nego svaki put drugačiji: završili ste posao.

Isti fazon je i kada se neka šina zavari ili se samo navaruje (da se nebi baktali sa podloškama). Samo vaga, papir i olovka. Jedna drugoj naspramne šine uvek moraju biti iste težine.

Nešto sa terena iz Južnog Banata i iz Severnog Banata.Možda neko i prepozna ove kombajne, ali ja ne snosim nikakvu odgovornost zbog toga:
Južni Banat
ssl21931.jpg
ssl21932.jpg
ssl21933.jpg
ssl21934.jpg
ssl21935.jpg
ssl21936.jpg
ssl21937.jpg
ssl21939.jpg

Severni Banat
ssl21961.jpg
ssl21952.jpg

- - - - - - - - - -

Današnja isporuka delova, a neke ću morati i da montiram:
img0025.jpg
img0026.jpg
img0027.jpg

Ja koliko sam gledao uz put dok sam obilazio kombajne sve strnine su u uspravnom stanju.Možda ima i polegleg useva, ali ja to nisam primetio možda tamo oko Busenja kada sam radio jedan kombajn.

A i ventilator je izgleda bio na godišnjem al više neće.... Nego,imam jedno pitanje za gdin Panonstib-a. Kako izlazite na kraj sa vijcima ili navrtkama koje "osigurate" plavim wurth-om?

Nisam radio sa plavim Wurth-om pa ne znam, uglavnom radim sa Loctite i to srednje jačine i uspevam da odvrnem.Najjači Loctite se odvrće tako što se materijal zagreje na 250 stepeni.
Ventilator je imao jednu brzinu.

Nazad
Vrh