Claas

Sigurno da nije bio u balansu, ali tegovi su postavljeni dok su limoviboli novi i biter je izbalansiran.
Gospodine @ratarhr,
da li su vijci iste težine koji se uvrću u limove Da li sve rizete bitera imaju pričvršćenje za osovinu ili samo jedna, da li je i na tom pričvršćenju rozete ima jedan uzdužni klin (kajala) i vijak? Da li onda i biter sa vijcima može biti u balansu?

Ja sam danas pazario nove limove za biter jes da je skupo ali sta cu,a kako se balansira pojma nemam,mozda se srafe srafovi na te rupe koje su izbusene na limovima a vidim da ima vise rupa nego na onom fabrickom jos dve vise misllim da ima.Znam da sam u poslednja 2 radna dana osecao sve jace vibracije u kabini jer su se skroz pocepali limovi.

PANONSTIB nisam mjerio vibracije ,ali ih prosto ne osjecam mada su prije bile deblje podloske sa sarafima za balans vidi se na prvoj slici na prvom limu lijevo i desno .

Nema vibracija kaže mi kolega da je stavio šarafe 10,9 čvrstoća kao što su i prije bili sada dal ima kajla tamo ima na onome što nosi te limove pa postavljo sam slike kada sam ja radio biter samo moji su ti limovi bili oke pa sam ih prebojo samo .. !

ja radim vec 5 godina sa rucno pravljenim limovima bez problema po meni veci problem pravi prasina koja se nakupi u biteru nego razlika u tezini samih limova,kad kazem prasina tad mislim na prasinu koja padne na jednu stranu kada se kombajn ugasi

Šta sve ne pročitah ovde. Ljudi... Postoji instrument za merenje vibracija. To što ih vi ne osećate, to okačite mačku o rep. Osećaju ih ležajevi! A kada njima bude bilo dosta - onda će te vibracije osetiti vaš novčanik.

Evo bitera od mercatora kolega je to radio on nije neki koji baš održava taj kombajn tjera dok nestane ali znam tko mu je radio to i taj netko je njemu reko nema potrebe sada dali ima nema to ja neznam nisam strućnjak za to ja moje nisam mjenjo jer su dobri ...
2dm5rfs.jpg

Evo vidi se kakav je kod mene lim sve je tvornički još nije mjenjan pito sam bivšeg vlasnika on kaze nije ga mjenjo .. !
2je2w3m.jpg

Svi biteri su dobri dok ne udju u kukuruze, e onda se pokaže koji je dobar, a koji ne.
Da li će neko balansirati ili ne to je njegov izbor.

Danas sam radio kukuruze sa novim limovima na biteru.Kombajn je tisiji nego kad su bili pocepani.Ja bi vise poverenja imao kad bi bio izbalansiran ali meni hitno treba da zavrsim kukuruze sto pre.
Zanima me kako se biter balansira?Jel se vadi iz kombajna ili se to radi na licu mesta?

Postoje dve vrste balansiranja. Statičko i dinamičko.
Princip statičkog balansiranja je sledeći. Zamislimo točak. Kada ga blago zavrtimo, on će se nakon nekog vremena smiriti. Najteža tačka će, naravno, biti ona najbliža zemlji. Sada treba obeležiti tačku koja se nalazi naspram te najteže tačke i tu se ređaju tegovi. Kako ređamo tegove, uvek malo zaokrenemo točak i pustimo ga. Ako se najteža tačka ponovo vrati u položaj najbliži zemlji, znači da treba staviti još tegova. Bitno je da kada zakrenemo točak, on mora da ostane u položaju u kome smo ga pustili. Dakle ne sme da se obrće.

Dinamičko balansiranje je već ozbiljnija rabota jer se tu mere svi rotirajući delovi i umesto njih se prvo stavljalju tegovi iste težine. Zatim se (npr. kolenasto vratilo sa tim tegovima) postavlja u uređaj za dinamičko balansiranje, pa se na osnovu merenja dobije na kom uglu vratila treba smanjiti/uvećati težinu rotirajućih delova, da bi se smanjile vibracije. Evo jedan lep video gde se vidi ceo proces: http://www.youtube.com/watch?v=M_PeWKnTchI

Gospodine Steva 1984: Vi gledajte da izmerite limove i da limovi iste težine budu jedna naspram druge. Ako težine ne odgovaraju, na lakši lim možete dodati platnu, maticu navariti par prolaza elektrodom sve dok ne dobijete istu težinu kao što ima onaj lim koji će stajati naspram ovog prvog.

Postoje dve vrste balansiranja. Statičko i dinamičko.
Princip statičkog balansiranja je sledeći. Zamislimo točak. Kada ga blago zavrtimo, on će se nakon nekog vremena smiriti. Najteža tačka će, naravno, biti ona najbliža zemlji. Sada treba obeležiti tačku koja se nalazi naspram te najteže tačke i tu se ređaju tegovi. Kako ređamo tegove, uvek malo zaokrenemo točak i pustimo ga. Ako se najteža tačka ponovo vrati u položaj najbliži zemlji, znači da treba staviti još tegova. Bitno je da kada zakrenemo točak, on mora da ostane u položaju u kome smo ga pustili. Dakle ne sme da se obrće.

Dinamičko balansiranje je već ozbiljnija rabota jer se tu mere svi rotirajući delovi i umesto njih se prvo stavljalju tegovi iste težine. Zatim se (npr. kolenasto vratilo sa tim tegovima) postavlja u uređaj za dinamičko balansiranje, pa se na osnovu merenja dobije na kom uglu vratila treba smanjiti/uvećati težinu rotirajućih delova, da bi se smanjile vibracije. Evo jedan lep video gde se vidi ceo proces: http://www.youtube.com/watch?v=M_PeWKnTchI

Gospodine Steva 1984: Vi gledajte da izmerite limove i da limovi iste težine budu jedna naspram druge. Ako težine ne odgovaraju, na lakši lim možete dodati platnu, maticu navariti par prolaza elektrodom sve dok ne dobijete istu težinu kao što ima onaj lim koji će stajati naspram ovog prvog.

Ovaj poduhvat cu najverovatnije raditi kada budem vadio kukuruznu korpu na prolece

Danas sam sa ocem razgovaro o tome on mi kaze barem kod nas na mercatoru nije problem izbalansirat i bude prvu godinu ok ali kasnije se zavuće pljeve sjemena svega sastrane unutra u biter i bude jedno ona kupola puna 30% i kod vrtnje to pravi debalans s toga neznam kako to rješavat svake godine rasklapat biter sada kako je na dominatorima neznam !

Imam problem sa slamotresima koce nesto pa stanu i danas mi je pukao kais od one dve kvocke iznad slamotresa i stavim nov medjutim opet koci.Sta moze biti?Dali su se te kvocke zaglavile u slamotrese?Mozda je potrebno da se usklade sa slamotresima?Ili je do one klapne iza bitera sto sam je podigao.Mozda treba da je spustim?Znam samo da sam se danas bas napatio krenem jedno 50 metara pa mi napuni ljustike i sapurike od bitera do prve kvocke ispod bunkera stanem i sacekam da istera masu pa teram opet...

Nazad
Vrh